Eerst de planning organiseren, dan pas automatiseren. In deze blog hebben we drie bouwstenen behandeld: processen, mensen en systemen.
Een planning is een overzicht waarin je per week en per dag kunt zien welke taken je moet doen. Het is belangrijk om in de planning al je activiteiten neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan schooltaken, schooltijden, werktijden en sociale activiteiten.
Planning definities
een beredeneerd en concreet overzicht maken van gewenste doelstellingen en beschikbare middelen, alsmede een tijdsorde voor verwezenlijking (klassiek: periode van 5 jaar).
Planning helpt de toekomst te voorspellen, de toekomst tot op zekere hoogte zichtbaar te maken en een brug te slaan tussen het heden en deze toekomst.
Plannen zorgt ervoor dat je het overzicht niet verliest. Plannen betekent letterlijk 'plannen maken'. Je bekijkt van tevoren wat voor taken en doelen je hebt en aan de hand daarvan maak je een planning. Dit houdt in dat je die taken en doelen gaat uitzetten in tijd.
Wie overziet het geheel? In een organisatie zijn veel mensen bezig met personeelsplanning. Dit zijn op de eerste plaats de medewerker, de planner en de manager. Daarnaast houden ook Finance, HR, directie en de OR zich bezig met planningsaspecten.
Plannen is belangrijk omdat het zorgt voor overzicht. Je hebt overzicht nodig opdat je op ieder moment weet waar je mee bezig bent en wat de stand van zaken is. Daarnaast werk je vaak met een heel team en is het van belang dat iedereen weet waar in het proces ze zijn en wat er moet gebeuren.
De primaire planning word took wel de overall-planning genoemd. In het balkenschema worden de belangrijkste gegevens vastgelegd om een zo doelmatig mogelijke uitvoering te bereiken. Het balkenschema is de primaire planning.
Een goede planning is een planning die vóór jou werkt, dus die je werkelijk helpt bij het realiseren van je verlangens. Een planning die niet alleen zorgt voor grip op je tijd, maar ook op je leven en je werk. Zodat jij werkelijk de dingen kan doen die jij graag wil, op alle vlakken van je leven.
Belangrijk dus, dat je planning realistisch is. Geen verzameling van wensen, maar van concrete taken die uitvoerbaar zijn in de tijd die je beschikbaar hebt. Daarvoor zul je keuzes moeten maken, prioriteiten moeten stellen en kritisch moeten omgaan met je tijd en energie.
Planning en organisatie
Brengt prioriteit aan door hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Denkt van te voren zorgvuldig na hoe iets planmatig aan te pakken. Formuleert meetbare doelstellingen voor zichzelf en voor anderen. Schept randvoorwaarden om taken ordelijk en efficiënt af te werken.
De meeste projecten kennen vijf fases: introductie, planning, uitvoering, monitoring & controle en afsluiting. Iedere fase bestaat uit specifieke taken welke je helpen om jouw projectdoelen te behalen.
Een project is resultaatgericht
Hierbij gaat het over opgaven met kenmerken als uniek, definieerbaar begin en eind (doel), resultaatgericht, multidisciplinair, ingewikkeld, onzeker, vanuit één punt beheersbaar, eén klant of opdrachtgever. En daarmee zijn we toe aan een formele definitie van een project.
bestek, draaiboek, overzicht, plan, planning, richtsnoer, rooster, schema, tijdschema, tijdsindeling, voornemen, werkschema.
Maak voor een realistische planning onderscheid tussen wat je echt vandaag of deze week moet doen en wat langer kan wachten. Plan de dingen die écht moeten gebeuren als eerste. Dan weet je zeker dat je die “moetjes” op tijd kunt afvinken. De rest van de tijd kun je vullen met taken met een minder krappe deadline.
Onderzoek wijst uit dat huiswerk plannen, verdelen en organiseren de grootste struikelblokken zijn voor jou. Er gebeurt een heleboel. Dat is één van de grote redenen waarom dat plannen zo moeilijk is. Er verandert bij jou van alles: op lichamelijk, cognitief, sociaal, en emotioneel gebied.
Een strategisch plan helpt u de richting die uw bedrijf de komende drie tot vijf jaar zal nemen te definiëren en te plannen. Het omvat de visie en de missieverklaringen van uw bedrijf, de doelen, en de acties die u zult ondernemen om deze doelen te bereiken.
Als je een project wilt beginnen schrijf je eerst een projectvoorstel. Met dit projectvoorstel kan het bedrijfs- of programmamanagement nagaan of het project voldoende levensvatbaar is om het project op te starten. Het projectvoorstel vormt de basis voor het projectplan.