Na de verzwikking ontstaat er vaak een zwelling en een balvormige blauwe plek aan de buitenzijde van de enkel. Als de enkelband is uitgerekt, geneest deze vanzelf. Na drie tot vier dagen vermindert de pijn en is het vaak weer mogelijk om de voet te belasten.
Bij een lichte tot matige verstuiking van de enkel is het belangrijk de zwelling en pijn te verminderen. De fysiotherapeut kan daarom een zwachtel aanbrengen of u het advies geven een elastische kous te dragen. Bij een zwaardere blessure heeft de enkel ondersteuning nodig van tape, een brace of een spalk.
In de eerste fase (10 dagen na verstuiking) kan het vocht in de enkel vasthouden waardoor de zwelling zichtbaar blijft. Dit voelt warm en pijnlijk aan en gaat vanzelf over. Na ongeveer 4 dagen zal de pijn afnemen en de beweeglijkheid toenemen.
Na een verkeerde stap of beweging klapt uw voet soms naar binnen of buiten. Dit noemen we verzwikken, distorsie of verstuiken. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel rekt uit of scheurt in. Hierbij ontstaan vaak kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes.
Fietsen is een goede manier om uw enkel te oefenen. Wees voorzichtig met sporten waarbij de kans op zwikken extra groot is, bijvoorbeeld veldsporten op onregelmatig terrein.
Zodra u de enkel verzwikt, voelt u een scherpe pijn die vaak na een aantal minuten al vermindert. Staan op de voet doet zeer, maar dit wordt al minder na een aantal dagen. De enkel wordt dik gelijk na het verzwikken, maar ook dit vermindert binnen een aantal dagen. U krijgt een blauwe plek op de enkel.
Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste. Ze verdwijnen na enkele dagen vanzelf.
Koel ongeveer 10 – 20 minuten bij pijn. Stop met koelen wanneer de pijn toeneemt. Koel niet bij overduidelijke breuken. Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt.
Oorzaken vocht in enkels
De oorzaak van vocht in de enkel is veelal een verminderde doorbloeding. Doordat het bloed niet goed doorstroomt, kunnen er vochtophopingen in het onderlichaam ontstaan. Deze zorgen voor een dikke (pijnlijke) enkel.
Bij een verzwikte enkel is er vrijwel altijd een beschadiging aanwezig.Deze beschadiging wordt dan ook wel een ontsteking genoemd. Hierbij heb je vaak last van een ontstekingsreactie.
Verzwikking of Verstuiking? Bij een verzwikte enkel worden de gewrichtsbanden opgerekt, terwijl bij een verstuikte enkel de gewrichtsbanden en/of het gewrichtskapsel verrekt of ingescheurd zijn. Het is vaak moeilijk om direct na het ongeval het verschil te bepalen vanwege de zwelling.
In deze categorie zijn Malleotrain S (05090), Push sports enkelbrace 8 (05868) en de Enkelbrace Ortho Medical (09003) de beste. Uiteindelijk geven deze wel wat minder steun, maar zijn wel weer zeer goed te gebruiken in het dagelijks leven en met sporten.
Om verdere zwelling van de enkel of knie te voorkomen is het belangrijk dat: U het drukverband 3 dagen (dag en nacht) laat zitten. U de betreffende enkel of knie hoog houdt (dag en nacht: dus bijvoorbeeld op de bank of in bed met een kussentje onder de knie of enkel). U de betreffende enkel of knie niet belast.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Normaal 'lekt' er altijd vocht uit de bloedvaten naar de omliggende weefsels, dat is nodig om het weefsel van voedingsstoffen te voorzien. Dit vocht wordt via de lymfebanen weer afgevoerd naar de bloedcirculatie. Als er meer vocht lekt dan kan worden opgenomen, treedt oedeem op.
Bij een acute blessure, zoals een verstuikte enkel of spierscheur, ontstaat er vaak een bloeduitstorting en zwelling. Bij een bloeduitstorting zijn vaatjes gescheurd en door te koelen breng je dit zo snel mogelijk tot stilstand. Daarbij kan koelen zorgen voor een afname van de pijn en zwelling.
Zolang uw hand maar hoger ligt dan de elleboog. Voet of onderbeen: houd uw enkel hoger dan de knie en de knie hoger dan de heup.
Het linkerbeen (standbeen) moet dus sterker zijn dan het rechterbeen (overstap been), wat betekent dat mensen die het linker been als natuurlijk standbeen hebben, hier voordeel hebben, op mensen die het rechter been als standbeen hebben (De Koning et al, 1991, Blommestein, 2007).
Beenlengteverschil hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Wanneer het verschil kleiner is dan 1 centimeter dan blijft de afwijking vaak onopgemerkt. Wanneer het verschil in lengte groter is dan 1 centimeter dan kunnen er onder andere heupklachten en rugklachten (zoals een kromme wervelkolom, scoliose) ontstaan.
Bij een verzwikking is de schade beperkt, de enkel is dan alleen een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn. Zijn één of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd, dan is het een verstuiking. De pijn is heviger, de enkel functioneert niet meer optimaal en er is een gerichte behandeling nodig.
Een verzwikking van de enkel kan qua hersteltijd erg verschillen. Deze is afhankelijk van de ernst van het letsel. Na het verzwikken van de enkel duurt het normaal gesproken 6 weken voordat deze hersteld is. Een complexer letsel kan er 6 tot 12 weken duren.
Het verschil tussen een kneuzing en verstuiking
Bij een kneuzing scheuren bloedvaatjes waardoor er een zwelling en een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan. Kneuzingen kunnen over het gehele lichaam voorkomen. Bij een verstuiking worden gewrichtsbanden of kapsels afgescheurd.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.