U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Het verblijf in het buitenland hoeft niet een aaneengesloten periode te zijn, mits de 4 of 13 weken niet worden overschreden. Als een aaneengesloten periode van verblijf in twee opeenvolgende kalenderjaren valt, mag de maximale duur van dit verblijf niet langer zijn dan de duur die voor één kalenderjaar is toegestaan.
Met een vergunning voor onbepaalde tijd mag u niet meer dan zes maanden aaneengesloten buiten Nederland zijn. Met een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen mag u maximaal zes jaar in een ander EU-land zijn. Buiten de EU mag u maximaal twaalf maanden verblijven.
Wat zijn gevolgen van uitschrijving uit de Basisregistratie Personen? Na uitschrijving uit de Basisregistratie Personen kan (afhankelijk van de situatie en plannen) het recht vervallen op zaken als bijvoorbeeld een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en nabestaandenuitkering (ANW).
Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woon je niet meer op je oude adres of ben je langer dan acht maanden niet in Nederland? Dan word je uitgeschreven uit de BRP. Als je geen vast woonadres hebt, kan een briefadres uitkomst bieden.
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.
Wanneer u een geldige verblijfsvergunning heeft en verhuist binnen de Europese Unie, gelden voor u dezelfde regels als voor andere inwoners van de Europese Unie. U kunt in dat geval zonder problemen uw Nederlandse betaalrekening aanhouden.
Hoe lang mag u overwinteren in Spanje? In principe bepaalt u zelf hoe lang u blijft, echter zijn er wel maatregelen die vanaf een bepaalde termijn gaan gelden. Wanneer u langer dan drie maanden buiten Nederland verblijft, kan de hoogte van uw AOW-pensioen veranderen.
Kan ik in Nederland en Spanje ingeschreven staan? Als je residencia in Spanje aanvraagt, moet je je uitschrijven uit Nederland. Voor je aanvraag van de residencia heb je het bewijs van uitschrijven uit Nederland nodig. Het is dus niet mogelijk om tegelijkertijd in Nederland en Spanje ingeschreven te staan.
Deze 8 maanden kunnen berekend worden over elke willekeurige periode van 12 maanden en niet per kalenderjaar. De 8 maanden in het buitenland hoeven ook niet aaneengesloten te zijn. Als je twee keer vijf maanden naar het buitenland gaat, moet je jezelf officieel ook uitschrijven uit Nederland.
De meeste reizigers trekken 3 tot 12 maanden uit voor hun reis rond de wereld. En waarom ook niet? Zo vaak maak je immers geen wereldreis! Is het niets voor jou om zo lang weg te zijn van huis, dan is een wereldreis misschien niet de beste optie, maar kun je nog altijd een verre reis maken naar jouw droombestemming.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Noorwegen. Mexico staat bovenaan als het gaat om werkgelegenheid, kosten van levensonderhoud en kosten van kinderopvang. Finland scoorde het hoogst op het gebied van geluk, natuurlijk de belangrijkste factor in iemands leven, waar je ook woont.
Wat is het minimaal bedrag wat je nodig hebt om te emigreren? Een beetje afhankelijk van waar je wilt gaan wonen zou ik zeggen, minstens 1,000 euro, Cash, in je zak en alle onkosten van reis en een eventueel visum al betaald. Maar het is nog beter om met een meervoud van dat bedrag te starten.
U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u een Verklaring van afstand (van uw Nederlandse nationaliteit) aflegt. U bent dan geen Nederlander meer. Voor de Nederlandse wet bent u dan een vreemdeling. Het doen van de verklaring kan bij uw gemeente of de Nederlandse ambassade in het land waar u woont.
Het is afhankelijk van het type schuld wat je hebt en het land waar je naar toe verhuisd hoe die nuances liggen. Zo kun je binnen de EU en de EER met een schuld bij de overheid vaak wel emigreren, maar als je buiten de EU/EER gaat wil men dat je eerst je schuld afbetaald.
Gaat u minimaal 8 maanden van 1 jaar buiten Nederland wonen? Laat u dan uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) waar u persoonsgegevens staan. Zoals uw naam, geslacht en geboortedatum. U kunt zich laten uitschrijven uit de BRP bij de gemeente waar u woont.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Kan die persoon uitgeschreven worden? Dat kan niet zomaar. Hiervoor moet u eerst een melding onjuiste inschrijving doen. Naar aanleiding van uw melding start de gemeente een adresonderzoek.
In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
U kunt geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen.