Melkkoeien zijn gedurende tientallen jaren zorgvuldig geselecteerd en gekweekt op de hoeveelheid melk die ze geven. Maar een koe geeft pas melk als ze gekalfd heeft. Na 15 maanden is een kalf geslachtsrijp om te worden bevrucht. Dat gebeurt meestal door kunstmatige inseminatie.
Kalfje krijgt kunstmelk. Drie weken na de geboorte van het kalfje wordt de koe opnieuw geïnsemineerd. Dit wordt herhaald tot de koe opnieuw zwanger is. Doordat de koe steeds zwanger gemaakt wordt, krijgt de koe jaarlijks een kalf en blijft de koe steeds melk geven.
De lactatie (melkproductie) bij een koe kan alleen op gang komen wanneer ze kalfjes ter wereld brengt. Daarom worden koeien in de melkveehouderij elk jaar opnieuw kunstmatig bevrucht.
Melkkoeien of melkmachines? Een koe krijgt haar eerste kalf als ze twee jaar oud is. Op dat moment komt de melkproductie op gang.
Kalveren worden zo snel mogelijk bij de melkkoe weggehaald na de geboorte, omdat dit efficiënter is en een hogere melkproductie garandeert. In de vleesveehouderij is dit niet zo; daar kunnen kalf en koe samenblijven omdat de melk van de vleeskoe geen economische waarde heeft.
Maar als we per mail aan Saskia Arndt, hoogleraar diergedrag aan de Universiteit Utrecht, vragen of koeien kunnen huilen, antwoordt ze: „Mij is geen onderzoek bekend dat aantoont dat dieren emotionele tranen produceren.” Wel wordt soms meer traanvocht geproduceerd dan de traanbuis kan afvoeren, bijvoorbeeld door stof ...
Biomelk is diervriendelijke melk
Een overzicht: Tijdens het graasseizoen grazen of wroeten de dieren overdag in de weide, waar ze voldoende ruimte krijgen. Om de wei gezond te houden, worden geen chemisch gesynthetiseerde gewasbescherming of kunstmest gebruikt, wel dierlijke mest.
Melkkoeien zijn gedurende tientallen jaren zorgvuldig geselecteerd en gekweekt op de hoeveelheid melk die ze geven. Maar een koe geeft pas melk als ze gekalfd heeft. Na 15 maanden is een kalf geslachtsrijp om te worden bevrucht. Dat gebeurt meestal door kunstmatige inseminatie.
Als de koe haar melk niet meer kwijtraakt, maakt het dier eerst nog wel een tijdje melk aan. Hierdoor neemt de druk op de uier toe. Dit is erg pijnlijk voor de koe, en er kunnen ontstekingen in de uier ontstaan. Daarom beginnen koeien ook hard te loeien wanneer ze te lang niet gemolken zijn.
Gemiddeld ligt de prijs op €1.900 met uitschieters naar €2.500 voor de vaarzen die al goed wat kilo's melk geven. Verwacht wordt dat de prijs van melkkoeien en vaarzen nog wel even op dit hele hoge niveau blijft. Melkveehouders die de dieren nu te duur vinden, kunnen beter even een paar maanden wachten.
Het geeft namelijk veel gezondheidsproblemen, zoals kreupelheid, uierontsteking en spijsverteringsproblemen. In de natuur kunnen koeien tot wel 20 jaar oud worden. Van een lang leven kunnen de dieren in de industrie niet genieten.
Bij de koeien is melk een bijzaak. Dit merk je al aan de veel kleinere uier dan die van de melkkoe, hier is namelijk niet op de uier gefokt. Bij de vleeskoe maakt het niet uit of het kalfje bij het moederdier blijft en de melk opdrinkt aangezien deze melk wordt niet verkocht aan de mens.
De gemiddelde levensduur van een Nederlandse melkkoe ligt tussen de vijf en zes jaar. Het gros gaat daarna richting slachthuis waar het meeste vlees wordt vermalen voor hamburgers en worst.
De droogstandsperiode is een soort van zwangerschapsverlof voor de koe. In deze periode komt de uier van de koe tot rust en wordt zij niet gemolken, met andere woorden: de lactatie van de koe stopt tijdelijk. In deze periode spreken we dus van een droge koe.
De kostprijs van melk ligt op circa 36 cent per liter. Bij een netto marge van 29%, moet de melkveehouder dus minimaal 50 cent krijgen. De prijs die boeren voor hun melk krijgen, moet voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering naar minimaal 43 cent per liter.
Mannelijke kalfjes geven geen melk en zijn daarom 'nutteloos' voor de melkveehouder. In Nederland worden ze meestal op een apart bedrijf vetgemest voor hun vlees. Daarom worden ze ook wel vleeskalveren genoemd. In sommige landen worden de mannelijke kalfjes direct na de geboorte gedood.
De uier van een koe kan gebruikt worden voor het gerecht uierboord. Dit wordt meestal als broodbeleg gebruikt.
Medewerkers krijgen een training, Animal Welfare Officer, in het goed omgaan met de kalveren en het zorgvuldig slachten. Het doden gebeurt met een schietmasker. Het dier is direct verdoofd. Daarna wordt een halssnede aangebracht en loopt het bloed weg.
Os – gecastreerde stier; Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Gezondheidsproblemen. Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) is het feit dat melkkoeien gefokt worden om steeds meer melk te geven een belangrijke oorzaak van dierenleed bij koeien. Dit leidt namelijk o.a. vaak tot kreupelheid, uierontstekingen en spijsverteringsproblemen door het onnatuurlijke krachtvoer.
Noten, zaden, bladgroenten, bonen en zeewier bevatten bijvoorbeeld veel calcium. En onder andere granen, noten, bonen en zaden zijn rijk aan eiwitten. Deze bronnen zijn allemaal plantaardig, je hebt dus zeker geen vlees of melk nodig om genoeg calcium en eiwitten binnen te krijgen.
In de biologische veeteelt staat dierenwelzijn op de eerste plaats. Biologische rundveehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak en stellen het welzijn van hun koeien centraal. Een bioveehouder kiest in de eerste plaats voor robuuste rassen die relatief slank zijn en vlot kunnen afkalven (bevallen).
Op een aantal biologische bedrijven blijft het kalf bij de moeder. De periode varieert van 2 maanden tot wel een half jaar. De kalveren lopen dan tussen de melkkoeien en kunnen zowel bij de eigen moeder als bij andere koeien zuigen.
Deze rauwe melk wordt geproduceerd op basis van de melk van koeien die minstens 120 dagen per jaar meer dan 6 uur per dag in de weide hebben vertoefd. Daardoor heeft deze melk een authentieke smaak.