Keerkleppen met EA beveiliging zijn terugstroombeveiligingseenheden die worden gebruikt om te voorkomen dat er verontreinigd water terug de leiding in stroomt. De interne veer zorgt er voor dat de klep gesloten wordt zodra er water dreigt terug te stromen.
Wanneer u een drinkwaterleiding gaat installeren, dient een messing keerklep, ook wel EB keerklep genoemd, te worden geplaatst ter voorkoming van terugstroming van drinkwater van onbekende kwaliteit tot gevarenklasse 2.
Een CA keerklep is een middelzware terugstroombeveiliger, die dient te worden toegepast ter bescherming tegen terugstroming van vloeistoffen klasse 3 in het drinkwaternet. De CA keerklep is speciaal ontwikkeld voor kleinere aansluitingen op het waterleidingnet, zoals waterontharders en CV-installaties.
Een terugstroombeveiliging, ook wel keerklep genoemd, is een beveiliging die voorkomt dat het water terug kan stromen. Keerkleppen zitten bij apparaten die rechtstreeks staan aangesloten op de waterleiding. Een keerklep belet automatisch het terugstromen van water, zowel koud als warm water.
Brandslanghaspels, koffieautomaten, vaatwassers, gevelkranen maar ook bijvoorbeeld tandartsstoelen die zijn aangesloten op de collectieve drinkwaterinstallatie moeten voorzien zijn van een zogenaamde terugstroombeveiligingseenheid, ook wel keerklep genoemd.
Een goed werkende afzuigkap is daarom belangrijk, en daarbij hoort een terugslagklep. Een terugslagklep voorkomt namelijk tegenstroming. Vervuilde lucht kan niet dus niet terugstromen.
Een terugslagklep voor je afzuigkap plaats je in het afvoerkanaal, vlak voordat het kanaal naar buiten leidt. De klep opent wanneer de afzuigkap aangaat, en wordt uitgeschakeld om te voorkomen dat lucht van buitenaf weer naar binnen komt. De ingebouwde veren zorgen er dan voor dat de klep dicht blijft.
De keerklep zorgt ervoor dat er geen (vervuild) leidingwater terugstroomt in het leidingnetwerk.
Een keerklep wordt ook wel terugslagklep of terugstroombeveiliger genoemd. Dit ventiel heeft deze naam omdat het ervoor zorgt dat bijvoorbeeld het water dat door de leidingen stroomt maar één kant op kan stromen en niet terug. De klep opent door het water dat ertegenaan drukt en sluit door de zwaartekracht of een veer.
Is een keerklepcontrole verplicht? In Nederland is het verplicht om jaarlijks een keerklepcontrole uit te voeren, op basis van Waterwerkblad 1.4G. Hierin staat dat alle aanwezige en controleerbare keerkleppen, of terugstroombeveiliging, jaarlijks gecontroleerd moeten worden.
De terugstroombeveiliger is een waterbeveiligingssysteem dat in staat is om de terugkeer van vervuild water in de leidingen van het waterleidingnet te verhinderen.
In de waterontharder is de druk "normaal" maar dan wel hoger dan de waterdruk in het openbaar waterleidingnet. In deze situatie kan water uit de waterontharder terugstromen en dat wil men te allen tijde voorkomen. Daarom wordt een terugstroombeveiliging "type CA" vereist. Deze is te koop met en zonder kraan.
De riool terugslagkleppen worden idealiter geplaatst bij de erfgrens. Let hierbij op dat het product in de juiste richting wordt geplaatst waarbij er wel in de stroomrichting spoelwater wordt doorgelaten richting het gemeentelijke riool. Op deze manier is het onmogelijk is er water weer terugstroomt richting de woning.
Na de watermeter bent u zelf verantwoordelijk voor de leidingen.Als u huurder bent, dan is de huisbaas verantwoordelijk voor herstellingen. De huurder moet de waterleiding en de watermeter wel beschermen tegen vrieskou.
De werking van de beluchter in een wasmachinekraan
De beluchter in een wasmachinekraan voorkomt dat en zorgt ervoor dat alleen lucht maar geen water wordt aangezogen. Waterleidingmaatschappijen hebben uit veiligheidsoverwegingen verplicht gesteld dat wasmachinekranen van een beluchter moeten zijn voorzien.
Vaak ligt het aan de rubberen afdichting waar in de loop der tijd kalkaanslag op wordt afgezet of die vanwege vermoeid materiaal ondicht wordt. Deze O-ringen of leertjes zijn snel en moeiteloos te vervangen. Bij moderne eengreepskranen kan ook de cartouche binnenin de kraan een druppelend lek veroorzaken.
Kwaliteit drinkwater minder
Als water lange tijd stilstaat, gaat de kwaliteit achteruit. Ook de legionellabacterie groeit in stilstaand water en kan voor gezondheidsklachten zorgen. Het RIVM adviseert om leidingen goed door te blijven spoelen. Het advies is om dat minstens 1 keer per week te doen.
Sommige terugslagkleppen zijn veerbelast, als de veer kapot is kunnen die ook gaan lekken. Plaats even een foto van de plek waar de terugslagklep zit bij de pomp.
Met een terugstroombeveiliging stroomt het water maar in één richting en kan het water niet meer terug. In de meeste gevallen doet een keerklep het werk. Een keerklep is niet meer dan een klepje in bijvoorbeeld een leiding of kraan, die alleen opent als het water in de goede richting stroom.
In de inlaatcombinatie zit een terugslagklep. Deze zorgt ervoor dat warm water niet uit de boiler kan lopen door de koud water leiding. De boiler is dus altijd vol en de terugslagklep zorgt dat de boiler vol blijft als er geen water wordt verbruikt.
Een nadeel hiervan, is dat er een kans is dat rioolwater terugstroomt naar de leidingen. Dit wil je uiteraard niet. De afvoerleidingen moeten maar één richting opgaan en dat is richting het riool. Als er vuil water terugstroomt, dan kun niet alleen last krijgen van wateroverlast.
Waarom is een terugstroombeveiliging controleren belangrijk? Een keerklep bewaakt de waterveiligheid. Terugstroombeveiligingen, de naam zegt het al, zorgen er namelijk voor dat er geen vervuild water kan terugstromen in de drinkwaterinstallatie.
Dit is omdat de belangrijkste functie van een terugslagklep is om te voorkomen dat lucht terugstroomt in de richting van de ventilator wanneer deze uitgeschakeld is. Door de klep dicht bij de ventilator te plaatsen, kan de lucht die al door het systeem is gegaan niet terugstromen naar de bron.