De glasfabriek maakt er weer wit, groen of bruin glas van. Het is belangrijk om je glazen potten en flessen in de juiste 'kleur' glasbak te gooien: wit glas kan bijvoorbeeld alleen gemaakt worden van witte glasscherven.
Alleen doorschijnend verpakkingsglas hoort in de glasbak. Andere glassoorten mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval of een andere gescheiden stroom: Kruiken zijn wel verpakkingen, maar niet van glas, en verstoren de recycling.
Inzameling van glas
Uw gebruikte flessen, potjes en oude ramen worden verwerkt tot kleine scherven. Deze worden als grondstof ingezet bij de productie van nieuw glas. Door hergebruik levert 1 kilo glasscherven een besparing van 1,2 kilo aan primaire grondstoffen op.
Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken. Rood en blauw glas mag bij het groene glas.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Niet: glazen en vazen
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Als je oude parfumflesjes kwijt wilt, gelden er andere regels. Lege flesjes, zonder verstuiver in transparant glas kunnen gewoon in de glasbak. Heeft het lege flesje wel een verstuiver of is het niet van transparant glas, dan moet het in de huisvuilcontainer (grijze container).
Ijzeroxiden in glas
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd.
Maak de glazen flessen, flacons en bokalen helemaal leeg. Gooi doorzichtig wit glas in de witte glasbol en doorzichtig gekleurd glas in de gekleurde glasbol. Laat geen ander afval achter in de buurt van de glasbol. Sluikstorten is strafbaar en u riskeert een zware geldboete (tot wel € 350).
Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.
Maar liefst 98% van glasafval kan ingezet worden als nieuwe grondstof. Dankzij het apart inzamelen van glasafval, middels een glas rolcontainer van 240 liter, levert dit niet alleen een nieuwe grondstof op maar er wordt tevens een grote hoeveelheid CO2-uitstoot vermeden.
Een geluk bij een ongeluk: je mag je kapotte wijnglas of andere glasscherven gewoon bij het restafval doen.
Van het glas uit de glasbak wordt weer nieuw glas gemaakt. Het glas wordt eerst opgehaald door een vrachtwagen en naar de fabriek gebracht. In de fabriek worden deksels met magneten uit het glas gehaald en wordt het glas gesorteerd op kleur.
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
U kunt oude energiezuinige lampen gratis inleveren bij de winkel waar u soortgelijke lampen koopt. Of deze wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
Wat met een gebroken drinkglas of koffiekopje? Een gebroken glas sorteer je op het recyclagepark bij onzuiver glas.
Glas wordt nooit afval. Als u het lege verpakkingsglas tenminste naar de glasbak brengt of - in sommige gemeenten - aanbiedt voor inzameling. Glas is oneindig recyclebaar en behoudt daarbij zijn kwaliteit en eigenschappen.
Flessenglas bestaat voor 50 procent uit wit glas en voor 50 procent uit bont glas. Bont glas bestaat weer voor de helft uit groen glas en voor de helft uit bruin glas. Uit een combinatie van het oude vensterglas en nieuw glas wordt weer nieuw vensterglas gemaakt.
Gekleurd glas (denk aan groen glas – rood glas of geel glas) wordt gemaakt door andere grondstoffen erin te verwerken. Om rood glas te maken heb je bijvoorbeeld goudkorrels nodig. Dat is ook meteen de duurste kleur glas om te kopen!
Uraniumglas is glas waaraan als kleurstof een uraniumverbinding is toegevoegd, vaak uraniumdioxide of natriumdiuranaat. Meestal gaat het om kleine hoeveelheden uranium (2%). Het glas heeft een groene of gele kleur die onder ultraviolette straling oplicht (fluoresceert).
Wist je dat..
Rood glas bijvoorbeeld wordt gemaakt door goud aan het glas toe te voegen? Andere kleuren kunnen ook worden gemaakt door verschillende kleuren met elkaar te mengen zoals je dat ook kunt doen met verf.
Weggooien van verzorgingsproducten
Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Zowel lege spuitbussen als spuitbussen met een restant horen bij het restafval, omdat ze nog restjes drijfgas kunnen bevatten. Het kan zijn dat je gemeente heeft bepaald dat lege spuitbussen bij de gescheiden inzameling van plastic- en metalen verpakkingen mogen.
Als het flesje van glas is, mag je deze met een restant nagellak in de glasbak weggooien. De glasrecycler kan dat prima aan. De nagellak en andere vervuiling verbrandt in het smeltproces. Je kunt de recycler wel een plezier doen door het kwastje alvast bij het restafval te gooien.