Wonderbaarlijk Blauw BloedDegenkrabben hebben heel bijzonder bloed. Hun bloed is namelijk niet rood zoals bij mensen, maar blauw! Dat komt doordat er koper in het bloed zit in plaats van ijzer.
Niet alle dieren hebben rood bloed. Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
Maar wist je dat bloed ook andere kleuren kan hebben? Deze variaties zie je vooral in de dierenwereld. Zo hebben bepaalde krabben, garnalen, inktvissen en kreeften blauw bloed.
De uitdrukking "blauw bloed" wordt in de zin "Hij/zij heeft blauw bloed" gebruikt om aan te duiden dat iemand tot de adelstand behoort.
Bij zeedieren is hemocyanine kleurloos, maar het wordt blauw zodra het zich aan zuurstof bindt.
De bloedsomloop van de vis is enkelvoudig.Het bloed stroomt van het hart naar de kieuwen en van daaruit door het lichaam. De bloedvaten vertakken zich in het lichaam tot haarvaten. Haarvaten zijn zeer kleine bloedvaatjes die het bloed bij alle cellen van het lichaam brengen.
In de biologieles leerden we dat alle vertebraten (zoogdieren, vogels, rep- tielen en vissen) rode bloedcellen bezitten en dat die kleur afkomstig is van het respiratoir pigment hemoglobine.
Hebben de mensen van het koninklijk huis dan echt blauw bloed in plaats van rood? Nee joh.Het is een uitdrukking die wordt gebruikt om te zeggen dat iemand van adel is of bij de koninklijke familie hoort. De hele koninklijke familie heeft net als wij rood bloed.
Bloedsomloop. Een vereenvoudigde weergave van de bloedsomloop van reptielen met een driekamerig hart. In tegenstelling tot de zoogdieren kan het zuurstofrijke bloed (rood) en zuurstofarme bloed (blauw) worden gemengd (roze).
Oorspronkelijke herkomst van de term blauw bloed
Uit huwelijken die zij sloten met de oorspronkelijke bevolking werden kinderen geboren met een (licht)gekleurde huid. Maar sommige Spanjaarden behielden hun witte huid, waardoor hun blauwe aderen goed te zien waren. Zij hadden dus 'sangre azul', oftewel blauw bloed.
Door de lijven van weekdieren (slakken, schelpen en octopussen) en geleedpotigen (krabben, kreeften, duizendpoten, schorpioenen, spinnen en insecten) stroomt blauw bloed. Het bloed is blauw door hemocyanine, een eiwit-complex met een koperkern.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Bloedzuigers hebben net als mensen ijzer in het bloed, maar hun bloed is niet zo dik. Hierdoor kleurt het groen. Kakkerlakken hebben zelfs oranje bloed.
In tegenstelling tot mensen hebben spinnen blauw bloed. Er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor. Bij mensen hecht het zuurstof in het bloed aan een molecuul dat ijzer bevat, wat ons bloed de kenmerkende rode kleur geeft.
Bloedzuigers zijn de kampioenen
Dé experts in het zuigen van bloed - de naam zegt het al - zijn echter de bloedzuigers, een groep wormachtigen die op veel plaatsen ter wereld voorkomen. Ze leven in het water of in vochtige gebieden als het regenwoud, en hebben het gemunt op alle dieren die op hun pad komen.
Als mensen spreken over blauw bloed, dan gaat dat meestal over het koninklijk huis, oftewel van adel zijn. Maar wist je dat een octopus echt blauw bloed heeft? Door de grote hoeveelheid koper in het bloed van de octopus is zijn bloed blauw.
Deze dieren hebben écht geen hart
O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
Kroonprins Willem-Alexander heeft jaren de ziekte van Bes-nier-Boeck gehad. Hij is ervan genezen, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meegedeeld. De ziekte van Besnier-Boeck kan erg vervelend zijn en zelfs tot de dood leiden....
Het programma Blauw Bloed gaat in het nieuwe jaar on demand verder en de online Blauw Bloed community blauwbloed.tv wordt verder uitgebreid. Blauw Bloed krijgt een nieuwe uitstraling en toont wekelijks een interessante reportage over de Oranjes en andere koninklijke families in Europa, via NPO start.
Huwelijk. Op 17 mei 2001 werd Máxima bij koninklijk besluit het Nederlanderschap verleend. Met de Nederlandse nationaliteit zou zij door haar huwelijk lid worden van het Koninklijk Huis. Tegelijkertijd behield zij de Argentijnse nationaliteit.
Vis moet onder water zien. Maar, water 'filtert' kleuren uit het licht. Na een meter of 10 zijn de kleuren rood en de geel oranje tinten vrijwel verdwenen, net als ultraviolet licht. Groen daarentegen kan wel tot 100 m.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde.
Dat zegt een team van internationale neurobiologen, gedragsecologen en viswetenschappers. De onderzoekers concluderen dat vissen niet de neuro-fysiologische capaciteit hebben voor het bewustzijn van pijn. Vissen lijden dus niet aan pijn. Het wetenschappelijke artikel hierover lees je hier (pdf).