Forel is de vaakst voorkomende zoetwatervis in Noorwegen Je vindt de vis in alle waterlagen, licht afhankelijk van de temperatuur. Je kunt forel vangen met wormen, spinners, kunstaas en vliegen. De baars zwemt aan de bodem, zelfs dichtbij land.
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit. Geluid schrikt vissen af, dus wees stil tijdens het vissen.
Wanneer je de slip van de molen / reel goed gebruikt kun je verbazingwekkend grote vis met licht materiaal vangen. Dit is natuurlijk ook een kwestie van uitproberen. Als lichte hengel kun je bijvoorbeeld je zoetwater (roofvis) hengel meenemen. Let er wel op dat je in dat geval je hengel goed schoonmaakt.
Waar vind je de vis? De beroemde fjorden van Romsdal en Møre zijn enkele van de beste visplekken van Noorwegen. Hier vind je de meeste van de meest voorkomende vissoorten van Noorwegen: kabeljauw, heilbot, inktvis, lang, gerookt, donker, roodbaars, schelvis, meerval en wijting.
Om in Noorwegen te vissen op meren, rivieren en beken, moet je een visvergunning hebben ('fiskekort' in het Noors). Visvergunningen worden uitgegeven door plaatselijke landeigenaren en visorganisaties. Online zijn vergunningen verkrijgbaar op inatur.no.
Toeristen mogen maximaal 15 kilogram vis of visfilets mee het land uit nemen. Minstens 100 meter afstand houden aan te houden tot een viskwekerij. Toeristen mogen hun vangst niet verkopen.
Je neemt je zeebaarshengel mee, wat kleine pilkertjes en je huurt voor 50 euro evt. een hengel voor de zware visserij en klaar ben je. Komt nog je eten en drinken bij, maar kun je meenemen vanuit NL of België voor een groot deel en moet je thuis ook, dus dat zijn de kosten niet, beetje brandstof (verste stek 15 min.
De trekkracht is middelmatig waardoor je een relatief dikke lijn nodig hebt. Dit heeft invloed op de souplesse en de weerstand in het water. Wil je met een nylon lijn op forel gaan vissen dan raden wij een lijn aan met een diameter van 0,16mm tot 0,22mm aan.
Kies voor een hengel in de 20 lbs klasse. Zwaarder hoeft echt niet! Standup hengels zijn bij mij verreweg favoriet als het op pilkeren op echt diep water aankomt. Het gewicht van deze relatief korte (rond de 2 meter) hengels ligt meestal rond de 1000 gram.
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Er zijn speciale dobbers op de markt voor het vissen op forel op vijvers, maar een doodgewone witvisdobber met een drijfvermogen tussen de 2 en 5 gram is prima bruikbaar. Omdat de forel zoals gezegd een schuwe vis is, is het belangrijk de dobber goed uit te loden. Op deze manier voelt de vis zo min mogelijk weerstand.
Voor de meeste vissers is de blankvoorn een goede bekende. Dat geldt zeker voor de jeugdige hengelaars. Vrijwel iedere visser begint met het vissen op “witjes”, met als hoofdmoot de blankvoorn. Niet zo vreemd overigens: de blankvoorn is vrij gemakkelijk vangbaar.
Het lokken van vissen
Als je de vissen wil lokken, kun je dat het beste doen door wat balletjes voer bij je dobber te gooien. Zo lok je de vis naar je haakje en maak je meer kans dat de vis ook daadwerkelijk jouw haakje kiest. Het is hierbij belangrijk dat je dit visvoer aanmaakt.
Viskom glad 25 cm
In onze viskom test hebben we de beste viskommen vergeleken en de Viskom glad 25cm is verkozen tot beste koop vissenkom 2022! Deze vissenkom is namelijk alles wat je zoekt in een goede vissenkom: een klassieke, ronde vorm van 25cm in diameter.
Grote meren.
Ook op de grootse wateren van Nederland zwemt witvis, zoals op het Markermeer of het Haringvliet. Kanalen: vanzelfsprekend zwemmen op de vele kanalen die onze landen rijk zijn, zoals het Kanaal door Voorne of bijvoorbeeld de Urkervaart ook witvissen.
Hoe sterker de stroming, hoe groter de kans op aanbeten. Wil men grote leng vangen, dan denken we aan de wintermaanden met steeds ruwer wordende zee. Daarbij zware loodgewichten om op grote diepte, tot -200 meter te vissen. Bovendien moet je rekening houden met hevige vloedstroom.
Om op kabeljauw te vissen heb je een sterke hengel met pilker nodig. De ideale lengte van een boothengel varieert van 2.10 meter tot 2.40 meter. We raden voor het kabeljauwvissen zo'n 250 tot 300 gram lood aan. Om hem te vangen moet je de interesse van de kabeljauw lokken.
Ga gewoon voor een goede gevlochten lijn. Hoe dunner de lijn, hoe lichter de jigkoppen die je kunt gebruiken, maar ik stel voor om niet dunner te kiezen dan 30 lb. Een 40 lb gevlochten lijn is zeker een goed gemiddelde, waarmee je voldoende kracht hebt om de grootste kabeljauw, koolvis en zelfs heilbot te vangen.
Vanaf april, zowat het officiële begin van het vijverforel seizoen is het water meestal warm genoeg en gaat de forel actief jagen in zowat alle waterlagen, ook in het oppervlak. In de zomer wordt het oppervlakte water steeds warmer en als het te warm wordt gaat de forel op zoek naar koeler en zuurstofrijker water.
Stromend water is in heuvelachtige en bergachtige gebieden het domein van de forel. In het zuiden van Nederland, in de Ardennen en in landen als Frankrijk en Zwitserland kan je in talloze riviertjes aan het vissen op forel een prachtige sport beleven.
Tijdens het actief vissen of slepend vissen met een foreldobber, gooi je het aas meerdere malen achter elkaar in en haal je het daarna langzaam binnen. De beweging van het aas in het water lokt de forel uit tot aanbeet. Het is tijdens actief forelvissen wel belangrijk om in beweging te blijven.
Elke zomer vind je ongeveer 100.000 vissers verspreid over ongeveer 450 Noorse rivieren. De langste waterloop die Atlantische zalm bevat, is de Tanarivier en zijn vele zijrivieren in Finnmark, samen goed voor ongeveer 1.100 kilometer. Aan de andere kant van het spectrum heb je de Akerselva-rivier in Oslo.
Lood. Gebruik een zwaar stuk lood zodat je aas blijft liggen bij sterke stroming. Strandvissers gebruiken zwaar lood van 150 tot 225 gram.
Glimmende pilkers trekken de aandacht
Pilkers zijn het ideale aas voor bootvissen. Het kunstaas is gemaakt van lood, dus hoe groter de pilker, hoe zwaarder hij is. Het aas lijkt op een klein visje. Met de glimmende afwerking en felle kleuren zijn ze opvallend, zodat je de roofvis verleidt om te bijten.