Peuterstoeltjes worden bevestigd met behulp van de autogordel of door middel van het ISOFIX-systeem. ISOFIX heeft twee belangrijke voordelen: het systeem werkt eenvoudig en het kinderzitje zit rechtstreeks aan de auto bevestigd. Bij systemen zonder ISOFIX moet je het stoeltje zelf stevig vastzetten.
Isofix is de veiligste en makkelijkste methode. Als jouw auto geen Isofix aansluiting heeft, dan kun je gebruik maken van een base die je met de 3-punts autogordel monteert.
Zo bevestig je een autostoeltje met Isofix:
Klik het autostoeltje met de Isofix-haken aan de 2 Isofix-bevestigingspunten in de auto. Je vindt deze bevestigingspunten tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank. Ze zitten vast aan de carrosserie van de wagen. Zeg maar de bovenbouw van de auto.
Omdat het autostoeltje met Isofix direct aan de auto vastklikt, zit er vaak minder speling in dit bevestigingssysteem dan bij het gebruik van een gordel. Dit is over het algemeen veiliger.
Auto's gemaakt na 2012 hebben verplicht Isofix-bevestigingspunten (beugels), waarin je de haken van een Isofix-stoel of onderstel (base) vastklikt. De bevestigingsbeugels zijn verbonden met de carrosserie van de auto, waardoor de autostoel muurvast zit als hij eenmaal is vastgehaakt.
In het midden achterin is de veiligste plek, omdat je kindje bij een botsing dan het verst verwijderd is van de klap. Dit is alleen niet altijd mogelijk, omdat in het midden vaak te weinig plek is voor een autostoeltje. Het beste alternatief is achter de bijrijdersstoel, dus rechts in de auto.
U vraagt of het mogelijk is om isofix in uw auto te (laten) monteren. Isofix monteren kan alleen indien de auto hier ook op is voorbereid. Deze bevestigingspunten zijn alleen veilig wanneer ze door de fabrikant zijn aangebracht en dus goedgekeurd zijn door middel van botsproeven.
De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
Kunnen Isofix autostoeltjes in alle auto's met Isofix gebruikt worden? Nee. Er zijn niet-universele Isofix autostoeltjes en universele Isofix-stoeltjes. Een niet-universeel Isofix-zitje mag alleen gebruikt worden in de daarvoor vrijgegeven auto's.
Wanneer je een autostoeltje met behulp van het isofix systeem in je auto wilt bevestigen heb je een isofix base nodig. Deze Isofix base moet geschikt zijn voor jouw autostoeltje en misschien ook wel voor het opvolgende stoeltje. De isofix base bevestig je eenmalig aan de Isofixhaken van de autostoel isofix.
De FamilyFix is een praktische en gebruiksvriendelijke Isofix-basis die toelaat zowel voor- als achterwaarts te vervoeren. De audiovisuele feedback geeft aan of de basis en autostoel goed geïnstalleerd staan. Omdat de FamilyFix zelf ook enkele upgrades kreeg (FamilyFix2 en FamilyFix3) is het een goedkopere basis.
Zorg dat de riempjes altijd goed strak zitten bij de schouders, buik en heupen. Als ze te los zitten kan er bijvoorbeeld een schouder onderdoor glippen bij een botsing. Dit geldt voor riempjes van het autostoeltje zelf, maar ook voor de autogordel als je deze gebruikt.
De wet schrijft voor dat kinderen met een gewicht vanaf 15 kg (tot 36kg) en met een leeftijd van 4 jaar, op een zitverhoger in de auto vervoerd mogen worden.
Als je kind achterwaarts reist, verdeelt het autostoeltje de krachten automatisch over de hele achterkant, waardoor het fragiele hoofdje en nekje worden beschermd.
De Isofix-base kan worden gebruikt voor de Maxi Cosi autostoeltjes Pebble, Cabriofix en Pearl. Dit zijn de oudere modellen Maxi Cosi's . Hierdoor kan de base in 2 fases gebruikt worden: van 0-13 kg met de Cabriofix en Pebble, en van 9-18 kg met de Pearl autostoel.
Op de 2 Isofix-verankeringen zit een zwarte schuifknop achter de groene kleurindicator. Maak de verankeringen los door beide schuifknoppen tegelijk naar voren te trekken, weg van de rug van de autozetel. Indien de knoppen blokkeren, moet je de autostoel even wat meer naar achteren tegen de zetel duwen.
Een kinderzitje dient goed te worden gezekerd, maar helaas ontbreekt in campers vaak de speciale Isofix-bevestigingsogen tussen zitting en rugleuning in de stoel die je in vrijwel alle moderne auto's wel vindt.
De plekken achterin zijn veiliger. De bestuurder heeft namelijk 47% meer kans op een dodelijk ongeval in vergelijking met de passagiers op de achterbank. De veiligste plek is in het midden op de achterbank. Bij deze vergelijking is er vanuit gegaan dat er achterin driepuntsgordels gebruikt worden.
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Alle nieuwe modellen van kinderzitjes worden in de auto vastgeklikt met een Isofix-systeem. Alle recente auto's zijn voorzien van Isofix-verankeringspunten tussen het zitgedeelte en de rugleuning van de zetels.
Wat is i-Size? I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). Het is een garantie voor extra beveiliging in de auto.