Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat groeipijn daadwerkelijk wordt veroorzaakt door het groeien. Vroeger ging men hier wel van uit, vandaar de benaming groeipijn. Een theorie is dat het kan voorkomen dat de spieren, tijdens of na een groeispurt, korter zijn dan de botten.
Geeft uw kind wel eens aan last te hebben van scherpe pijnscheuten die diep in het been of armen te voelen zijn? Deze pijnklachten kunnen veroorzaakt worden door groeipijn. Groeipijn gaat vaak gepaard met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid.
Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.
Groeipijn duurt nooit zo heel lang: zo'n tien minuten tot een kwartiertje. Maar de pijn kan met scheuten komen en goed pijnlijk zijn zodat je peuter er wakker van wordt. De pijnscheuten kunnen ook meerdere keren per nacht optreden, waardoor je peuter dus vaker wakker wordt.
Als het gaat om groeipijn bij volwassenen staat een toenemende pijnsensatie centraal. Bij vertraagde spierpijn, reumatoïde artritis en artrose komen gelijkmatige symptomen voor als groeipijn bij volwassenen.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.
Groeipijnen zijn een onschuldige pijn in de benen bij kinderen tussen 3 en 8 jaar oud, waarvoor geen oorzaak kan worden gevonden. Inspanningen en abnormaal beweeglijke gewrichten zijn mogelijk een verklaring.
Groeispurt bij je baby (0-3 jaar) Broeken worden te kort, shirts zitten te strak en in een mum van tijd lijken ze centimeters te zijn gegroeid. In de eerste twee levensjaren krijgt een kind zijn eerste groeispurt. Voor je het weet is hij een stuk ouder, zelfstandiger en groter.
“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet. In totaal kan je dus 12 centimeter langer worden,” legt de plastisch chirurg uit.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Het zijn klachten die voorbij gaan, maar ze zijn wel vervelend. Let er op de belasting terug te brengen als je kind aangeeft last te hebben van groeipijn. Dus minder en minder intensief sporten en niet tot het uiterste gaan. Belangrijk is wel dat je kind fit blijft.
Groeispurts kunnen duren tot aan het einde van de pubertijd. Tijdens de groeispurts groeien kinderen het snelst. Als een kind in een jaar zeven centimeter groeit, groeit het niet elke nacht evenveel. Het groeien gebeurt in spurts en daarom duurt groeipijn maar even.
Wanneer de verwachting is dat een kind erg lang zal worden, kan de groei door middel van een operatie worden afgeremd. Bij kinderen met een erg grote schoenmaat kan daarnaast ook de groei in de voet worden geremd. Aan de uiteinden van de botten zitten groeischijven.
Hoe kan je groeipijn herkennen? De pijn komt meestal voor in beide benen, dikwijls in de onderbenen, maar ook in de dijen. Sommige kinderen klagen ook van pijn in de schouders of de armen.
De twee meest voorkomende plekken waar groeipijn wordt ervaren in het bovenlichaam zijn groeipijn in de rug of groeipijn in de ribben. Doordat de ribben en de rug met elkaar verbonden zijn is het veelal zo dat als je groeipijn ervaart op één van de twee plekken, dat dit ook voelbaar is op de andere plek.
Bij acute klachten moet men denken aan een spierscheuring of een botbreuk. Progressieve klachten kunnen ontstaan door overbelasting (bijv. door sporten). Ook kunnen deze klachten ontstaan door een beenlengteverschil, of een afwijkende voet- en/of beenstand waardoor spieren verkeerd op spanning komen te staan.
METHODE 1. Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier trek je nu 13 centimeter van af en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun dochter volgens deze berekening 168,5 cm groot.
Spierpijn op kinderleeftijd is vaak onschuldig en van voorbijgaande aard, maar kan het symptoom zijn van een erfelijke spierziekte, zoals een myofosforylasedeficiëntie.
Slaapregressie 4 maanden: omrollen. Slaapregressie 8 maanden: zitten en kruipen. Slaapregressie 12 maanden: beginnen met lopen. Slaapregressie 18 maanden: zelfstandig lopen.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Tevredenheid. Op je 23e mag je dan wel het gelukkigst zijn, maar op je 69e ben je het meest tevreden. Je kijkt op deze leeftijd het mooist op je leven terug, wat ook een vorm van geluk is. Daarnaast blijkt uit Duits onderzoek dat veel vijftigers niet hadden verwacht dat ze zo gelukkig zouden zijn op hun 60e.
Voor langeafstandslopers geldt dat de meesten op een leeftijd van 25 tot 35 jaar hun topjaren beleven. Boven de 35 jaar nemen de prestaties in het algemeen langzaam en gelijkmatig af. Vanaf 55 jaar neemt het verval iets toe en boven de 75 jaar nemen de prestaties steeds sneller af.