Doordat Frans eeuwenlang de cultuurtaal was geweest van een sociale elite, bleef het prestige van die taal lang bestaan. Nog tot in de jaren zeventig bestond er een sterke politieke en publieke wens om Frans als verplicht vak in de onderbouw van het algemeen voortgezet onderwijs te behouden.
Frans is de op één na belangrijkste taal voor internationale betrekkingen. Het Frans is zowel een werktaal als een officiële taal van de VN, de Europese Unie, UNESCO, de NATO, het Internationaal Olympisch Comité, het Internationaal Comité van het Rode Kruis en verschillende andere internationale organisaties.
Verplichte vreemde talen in onderbouw havo en vwo
De school is verplicht om je Frans én Duits aan te bieden.
Spaans wordt dan vaak als extra vak aangeboden of er wordt maar weinig over verteld en daardoor weten veel kinderen niet wat het inhoudt. Dat geeft hen vaak een reden om het niet te kiezen. Maar daar is eigenlijk geen geldige reden meer voor, want het Spaans wordt steeds belangrijker.
Het beste antwoord. In artikel 27 van het Olympisch handvest staat dat Frans en Engels de twee officiële talen van het Internationaal Olympisch Comité zijn. Frans wordt vervolgens als leidende taal gezien. In geval van een geschil bijv is de Franse taal rechtsgeldig.
Zoals Franse leraren of een meertaligen je echter zullen vertellen, is Frans een wereldtaal die een van de gemakkelijkste is om te leren. Volgens een studie van het Amerikaanse Foreign Service Institute (FSI), is de Romaanse taal een van de toegankelijkste levende talen ter wereld om te leren.
Wat kun je ermee worden? Met een studie Franse Taal en Cultuur heb je een goede positie op de arbeidsmarkt. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag op een ambassade of in een museum. Daarnaast kun je jouw kennis als taal- en cultuurexpert ook goed inzetten in het bedrijfsleven of binnen de journalistiek.
In leerjaar vier volgen leerlingen op het vwo de volgende vakken uit het gemeenschappelijke deel: Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en culturele en kunstzinnige vorming (CKV). Leerlingen op het atheneum volgen verplicht een tweede moderne vreemde taal. Dit is meestal Frans of Duits (Art.
In de eerste drie leerjaren van havo en vwo zijn zowel Frans als Duits verplicht. Er kan geen ontheffing worden verleend aan leerlingen met dyslexie (artikel 21), maar een aangepast programma is wel mogelijk voor Frans en/of Duits, die wordt ook wel gedeeltelijke dispensatie genoemd (zie hieronder).
In de onderbouw is er, naast de 'gewone' schoolvakken zoals Nederlands, Frans, Engels, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, muziek, tekenen, gymnastiek en veel aandacht voor (extra) rekenen en taal.
Is Frans of Duits moeilijker? Voor de meeste Nederlanders is het makkelijker om Duits te kunnen dan Frans, omdat Duits meer op het Nederlands lijkt en ook makkelijker is qua uitspraak. Maar let op: het niveau Frans en het niveau Duits dat je op school leert is niet gelijk.
De wet verplicht VWO-leerlingen om examen te doen in Engels en daarnaast nog minimaal één andere vreemde taal: op het atheneum een 2e moderne vreemde taal (MVT) zoals bijvoorbeeld Frans of Duits, of op het gymnasium Grieks of Latijn.
In de onderbouw havo/vwo moet minimaal 50% van de onderwijstijd in het Frans worden aangeboden. Voor de bovenbouw van havo en vwo geldt als minimumeis respectievelijk 850 en 1150 studielasturen.
De Franse taal wordt op alle continenten gesproken, in 28 verschillende landen. Dit betekent dat je Frans bijna overal kunt oefenen, en dat zou ook moeten. Het Frans behoort namelijk tot de familie van de Romaanse talen, wat inhoudt dat voor mensen die Engels spreken de vocabulaire makkelijk op te pikken is.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Het Frans stamt namelijk af van het Latijn, een Romaanse taal. Het Romaans is afgeleid van het woord romantiek, vandaar dat de Franse taal hiermee in verband wordt gebracht.
De cijfers die de leerlingen halen voor toetsen dalen gemiddeld met 0,5 – 1 cijferpunt, en dat is aanzienlijk. Veel HAVO-leerlingen blijken moeilijk in staat deze teruggang in cijfers om te buigen, en blijven daardoor zitten, of stromen af naar de MAVO.
Wettelijk gezien is het diploma van vmbo-tl of vmbo-gl gelijk gesteld aan het overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4. Leerlingen met een diploma van vmbo-tl of vmbo- gl zijn daarmee toelaatbaar tot het havo. Dat geldt sinds kort ook voor leerlingen van vmbo-tl uit leerjaar 3. Zij kunnen 'opstromen' naar havo 4.
De afkorting havo staat voor Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs en duurt 5 jaar. Qua niveau kun je deze middelbare opleiding zien als op één na hoogste. Daarmee bevindt de havo zich net onder het vwo. Feitelijk gezien kun je dus stellen dat havo makkelijker is dan vwo.
Conclusie: het gymnasium is ongeveer 10-15% moeilijker dan het atheneum. Die 10-15% komt doordat je op het gymnasium 2 (redelijk zware) vakken meer volgt dan op het atheneum. Maar iedereen die atheneum aankunt, zal ook succes hebben op het gymnasium, mits hij/zij hard werkt! Heel veel succes met de middelbare school!
Verschil tussen atheneum en gymnasium
Er is geen niveauverschil tussen atheneum en gymnasium. Echter, het enige verschil is dat je op het gymnasium extra vakken krijgt: klassieke culturele vorming, Latijn en Grieks. Op het gymnasium moet je ook in een van de twee klassieke talen eindexamen doen.
Belemmeringen voor de doorstroom havo-vwo
In het havo-profiel cultuur en maatschappij (CM) is wiskunde niet verplicht. Op het vwo maakt wiskunde deel uit van ieder profiel, ook CM. Doorstromers met een CM-profiel zullen dus alsnog examen in wiskunde moeten doen.
In de bachelor Franse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam leer je het Frans uitstekend te beheersen. Je verdiept je niet alleen in de Franse taal-, cultuur- en letterkunde, maar je hebt ook ruimte voor verbreding en specialisatie.
Als je Franse taal en cultuur in deeltijd wilt studeren, kun je terecht bij de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden.