Tinnitus is echter gewoon een verzamelnaam voor alle soorten geluiden die je in het hoofd kunt horen. Het komt bij ongeveer 2 miljoen Nederlanders voor en is meestal onschuldig of tijdelijk. Toch kan tinnitus in ongeveer 10% van de gevallen dusdanige klachten geven dat een professionele behandeling nodig is.
Het kan erg verontrustend zijn als jij al weken of zelfs maanden last van tinnitus of oorsuizen hebt. Als dit al meer dan drie maanden aanhoudt, dan zal je arts het classificeren als chronisch. Hoewel constant piepen en zoemen in je oren erg vervelend is, is het geluid meestal zacht genoeg en kun je ermee leren leven.
Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking tijdelijk oorsuizen veroorzaken. Zoals acetylsalicylzuur. Soms is een verkoudheid of oorontsteking de oorzaak van tijdelijk oorsuizen. Een verstopt oor kan soms tijdelijk oorsuizen veroorzaken.
In de meeste gevallen verdwijnt de tuut na een tijdje. Deze vorm van tinnitus heet tijdelijk oorsuizen. Soms gaan de oorsuizingen echter nooit weg. Dit komt omdat de trilhaartjes van de haarcellen in het binnenoor te zwaar beschadigd zijn, maar daarover later meer.
Tinnitusgeluiden kunnen constant zijn, maar ze kunnen soms ook (tijdelijk) luider of minder luid en ook even helemaal weg zijn. Ook doet het zich voor dat de tinnitus in één oor wordt waargenomen en dan later in beide oren. Ook geven mensen met tinnitus aan dat er soms een geluid of piep bij komt of juist verdwijnt.
Mythe 3: Tinnitus is een piep in je oren
Maar het wordt in de volksmond niet voor niets 'oorsuizen' genoemd. “Het kan voor patiënten klinken alsof de wind in hun oren zit”, vertelt psycholoog-onderzoeker Denise Fuchten. Ook ervaren mensen het soms als een constant gezoem.
Vaak bestaat nog het idee dat mensen met tinnitus een minder of slecht gehoor hebben, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Ook mensen met een goed gehoor kunnen last krijgen van tinnitus en/of hyperacusis.
In sommige gevallen zal tinnitus verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Omdat gehoorschade vaak onomkeerbaar is, verdwijnt de tinnitus veelal echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging en ouderdomsslechthorendheid.
Uit onderzoek is gebleken dat het bij mensen met tinnitus na aan- vang van de klachten maanden tot soms jaren (gemiddeld ander- half jaar) duurt voordat ze aan de tinnitus gewend zijn en er in vergelijking met het begin veel minder tot zelfs geen last van hebben.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Een effectieve vorm van tinnitusbehandeling is het luisteren naar rustgevende geluiden, het doen van ontspanningsoefeningen en meditatie. Hiermee kunnen gevoelens van stress verminderen. Geen enkele tinnitusbehandeling werkt onmiddellijk. Het kost tijd en inzet om controle te krijgen over tinnitus.
Er zijn bijvoorbeeld mensen die stress ervaren door de coronapandemie en hierdoor tinnitus ontwikkelden. In uitzonderlijke gevallen gaat tinnitus die op deze manier ontstond wel weer over, in tegenstelling tot andere oorzaken van tinnitus.
Bij herhaalde blootstelling aan te veel lawaai kan het oorsuizen echter blijvend worden omdat er een definitieve beschadiging in het binnenoor is opgetreden.
Je kunt plots last van tinnitus krijgen. Maar het kan ook langzaam ontstaan. Bijvoorbeeld een tijdje nadat je een harde klap op je hoofd (traumatisch hersenletsel) of een beroerte hebt gehad.
De een hoort een ruis, een suis of scherp gesis, de ander neemt het als een brom, zoem of bonkend geluid waar. Vaak horen mensen met tinnitus ook een specifieke toon.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen.
Het is niet zinvol om standaard een MRI-scan te laten verrichten bij tinnituspatiënten met persisterende klachten. Huisartsen moeten doorverwijzing naar een kno-arts of audiologisch centrum overwegen bij patiënten met unilaterale tinnitus en/of ernstige tinnitusklachten.
Voorkom stress, vermoeidheid, emoties en overbelasting. Hierdoor worden de klachten namelijk erger. Door voldoende regelmaat, nachtrust en verminderen van alcohol, tabak of drugs kunnen de klachten afnemen. Probeer harde geluiden te vermijden of draag in die gevallen goede gehoorbescherming.
Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de tinnitus draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaakt extra druk in het binnenoor, waardoor de tinnitus-klachten verergeren. Probeer je dus niet al te druk te maken, zoek afleiding en probeer je te ontspannen. Diverse ontspanningstechnieken kunnen je hierbij helpen.
Bekende Nederlanders als Wilfred Genee, Hélène Hendriks, Arjen Lubach, Ellen ten Damme, André Hazes, zelfs hele orkesten schijnen last te hebben van het fenomeen tinnitus.
Nicotine, cafeïne en kinine kunnen ook de tinnitus verergeren. Cafeïne zit niet alleen in koffie en thee, maar ook in chocolade, cola en sommige andere bruisende dranken.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.