Het zijn lokbloemen om insecten te lokken. Ze zijn aantrekkelijk voor zowel de tuinliefhebber als de insecten. Bij de bolvormige hortensia's zijn dat de grote bloemen die de bol vormen.
Te rijk bemeste hortensia's, die daardoor weelderig groeien, zullen zachte bloemen en bladeren krijgen en juist die zullen een aantrekkelijk doelwit voor belagers zijn. Waar kunnen we rekening mee houden: Bladluizen. Insecten zoals bladluis verstoren de groei en daarmee de vorming van bloem en blad.
De taxuskever eet hapjes uit de rand van het blad en bij voorkeur de wat hardere bladeren, de kever is te zien op Rhododendron, Hedera, Azalea, Camelia, Hortensia, Hulst, Viburnum tinus en Prunus laurocerassus.
Hortensia. De ene hortensia is de andere niet en niet alle soorten trekken evenveel bijen en vlinders aan. De pluimhortensia is er eentje die juist enorm veel insecten aantrekt.
Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn: er ligt in de buurt van de hortensia's iets dat vliegen aantrekt. Bijvoorbeeld een dode vogel of muis. Die trekken wel vliegen aan. Sterker nog: vliegen leggen hun eitjes in dode beestjes.
Heesters die bijen aantrekken
Struikheide (Calluna vulgaris) bloeit langdurig rood, roze, wit of roodpaars. Schijnels (Clethra alnifolia) is een gemakkelijke groeiende struik met witte bloempluimen en geel herfstblad. Russische salie (Perovskia atriplicifolia) is een struik met violetblauwe bloei en grijze bladkleur.
Dit zijn bloemen waar insecten dol op zijn: vlinderstruik, wilde kamperfoelie, lavendel, marjolein, tijm, salie, ijzerhard, kruipend zenegroen, herfstaster, koninginnekruid, adderwortel, hemelsleutel, zonnehoed, valeriaan, klimop, paardenbloem, grote teunisbloem, look-zonder-look, kaasjeskruid, kattenstaart, ...
Enerzijds leven ze van de zoete nectar van bloemen, het sap uit bladeren van planten en van stuifmeel. Anderzijds voeden ze zich met kleine beestjes, zoals vliegjes en luizen, waardoor ze een ideale insectenbestrijder zijn. Er bestaan dus geen bloem- of plantensoorten die wespen aantrekken of weghouden.
Plant wilde nectarplanten: Vlinders en andere insecten voeden zich vooral met nectar. Plant daarom vooral bloemen die veel nectar produceren, zoals koninginnenkruid, wilde marjolein, slangenkruid of kattenstaart.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Geef niet te veel water, water dat in de overpot of schotel blijft staan laat de wortels afsterven. De bloemen en bladeren van je hortensia gaan dan slap hangen. Nog een tip: houd bij het watergeven de bloemen droog.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken, maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
Mensen houden ontzettend van deze geur, maar muggen niet. Lavendel is dan ook een goede plant tegen muggen. Het zijn echter niet alleen muggen die op afstand blijven door Lavendel. Ook vliegen, mieren, motten en slakken zijn namelijk niet gediend van de geur van deze plant.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur. Dus waarom zou je geen lavendel in je tuin zetten.