Blijvende klachten meestal duidelijk na 1 jaar Vaak begint het herstel direct na het hersenletsel. Misselijkheid en verwardheid kunnen al na enkele uren minder worden en verdwijnen. In de eerste 4 weken daarna gaat het herstel het snelst.
De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn herstellen. Bij een groot deel van patiënten met hersenletsel gaan niet alle klachten over.
Hersenletsel heeft veel uiteenlopende kenmerken. Soms heb je de kenmerken, maar heb je geen hersenletsel of andersom. De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen.
De gevolgen van traumatisch hersenletsel verschillen per persoon. Klachten na een hersenschudding gaan vaak binnen een paar maanden over, maar niet bij iedereen. De gevolgen van een hersenkneuzing duren meestal langer. Soms blijf je er je hele leven last van houden.
Als je hersenen langer dan 3 minuten geen zuurstof krijgen, dan raken ze beschadigd. Hierdoor krijg je allerlei klachten. Zoals problemen met lopen, praten en onthouden.Maar de schade kan ook zo ernstig zijn dat je komt te overlijden.
Ei voor je hersenen
Er zit choline in, wat goed is voor je geheugen, maar ook veel vitamine A, D, E, B6 en B12. Al deze vitamines zorgen ervoor dat je hersenen optimaal hun werk kunnen doen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat je mentaal beter zult functioneren als je genoeg van deze stoffen binnenkrijgt.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Overprikkeling ontstaat als er relatief te veel prikkels binnenkomen dan de hersenen kunnen verwerken. Het zij doordat gezonde hersenen tijdelijk overbelast zijn, het zij doordat door een hersenaandoening de hersenen een lagere belastbaarheid kennen.
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
Je bent sneller boos of geïrriteerd, of je huilt eerder. Je hebt problemen met concentreren en onthouden: je hebt je aandacht er niet bij, en onthoudt dingen daardoor vaak minder goed. Je hebt last van overprikkeling: je kunt bijvoorbeeld minder goed tegen geluid, drukte en/of licht.
Bewegen en de hersenen. Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Kan langdurige stress tot hersenbeschadiging leiden? Bepaalde delen van de hersenen raken verstoord of zelfs beschadigd als gevolg van langdurige blootstelling aan het stresshormoon cortisol. De hippocampus, het gebied in je hersenen dat verantwoordelijk is voor het afremmen van stress, raakt overbelast.
Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt. Het is belangrijk om goed naar signalen te luisteren en niet door te blijven gaan, want dan kan het van kwaad tot erger gaan.
Het drinken van water heeft een positieve invloed op de reactiesnelheid van mensen. Het drinken van 8 tot 10 kopjes water per dag kan je cognitieve vaardigheden verhogen met 30%. Hier lees je precies hoeveel liter water je per dag mag drinken. Het menselijk brein heeft veel zuurstof nodig om optimaal te functioneren.
Goed voor je hersenen, het vermindert stress
Groene thee heeft een beschermend effect op zenuwcellen waardoor de kans op ziektes zoals Alzheimer en Parkinson wordt verlaagd. Ook is bekend dat verschillende hersengebieden beter gaan samenwerken.
Eieren zijn goed voor je hersenen
Een ei bevat zo'n 20% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid choline. Choline is een stof die je hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren. Daarnaast is choline ook goed voor de werking van het zenuwstelsel.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Mensen ervaren hun leven vaak als in tweeën gedeeld: een leven vóór en een leven na het hersenletsel. Hierin verschilt de doelgroep van mensen met een aangeboren beperkingen; mensen met hersenletsel krijgen te maken met verwerkingsproblematiek en moeten hun leven opnieuw en anders vormgeven.
De spreuk dat mensen maar 10% van hun hersenen gebruiken klopt niet. Ieder deel van de hersenen heeft een specifieke functie. De hersenen kunnen 4 tot 6 minuten zonder zuurstof, daarna beginnen ze te sterven. 5 tot 10 minuten zonder zuurstof heeft permanente hersenschade tot gevolg.
Er zijn wel een aantal externe oplossingen om je gedachten te kalmeren en om de drukte in je hoofd even weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje sporten in de buitenlucht, een glas wijn in goed gezelschap of een film die je even meeneemt naar een andere wereld. Even je gedachten uitschakelen.