Een volwassen vrouw heeft zo'n 2.000 kcal per dag nodig en tijdens de laatste 3 maanden van je zwangerschap neemt dit toe met 300-400 kcal. Dit komt neer op een extra boterham, een schaaltje yoghurt of wat meer vlees, vis of vleesvervanger.
Neem elke dag foliumzuur en een vitamine D-supplement
- Neem 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, totdat je 10 weken zwanger bent. - Neem 10 microgram vitamine 10 per dag tijdens de hele zwangerschap.
Als je misselijk bent en moeite hebt met eten, hoef je je niet ongerust te maken als je de aangegeven hoeveelheden niet haalt. Probeer in ieder geval elke dag twee boterhammen te eten en eet 's avonds een aardappel. En zorg ervoor dat je elke dag liefst wel een stuk fruit, wat groenten en melk binnenkrijgt.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Notenallergie en zwangerschap
Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot. Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Kies dan voor gekookte of gebraden vleeswaren, zoals gekookte casselerrib, gekookte worst, gekookte ham, boterhamworst, gekookte kip- en kalkoenfilet, gebraden fricandeau, grillworst en gebraden gehakt zijn veilig.
Hartige hüttenkäse pannenkoekjes. Dit voedzaam ontbijtje is eiwitrijk en vervangt 's avonds jouw portie vlees of vis. Op de dag dat je deze pannenkoekjes eet, kun je dus lekker een vegetarisch gerecht eten.
ondergewicht (BMI < 18,5): 12 en 18 kilo. normaal gewicht (BMI 18,5-25): 11 en 16 kilo. overgewicht (BMI 25-30): 7 en 11 kilo. obesitas (BMI >30):5 en 9 kilo.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Bijvoorbeeld in tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes. Kijk op het etiket of er alcohol in zit. Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Als je zwanger bent, is het advies om iedere dag 25 gram noten te eten. Als je borstvoeding geeft, heb je zelfs 50 gram noten per dag nodig. Noten leveren belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine E, calcium en ijzer. Verder leveren ze veel onverzadigde omega-3 vetten.
In Nederland worden door het voedingscentrum rauwe vleeswaren en lever afgeraden. Overige vleeswaren worden niet afgeraden, terwijl er wel degelijk een risico is dat voorgesneden vleeswaren, zoals gebraden kipfilet, besmet zijn met Listeria.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.
5. Broccoli. Broccoli kunnen we met recht een echt powerfood noemen. Alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde zwangerschap, zitten er namelijk in: calcium, folium en vezels, maar ook belangrijke anti-oxidanten en vitamine C.