Waarom eet ik uit emotie? Emotie eten doe je door jezelf beter te voelen. Tijdens het eten van de zak chips of de reep chocolade voel je je ook even beter. De kauwbewegingen geven je afleiding.
Emotie eten of stress eten, is wanneer je eet om te ontsnappen aan de slechte gevoelens die je ervaart, in de hoop dat je je beter voelt. Soms is het een bewuste beslissing, maar vaker is het gewoon een hersenloze reactie op een vage, negatieve emotie.
Vier manieren om emotie-eten te herkennen
Denk aan producten als chocolade, kaas, snoep, ijs, patat of bijv. pizza. De honger zit nu niet in je maag (een normale behoefte), maar in je mond. Bij emotie-eten komt er vaak een plotselinge sterke drang naar 'dat ene product'.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.
Maar dan is er ook nog emotionele honger. Je hebt ergens zin in en het maakt vaak niet zoveel uit wat het precies is. Deze 'honger' komt vaak plotseling opzetten en kan zelfs al heel snel na een maaltijd opkomen.
Steeds meer onderzoek toont het aan, honger is echt een emotie! En dit heeft alles te maken met hormonen. Als je een tijdje niet hebt gegeten daalt je bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel (te) laag is, grijpt je lichaam in.
Bij intuïtief eten eet je op basis van honger en verzadiging. Oftewel je eet wat wanneer je lichaam erom vraagt. Je sluit hierbij geen voedingsproducten uit, zoals wel het geval is bij rigide eten.
EETSTOORNIS - ALGEMEEN
Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden - meestal ongezond en calorierijk - voedsel.
Maaghonger is de echte honger. Je lichaam heeft bouw- en voedingsstoffen nodig. Maaghonger komt omdat je maag leeg voelt en je maag knort misschien ook wel.
Deze hoofdhonger valt niet te stillen met chocola, koek of chips. Omdat je eigenlijk geen behoeft hebt aan eten (maar aan rust, ontspanning of een troostende arm om je heen). Voel je plotseling behoefte aan eten opkomen? Vraag je dan af ; 'waar heb ik écht behoefte aan?'
Natuurlijke eetlustremmers zijn voedingsmiddelen die je eetlust in bedwang kunnen houden en de honger verdrijven. Of het nu gaat om gember, chili, linzen, pepermunt of havermout – ze worden allemaal om verschillende redenen beschouwd als natuurlijke eetlustremmers.
Wanneer je onregelmatig eet, kan het zijn dat je maag te lang leeg blijft. Je hebt op een gegeven moment dan zó'n trek dat je ineens super veel gaat eten. Veel meer dan je normaal gesproken zou eten.
Veel mensen met eetbuien eten stiekem, vooral thuis, als ze alleen zijn. Dit komt door gevoelens van schaamte. De schuldgevoelens na de eetbui leiden tot een negatief zelfbeeld en een voornemen om het nu écht niet meer te doen.
Een emotie en het daarbij behorende gevoel bereikt een piek en neemt dan weer af. Een enkele emotie duurt maximaal 90 seconden.
Stress is in de basis de ervaring dat men zich in een bedreigende situaties bevindt waartegen men niet opgewassen is. Een nogal heftige emotie, vooral op de werkvloer, maar wel een met een functie.
Verdriet is een intense emotie die vaak het gevolg is van een vervelende, pijnlijke of teleurstellende gebeurtenis. Verdriet is een belangrijke basisemotie die symbool staat voor een moment van intens lijden waarbij we ons ongelukkig voelen.
Vaak spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan en in stand houden van een eetstoornis. Er kan een bepaalde erfelijke gevoeligheid zijn voor het ontstaan van eetstoornissen. Vaak spelen psychologische factoren zoals een negatief lichaamsbeeld, weinig zelfvertrouwen of angst om dik te worden een rol.
Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen juist teveel en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van (streng) lijnen.
anorexia nervosa. boulimia nervosa. eetbuistoornis (BED) eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)