Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Weet dat couscous al snel 350 kcal bevat per 100 g (de standaardportie volgens verschillende producenten). Golden Sun bevat de minste calorieën: 346 kcal per 100 g.
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Reken ongeveer 75 gram couscous per persoon. Couscous kan gaar gestoomd worden, bijvoorbeeld in een traditionele couscouspan of tajine, of je kunt het wellen (in water leggen) in water dat net van de kook is.
Couscous wordt gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum)tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Couscous valt binnen de productgroep granen. Je kunt couscous prima als vervanger van rijst, pasta of aardappels eten.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Hoewel sommige mensen denken dat couscous een aparte graansoort is, is het eigenlijk een soort pasta. Net als spaghetti of penne wordt het gemaakt van durum tarwegriesmeel, oftewel semolina. Van tarwe dus.
Toegevoegd na 10 minuten: Zoals je ziet zijn ze allebei gezond en heeft couscous iets meer kcal om te verbranden. De pasta bevat weer meer vet en suikers máár wel meer vezels, werkt dus goed weg bij de darmen.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Als je wilt gaan afvallen dan is quinoa dus zeker een verantwoorde bron van koolhydraten. Binnen een koolhydraatarm dieet zal je echter wel met mate quinoa moeten eten. Het blijven tenslotte koolhydraten. Het is in ieder geval een veel betere keuze dan aardappel, rijst of pasta.
Toch is de volkoren parelcouscous bij mij thuis niet aan te slepen. Die heeft iets meer bite dan zijn kleinere broertje, al vind ik volkoren 'normale' couscous ook prima. Heerlijk met kip of vis waar bakvocht vanaf komt, wat je vervolgens over de couscous giet.
Minderen met koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Wanneer je minder snelle koolhydraten gaat eten, krijg je minder hoge pieken en dus ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Het koolhydraatarm dieet is daardoor zeer geschikt voor mensen met diabetes type 2.
Maken koolhydraten dik? Van koolhydraten word je niet dik, als je verder normaal eet. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.
Ja, je lichaam kan zonder het consumeren van koolhydraten! Door het ingebouwde proces Gluconeogenese kan je lichaam zelf de koolhydraten aanmaken die het tekort komt. Zeker voor alledaagse werkzaamheden zal je hiervan geen hinder ondervinden, waarschijnlijk alleen maar voordelen!
Voor zover bekend ligt de oorsprong van couscous in de Marokkaanse stad Marrakesh. In een dertiende-eeuws Andalusisch kookboek is de oudste verwijzing naar couscous terug te vinden. Binnen dat boek wordt gerefereerd aan een bekend recept uit Marrakesh: alcuzcuz fitiyani.
Doordat het omhulsel van de rijst wordt gehaald, zitten er nauwelijks vezels in en wel veel calorieën. Een portie quinoa biedt twee keer zo veel eiwit en 5 gram meer vezels dan witte rijst.
bewaartip:Je kunt de couscous 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen en zet de schaal afgedekt in de koelkast. Warm de couscous voor het serveren 2 min. op in de magnetron op 800 watt.
Couscous bewaren
Ingevroren couscous kun je zeker 3 maanden in de diepvries bewaren. Hoe lang kun je couscous in de koelkast bewaren? Bereide couscous blijft (afgedekt) ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Eén eetlepel couscous weegt ongeveer 15 gram. Je hebt dus 5-7 eetlepels couscous per persoon nodig voor een verantwoorde basis.