Pessimisten zijn over het algemeen zeer negatief. Er is geen vuiltje aan de lucht en toch merken zij de mogelijke negatieve punten op. Eigenlijk zien zij nooit ergens de positieve kant van in! Ze denken dat alles namelijk fout kan gaan.
Negatieve gedachten
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Vergelijken en vijandigheid tegenover anderen
Altijd jezelf vergelijken met anderen is zeer negatief. Het impliceert een gebrek aan autonomie en persoonlijke identiteit. Door het maken van vergelijkingen beoordeelt een persoon wat hij zelf doet door te kijken naar wat anderen doen.
Negativiteit is de tegenstelling van positiviteit. Waar positieve mensen er vaak van uit gaan dat de zaken uiteindelijk wel goed aflopen, heeft een negatief persoon meestal een minder optimistische blik op de gang van zaken.
In plaats van te zeggen: 'Ik ben het zat om je te horen klagen', zeg je iets als 'Het voelt alsof ik de schuld krijg voor alles wat er mis is in huis. ' Je zou ook kunnen overwegen om iets te zeggen als: 'Altijd luisteren naar het negatieve is erg frustrerend voor mij' in plaats van 'Je bent zo'n vreselijke klaagster!'
Niet op een agressieve manier – houd het assertief. Wees open en oprecht over het gedrag van de ander. Laat hem inzien dat hij of zij aan het klagen is zonder einde en zonder oplossing. Kans bestaat dat diegene niet eens doorhad dat hij of zij zo negatief overkwam.
Overkritisch: altijd kritiek en commentaar hebben.
Pessimisten zijn over het algemeen zeer negatief. Er is geen vuiltje aan de lucht en toch merken zij de mogelijke negatieve punten op. Eigenlijk zien zij nooit ergens de positieve kant van in! Ze denken dat alles namelijk fout kan gaan.
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren of een negatieve gedachte opmerkt, ga dan iets doen. Dit leidt je af van je negatieve gedachten. Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.
Een negatieve houding uit zich in: passief-agressief gedrag. Vijandig, gesloten, afwijzend en ondermijnend, zonder direct confronterend te zijn.
Het bevorderen van goed gedrag
Jouw aanmoediging, aandacht, kus of knuffel stimuleren positief gedrag bij je kind. Net zoals het belangrijk is goed gedrag te belonen, is van belang dat je nalaat om negatief gedrag te belonen. Hoe kun je dit doen? Bijvoorbeeld door het ongewenste gedrag actief te negeren.
Neem even tijd om tot jezelf te komen. Kijk of je op een andere manier kunt reageren dan je tot dan toe gewend bent. Probeer te verwoorden wat de pijnplek is die geraakt werd. Ook als je je het pas realiseert als jullie al in je patroon zitten, probeer het te benoemen en er samen uit te stappen.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Probeer voor jezelf eens te bedenken waar je je moeder in bewondert en hoe ze echt je moeder kan zijn en er voor jou kan zijn! Gun jezelf die dochter te zijn. Hier horen ook de emoties bij die je misschien zelf hebt te verwerken over haar lichamelijke beperkingen.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Vaak is het zo dat iemand zich helemaal niet bewust is wat zijn of haar oordeel met jou doet. Bespreek wat je dwars zit en geef de ander de kans tekst en uitleg te geven. Door het stellen van een vraag voorkom je bovendien dat je gelijk in de verdediging schiet of boos wordt, waardoor het gesprek mogelijk escaleert.
Blijf beleefd, ook in jezelf
Natuurlijk mag je best wel even intern balen van zo'n persoon en er zelfs even op schelden als er door hem of haar iets fout gaat, maar stop daar ook gewoon weer mee. Blijf neutraal over iemand denken: hij/zijn is gewoon wie hij/zij is. Daar kun je niks aan veranderen, dus laat het los.