Na de operatie mag u het been zes weken niet belasten. Het is aan te raden om de voet/enkel de eerste dagen in rust omhoog te leggen, bijvoorbeeld op een stoel, om de zwelling te minimaliseren. Dit is beter voor de wondgenezing en vermindert de pijnklachten.
Het volledige herstel duurt bij de meeste mensen een half jaar tot een jaar. Voet hoog houden De eerste 2 weken is het van belang om uw voet regelmatig goed hoog te houden in verband met de zwelling en tegen de pijn. Indien u uw been te lang naar beneden houdt zal de pijn en zwelling toenemen en gaat de voet “kloppen”.
Het is belangrijk om de voet zoveel mogelijk hoog te leggen ter vermindering van de zwelling. Vooral in de eerste week na de operatie is de voet gezwollen en zal de voet pijnlijk worden en gaan kloppen als u deze naar beneden houdt.
Houd uw been hoog Leg uw gipsbeen of gipsvoet hoog om zwelling te voorkomen. Uw voet moet hoger liggen dan uw knie en uw knie hoger dan uw heup. Uw knie is daarbij licht gebogen. Ondersteun uw gehele been door kussens.
Om zwelling te voorkomen of te verminderen is het belangrijk dat je je ingegipste arm of been de eerste week hoog houdt. Hieronder lees je hoe je dat doet. Arm: Als je arm in het gips zit, krijg je een mitella of draagband (sling) mee.
In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.
Bij een gips om het been
Leg uw been goed hoog (op een kussen) en zorg dat de enkel boven de knie uitkomt en de knie boven de heup. Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt.
Hoogleggen houdt in: de enkel hoger dan de knie en de knie hoger dan de heup. Wanneer u in bed ligt kunt u één of twee kussens onder het voeteneind van het matras leggen.
Bewegen. Het is belangrijk dat u oefeningen doet met het ingegipste lichaamsdeel om de bloedsomloop te stimuleren, uw gewrichten soepel te houden en de spierkracht zoveel mogelijk op peil te houden. Doe iedere oefening vijf keer achter elkaar en herhaal dit enkele malen per dag.
Een gipsspalk mag u niet belasten, omdat de spalk kan breken. U mag dus niet lopen of staan zonder krukken. Krukken kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. Krukken die u heeft meegekregen op de Spoedeisende Hulp, kunt u weer inleveren bij de Thuiszorgwinkel.
Hoog houden betekent dat de voet hoger ligt dan de knie en de knie hoger dan de heup. Zo kan de zwelling wegzakken uit de voet. Dit verlaagt de kans op wondproblemen en pijn. De voet is een complex geheel van botten, spieren, pezen en kapsels.
Hoe lang blijft mijn knie dik, pijnlijk of warm? Uw knie en uw enkel kunnen dik worden na de operatie en dat is niet ongewoon. Het dik worden vermindert door dagelijks de benen omhoog te leggen en door weer in beweging te komen. Dit kan enkele maanden duren.
Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke massagetechniek gericht op de verhoging van de afvoer van het lymfestelsel. Met bepaalde handtechnieken wordt het lymfestelsel geactiveerd en wordt het vocht naar andere lichaamsdelen afgevoerd.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
Het herstel van een operatie voor hallux valgus duurt tenminste 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de operatie dezelfde dag naar huis. De eerste 2 weken rust u zoveel mogelijk met de voet in hoogstand. U mag voorzichtig en kortdurend wat steunen op uw hiel met behulp van de krukken.
De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting. Na een week is de zwelling vrijwel verdwenen. Het kan zijn dat u enkele weken tot maanden na de operatie nog een kleine zwelling heeft.
Ook als u direct mag gaan belasten, kan het nog enige tijd duren voordat het volledig belasten ook daadwerkelijk goed gaat. Vaak hebben patiënten in het begin toch krukken nodig om het been enigszins te ontzien. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van het been kan al gauw 3-6 maanden of soms nog langer duren.
De voornaamste kenmerken van een gebroken been zijn: Pijn ter hoogte van het dijbeen, scheenbeen en/of kuitbeen. Het been niet kunnen belasten. Sterk beperkte bewegingen van het been (mede door de pijn).
De revalidatie verloopt meestal onder begeleiding van een fysiotherapeut. U moet er rekening mee houden dat u meer dan 6 tot 12 weken nodig heeft voordat u het been weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van het been zal meestal pas na zo'n 6 maanden worden bereikt.
Met je benen omhoog liggen zorgt ervoor dat de druk in je onderrug even verdwijnt. Zo kan de onderrug ontspannen, wat eventuele pijn op den duur vermindert.
Jeuk wordt meestal veroorzaakt door vocht tussen de huid en het gipsverband. Je kan dit bestrijden door de ruimte tussen de huid en het gips voorzichtig droog föhnen. Pas op! Niet te warm in verband met verbranding!
Het verband zorgt ervoor, dat de botbreuk in de goede stand blijft staan en dat het beschadigde gewricht en/of de beschadigde pezen rust krijgen. Afhankelijk van de aard van het letsel vindt in de komende weken een gipswissel plaats. Uw behandelend arts of de gipsverband- meester bepaalt of dit noodzakelijk is.
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
Douchen met gips
Bescherm uw gips met een plastic zak of een speciale hoes. De speciale hoes kunt u in het ziekenhuis of bij de apotheek kopen. In de meeste gevallen vergoedt uw zorgverzekering de hoes niet.
Het gewicht van de gipsplaten varieert en we gaan in het kort in op het gewicht van gipsplaat 9,5 en 12,5 mm. Het gewicht van de 9,5 mm gipsplaten ronde kant (rk) per m2 is enigszins afhankelijk van de afmeting en merk, maar varieert van 6,6 kg/m2 tot ongeveer 9 kg/m2 voor de gipsplaten RK met de afmeting 480 x 60 cm.