Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Kunstleer is natuurlijk ten eerste de diervriendelijke variant van het echte leer. Het is gemakkelijker in het onderhoud en ook beter schoon te houden dan het echte werk. Ook is het niet vocht-doorlatend en zijn haren van eventuele huisdieren makkelijk te verwijderen.
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, Skai of PU) is een imitatie van leer en heeft dus ook andere eigenschappen dan echt leder. Het bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een doek van textiel.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Kunstleer (PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder)
Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder. Deze leersoorten worden vaak afgewerkt met een synthetische afwerking. Op deze manier krijgt de tas de look en feel van een leren tas.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
Toch heeft het ook zijn minpunten. Imitatieleer neemt geen vocht op, waardoor je in de zomer vaak zweetvoeten krijgt en in de winter vaak koude voeten. Het materiaal neemt geen vocht op, waardoor het zich blijft ophopen in de schoenen en het een 'fijne' plek wordt voor bacteriën en schimmels.
Je schoenen van kunstleer invetten
Waar je echt leren schoenen verzorgt door ze in te vetten met bijvoorbeeld een crème, neemt het kunststof waarvan kunstleer is gemaakt geen vet op.
Deze kunstleren zijn vaak vervaardigd uit polyurethaan (PU) met een micoporeuze structuur. Kunstleren die geen vocht opnemen zijn vaak vervaardigd uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan.
Doe een klein beetje water op het product, want echt leer absorbeert vocht. Als het product nep is, dan blijft het water simpelweg op het oppervlak liggen. Echt leer absorbeert een kleine druppel water binnen een paar seconden, waardoor je in een mum van tijd weet of het product van echt leer is of niet.
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Vaak worden leerproducten vervangen door een alternatief van polyester. De laatste jaren wordt dit materiaal steeds vaker geframed als vegan leer. Dit klopt in definitie, want er worden geen dierenhuiden gebruikt.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
De beste bekleding is geschuurd leer en dubbeldik leer. Vermijd stoffen die gemakkelijk vasthaken.
Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid. Plantaardig gelooid nappaleer is normaal gesproken niet doorgeverfd; deze is aan de rugzijde natuurbruin. Het leer staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging.
Om het kunstleer soepel te houden, schoon te maken en op te frissen kun je je kunstleren meubel het beste 1 keer per 4 maanden behandelen met onze Leatherlook Clean & Care onderhoudsset. Met dit onderhoudsproduct heb je nog langer plezier van je meubel. Ga wel op de juiste manier aan de slag met dit onderhoudsmiddel.
Over het algemeen is leer steviger dan stof en zijn de meeste leersoorten bestand tegen krasjes. Een goede keuze dus. We hebben het dan wel over het soort leer met een goede afwerking en beschermlaag. Ook is een leren bank beter te reinigen dan een stoffen bank.
Naast leer zijn de meeste gladde oppervlakken geschikt om met Angelus leerverf te behandelen. Naast mesh en canvas is ook kunstleer bij uitstek geschikt om van een nieuwe laag verf te voorzien.
Aniline leder, open structuur zonder enige coating. Semi aniline leder is vergelijkbaar met vol-aniline leder maar heeft als tegenstelling dat het voorzien is van een dunne beschermlaag. Hierdoor is het beter bestand tegen vlekken en verkleuring.
Alle soorten stoelen (o.a. van stof, kunstleder en leer) zijn makkelijk te gebruiken buiten, maar ook alleen tijdelijk en in de juiste weersomstandigheden.
Gebruik hiervoor de Textile & Leather protector en een nubuck spons. Schuur allereerst het leer licht op met de nubuck spons. Doe dit met een draaiende beweging, maar zet hierbij niet al teveel druk. Hierdoor wordt oud vuil verwijderd en krijgt het leer weer een mooie, fluwelen uitstraling.