Dat zijn de afval etende wormen die tussen het afgestorven plantenmateriaal leven. De Eisenia fetida, soms ook tijgerworm genoemd, is zo'n super verteerder. Hij is de ideale compostworm voor in je wormenbak. Je komt hem tegen in mesthopen, compostbakken.
De rode compostworm en de tijgerworm (Eisenia fetida) zijn het meest geschikt. Je vindt ze in compost- of mesthopen. Je kunt ze ook kopen via internet. De makkelijkste manier is natuurlijk om wat wormen op te halen bij een collega-composteerder.
De makkelijkste manier om de wormen uit de compost weg te krijgen is de volgende: Zet de bak met rijpe compost (de bak die je wilt oogsten) bovenop de wormentoren. Zet er een felle lamp op of zorg dat je wormenbak een tijdje in de zon staat. Friemel voorzichtig door de bovenste laag compost.
Wormen leven en werken het liefst in het duister. Tot aan het grondwater is hun werkterrein. Gangen tot een diepte van wel twee meter zijn geen uitzondering. Het meeste voedsel is in de bovenlaag van de bodem te vinden, dus daar houden ze zich ook het meeste op.
Die humus zorgt er weer voor dat de grond gezond blijft en dat plantjes kunnen groeien. Met een wormenbak boots je dit na. Je stapelt drie identieke bakken op elkaar. In de middelste bak zitten de wormen en in de bovenste bak het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval.
Hoe lang kunnen de wormen in de verpakking blijven zitten? De compostwormen kun je makkelijk 2 weken bewaren in de zak zitten waarin ze verstuurd worden. Ze zitten verpakt in een ruime hoeveelheid kweekgrond. Dat is compost, bedding en voeding voor minstens 2 weken.
Vlees, vis, zuivel: Gaan te snel rotten voordat de wormen de kans hebben om het te eten. Dit afval trekt ook vliegen en maden aan in je wormenbak. Bovendien heeft het effect op de pH waarde en kan het te zuur worden.
Wormen komen over de hele wereld en in de meest uiteenlopende omgevingen voor. Sommige soorten leven op het land of in zoet water, maar de meeste wormen leven in zee. Ook de levenswijze is zeer variabel; veel soorten leven parasitair op of in andere dieren, andere zijn vrijlevend of niet-parasitair.
Wat merk ik van spoelwormen? Als u rijpe eitjes van de spoelworm heeft ingeslikt, merkt u meestal niets. Soms ziet u een of meer lichtroze wormen in uw poep: glad, lichtroze en 10 tot 40 cm lang.
Tijdens de paring vormt zich rond beide een slijmband. Daarna schuift iedere worm zijn slijmband over het lichaam en worden de eieren bevrucht. De band sluit zich en vormt een cocon waaruit na enkele weken jonge wormpjes kruipen. De wormpjes zijn na een paar weken al volwassen en dat herken je aan het zadel.
De mest die ze produceren is weer een goede voedingsstof voor je tuin. Dit principe kun je uitvergroten door het plaatsen van een wormenbak. Hierin gooi je gft-afval en speciale compostwormen zetten het om in rijke wormencompost. Laat je de wormen alles opeten in de bak, dan krijg je wormenmest.
Koop je wormenmest bij Viswormenkopen.nl
Bij Viswormenkopen.nl vindt u natuurlijke wormenmest, afkomstig uit eigen productie. Wij kweken onze compostwormen zelf, hierdoor weten wij wat belangrijk is zodat de wormenhumus alle voedingsstoffen bevat die hij nodig heeft.
De mix wormen zijn in verschillende verpakkingseenheden te verkrijgen. Van 30-40 stuks tot aan 1 kilo.
We onderscheiden twee grote soorten: de mestworm en de regenworm. Lintwormen behoren tot een andere categorie ð. Regenwormen (Lumbricus terrestris) eten o.a. bladeren van loofbomen, maar ook zaden en allerlei dood plantenmateriaal.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
Daarvoor is een partner nodig. Als twee wormen willen gaan paren gaan ze naast elkaar liggen, standje 69. Hun lijven scheiden dan slijm af dat uitgroeit tot een slijmkoker die hun lichamen omhult. Nu kan het zaad van de geslachtsopening van de ene worm naar de zaadzakjes van de andere vloeien.
Voedsel. De regenworm eet voornamelijk dood organisch plantaardig materiaal. Dit zijn vooral rottende plantenresten of blad dat op de bodem ligt. Tijdens het graven van de gangen zal de worm het meeste voedsel opnemen, maar een ander deel van het voedsel bestaat uit plantendelen die het hol worden ingetrokken.
Compost is goed voor je tuin en maak je zelf met een compostvat of -bak. Gooi verteerbaar tuin- en keukenafval op de hoop. Na twee tot negen maanden heb je compost.
Hoeveel wormen heb ik nodig? Het aantal wormen dat je nodig hebt ligt uiteraard aan de grootte van je wormenbak en vooral aan hoeveel je ze denkt te gaan voeren. Ze eten ongeveer hun halve lichaamsgewicht per dag, dus 500 gram wormen heeft 2 dagen nodig voor 500 gram voedsel.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
Waarom kruipen wormen uit wormenbak? Wormen kruipen uit de wormenbak omdat ze nog niet gewent zijn aan hun nieuwe huis of omdat de leefomgeving niet gezond is voor de worm. Het eerste lost zich vanzelf op. Soms moeten compostwormen, net als puppy's, even wennen aan hun nieuwe huis.
Meerdere eitjes, één wormpje
Na enkele weken tot maanden komen hieruit de nieuwe wormpjes, die nog enkele weken nodig hebben om volgroeid te raken. Hoewel de cocon meerdere levensvatbare eieren bevat, kruipt uit de meeste cocons slechts één jonge worm.
Welkom bij de wormen!
In een wormerij helpen compostwormen bij de afbraak van organische materialen, net als hun familieleden in de natuur. Ze eten groente-, fruit- en etensresten en zetten dit met behulp van schimmels en bacteriën om in een waardevolle bodemverbeteraar: compost.