De Gazastrook grenst in het westen aan Egypte. In diverse kleine oorlogen zijn de afgelopen 14 jaar ruim 4000 Palestijnen gedood, meldt de VN. Ruim de helft daarvan waren burgerslachtoffers. In dezelfde periode zijn er 106 Israëliërs gedood.
Tijdens geen enkele andere twee conflictloze maanden sinds 2008 waren het er zoveel. Volgens de Verenigde Naties en Amnesty International doodde het Israëlische leger tussen 21 juni 2021 en 11 mei 2022 in de Bezette Gebieden ten minste 79 Palestijnen, onder wie veertien kinderen.
Moslims geloven dat God (in het Arabisch: Allah) de Israëlieten in de tijd van Mozes verstoten heeft uit het grondgebied, omdat ze God niet eerbiedigden. De kalief Omar veroverde Palestina in 630. Voor de islam is Jeruzalem, waar de profeet Mohammed zijn Nachtreis zou hebben gemaakt, een heilige plaats.
Het Israëlisch-Palestijnse conflict van 2021 was een gewelddadige escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict in mei 2021. Het werd gekenmerkt door gewelddadigheden tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten, gevolgd door Hamas-raketaanvallen op Israël en Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook.
In 1922 werd door de Volkenbond officieel het mandaat over Palestina aan de Britten gegeven waarbij een groot gebied ten oosten van de Jordaan was inbegrepen. In 1946 werd dit oostelijke deel onder de naam Transjordanië een onafhankelijke Arabische staat.
De Palestijnen protesteren tegen Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden in het algemeen. Dat doen ze soms door aanslagen te plegen, raketten af te vuren vanuit Gaza of door stenen te gooien tegen het Israëlische leger.
Wees alert en vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen samenkomen. Er komen in het grensgebied tussen Oost- en West-Jeruzalem en in en om de Oude Stad van Jeruzalem gewelddadige incidenten voor tussen Palestijnen en Israëliërs.
Het Israëlisch-Palestijns conflict is de strijd om de soevereiniteit over het historisch Palestina sinds de opkomst van het zionisme in het begin van de twintigste eeuw. Sinds de stichting van de staat Israël in dit gebied heeft deze strijd zich ontwikkeld tot een conflict tussen deze staat en de Palestijnen.
Israëlische onafhankelijkheidsverklaring 14 mei 1948
Op 15 mei 1948 liep het Britse mandaat voor Palestina af. In anticipatie hierop riep het Jewish Agency een dag eerder de staat Israël uit. De Amerikaanse president Truman erkende Israël binnen een half uur; de formele erkenning zou tot 1949 op zich laten wachten.
Bij het vredesproces tussen Israëlische en Palestijnse autoriteiten zet Nederland, net als de Europese Unie, in op een tweestatenoplossing. Waarbij een veilig Israël en een onafhankelijke, democratische en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan.
Yasser Arafat werd na het ondertekenen van de Oslo-akkoorden president van de Palestijnse Autoriteit.
Israël leeft al sinds het uitroepen van de eigen staat, vandaag 70 jaar geleden, onder een Amerikaanse veiligheidskoepel. Dat is vooral te danken aan de liefde van de christen-zionisten, met de eindtijd in het achterhoofd. In de Amerikaanse begroting voor 2018 is 3,8 miljard dollar uitgetrokken voor steun aan Israël.
I Aantallen inwoners Israël en de bezette gebieden
7.119.000 Palestijnen + kleine minderheden met Arabisch-Israëlische identiteit, waarvan: 1.919.000 in Israël zelf. 5.200.000 in de bezette gebieden.
Palestina heette eerst geen Israël
Toch was er altijd een kleine groep blijven wonen: een deel van de Palestijnen was Joods. Als het aan Herzl lag, zouden er spoedig meer Joden wonen. Het nieuwe thuisland Palestina heette toen overigens nog geen Israël.
Het conflict bestaat al sinds de oprichting van Israël en de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 en draait sindsdien om de grenzen van de staat Israël in Palestina en de situatie van de Palestijnse bevolking.
De Palestijnse gebieden (de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem) zijn officieel erkend door ruim 130 landen waaronder enkele EU-lidstaten en is een waarnemersstaat niet-lid van de Verenigde Naties. Palestina wordt door enkele landen niet erkend waaronder Israël, Myanmar, Panama en Armenië.
In 1988 ontstond het land Palestina, zo uitgeroepen door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. Yasser Arafat werd de president van het land, door zijn invloed bij de PLO en Fatah. Een land is pas echt een land als het land door andere landen word erkend. De VN erkend Palestina als staat.
Marokko is over het algemeen dan ook een veilig land om te bereizen en het geldt als één van de meest stabiele landen in West-Afrika. Gepaste voorzorgsmaatregelen zijn zoals in ieder land verstandig maar er gelden geen bijzondere risico's voor een rondreis Marokko.
Google geeft aan dat het politiek neutraal wil blijven over geopolitieke geschillen. Palestina leeft al jaren in conflict met Israël over haar grondgebied, dat ook door Israël geclaimd wordt. Ook niet alle VN-lidstaten (138 van de 193) erkennen Palestina als een onafhankelijke staat.
Alle reizen naar de Gazastrook worden formeel afgeraden. De veiligheidssituatie in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever blijft zeer gespannen en onvoorspelbaar.
Israël zegt op de plek van het huis een school te willen bouwen. Bij de ontruiming werden volgens de Israëlische politie 18 mensen gearresteerd, voor onder meer 'gewelddadige verschansing' en het verstoren van de openbare orde.
De oorlog duurt kort, zes dagen, maar verloopt weer desastreus voor de Arabische landen: Israël verovert de Gazastrook en de Sinaï-woestijn op Egypte, de Golanhoogte op Syrië, en de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem op Jordanië.
Palestina was op dat moment deel van het enorme Ottomaanse rijk. In 1917, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, verdreven de Britten de Turken uit Palestina, dat zij vervolgens tot eind 1947 onder een mandaat van de Volkenbond (later Verenigde Naties) zouden besturen.