Appelboom: zacht blad met licht getande bladrand, aan de onderkant licht behaard en met duidelijk zichtbare nerven. Perenboom: donkergroen blad dat harder (niet behaard), smaller en scherper is dan dat van een appelboom. De nerven zijn ook minder goed zichtbaar en de bladrand is gaaf.
Als de bloesem of de jonge vruchten uit de boom waaien kan de appelboom geen vrucht dragen. Als de boom dus te erg op de wind staat kan de boom geen vrucht dragen. De enige manier om dit te stoppen is iets te plaatsen wat de wind weg neemt, bijv. een schutting.
Aan de hand van de groeiwijze van een fruitboom, de bouw van de bloemknop, de entknobbel, de structuur van de stam en het vruchthout, de kleur van één- en meerjarig hout, de kleur van het blad, de bouw van het blad, de nerven van het blad , en de bloesems (kleur, bouw en samenstelling) kunnen fruittelers en of ...
Hoe de appelboom te snoeien
Om veel appels aan uw boom te krijgen heeft u ”kortloten” nodig. Wat zijn kortloten? Dit is het bloesemhout. Dit zijn korte takjes met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen.
Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt.
Je kunt appelbomen twee keer per jaar snoeien: Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten, dit is bloesemhout waaraan de appels zullen gaan groeien. In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei maakt de boom veel waterlot.
Een kortlot is gekenmerkt door dat het vaak slechts 1-2 cm lang wordt en de zich daaraan ontwikkelde bladeren dicht op elkaar zitten. lij vormen als het ware een krans om de eind- knop. Elk jaar eindigen zowel de lang- als de kortloten in een zogenaamde eindknop.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Een boom die te hard groeit geeft te weinig vruchten. Naast snoeien wordt in de winter ook tijd vrijgemaakt om 'oude' bomen te vervangen door nieuwe bomen. Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
Appelboom: bloemen met een roze buitenzijde en een witte (meestal) of ook roze (soms) binnenzijde. Appelbomen bloeien later dan perenbomen, meer aan het einde van april. Perenboom: volledig witte bloemen. Perenbomen bloeien redelijk vroeg in het voorjaar, aan het begin van april.
Appelbomen groeien opwaarts. Het zal 2 tot 5 jaar duren voor de eerste appels zullen komen, hoe groot je boom dan precies is hangt van de (wel of niet gunstige) omstandigheden van de boom. Je hebt bij een appel wel invloed op hoe groot de boom wordt door te snoeien.
De beste plaats voor een appelboom is een zonnige plaats. Appelbomen verdragen ook een plaats die half in de schaduw ligt. U kunt de boom het beste tussen november en maart planten, waarbij de plantafstand afhankelijk is van de maat die u koopt. Een laagstam heeft minder ruimte nodig dan een halfstam.
Het is belangrijk om de appelboom voldoende water te geven, zowel tijdens het planten als tijdens de eerste periode. De boom moet 'aanslaan' en heeft ongeveer dertig tot veertig liter water per week nodig.
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Bestuiving. De meeste appelrassen hebben kruisbestuiving nodig om appels te laten groeien. Dat betekent dat er een ander appelras nodig is voor een goede bevruchting. Ook zelfbestuivende rassen geven meer vruchten als er daarnaast kruisbestuiving plaatsvindt.
Hoe moet je de appelboom verzorgen? Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig. Als je een appelboom hebt geplant hoef je hem alleen nog maar te snoeien en te controleren op ziektes. Als je de boom in een pot hebt geplant moet je wel in de gaten houden of de grond niet uitdroogt.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Een oude boom kan het best in februari gesnoeid worden, vlak voordat de groei op gang komt. Wonden groeien dan het snelst dicht, waardoor het risico op infecties het kleinst is. Wonden moeten afgedekt worden met een wondafdekmiddel. Eerst wordt al het dode, gebroken, zieke en kruisende hout weggesnoeid.
Als slechts enkele takken moeten worden ondersteund, kunt u steunpalen plaatsen tot ongeveer 1 meter afstand van de stam van de boom zijn. Zorg dat ze stevig staan en dat ze diep genoeg in grond zitten. Bevestig 2 kleine stukjes hout aan de bovenkant van de staak in de vorm van een “V” en zet de tak er vervolgens op.
De Malus Elstar wordt over het algemeen gezien als de lekkerste appel. Bekijk per soort wanneer de boom voor het eerst vrucht geeft. De appelboom is verkrijgbaar in 3 categorieën: Laagstam-, halfstam- en hoogstam fruitbomen.
Het juiste moment
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad.
Waarom appelbomen snoeien
Door de oude takken van appelbomen te verwijderen en nieuwe groei te stimuleren, motiveert snoeien de appelboom om meer fruit te produceren. Door appelbomen te snoeien, maak je ze “open” en kan de lucht beter tussen de takken circuleren en kan het zonlicht het rijpende fruit beter bereiken.