Aan de meeste soorten chips zijn namelijk suikers toegevoegd en vooral HEEL VEEL smaakversterkers (e-nummers). De smaakversterker die in veel soorten chips voorkomt is mononatriumglutamaat: E621. Er zijn verschillende meningen over, en onderzoeken gedaan naar dit e-nummer, maar al met al vermijd ik deze liever.
En zout is verslavend. Maar ook andere stoffen zetten in op smaak en zorgen ervoor dat je steeds meer wilt. Zoals suiker en additieven als E621 (ook gekend als MSG, mononatriumglutamaat). Samen zorgen de additieven ervoor dat je moeilijk van dit tussendoortje kunt afblijven.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Ze zitten in eiwitten in je lichaam, maar ook in dierlijke producten zoals varkensvlees, rundvlees, kip en vis. Het glutaminezuur dat in voedingsmiddelen wordt gebruikt, wordt gemaakt met behulp van bacteriën.
Waarom is chips verslavend? Chips bestaat eigenlijk uit twee elementen die voor de mens verslavend zijn namelijk zout en snelle koolhydraten. Zout en snelle koolhydraten hebben we als mens nodig en zijn in de natuur lastig te vinden.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Als de chips in zonnebloemolie is gefrituurd zijn het vooral onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Maar in chips zit wel heel veel vet, en daardoor krijg je veel calorieën binnen. Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet.
Bij een overmatig gebruik van E621, kun je mogelijk last krijgen van migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen en lippen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor deze stoffen, kun je meer last krijgen.
E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. E620-650 Smaakversterkers. E900-915 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen.
Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
Ondanks dat chips vaak van aardappel of mais is gemaakt, zou je er zo drie zakken van leeg kunnen eten. Dit komt omdat je maag in de war raakt van chips. Het hapt zo lekker weg en je hoeft amper op één chipje te kauwen, waardoor je hersenen niet het signaal doorkrijgen dat je aan het eten bent.
Dorito's chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: 'Het is vechten tegen de bierkaai' Het ziet eruit als een simpel driehoekje, maar het bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder een morfineachtige stof die het extra verslavend maakt.
Dat je die zak chips zorgvuldig sluit, om binnen de minuut toch weer open te doen "voor een laatste handje" (en die actie dan op repeat), heeft alles te maken met drie boosdoeners: vet, zout en suiker. De combinatie van die drie maakt dat chips - en andere junkfood - soms moeilijk te weerstaan zijn.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Dit e-nummer wordt gebruikt in 100 producten, waaronder Amandelmelk (Alpro), Soja sandwich-paté - Nature (Tartex Bio), Vitalinea - Verse slagroom (Danone), Natuursalade (Abinda) en Clown-ice (Mucci).
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Er is een hoop controverse rond E621, ofwel MSG, vetsin of glutamaat genoemd. Het e-nummer E621 is een voedseladditief dat wordt gebruikt om de smaak te verbeteren. Er wordt beweerd dat E621 allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken, waaronder hoofdpijn en astma (bron).
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt.