Studies tonen aan dat we minimaal acht dagen vakantie nodig hebben om los te komen, alle stress van ons af te schudden en “de batterijen opnieuw op te laden”. Het genoemde aantal dagen is echter wel afhankelijk van de aard van je vakantie. Plan je 'm helemaal vol, dan heeft het nog niet zo veel zin.
Volgens de psychologe is één week vakantie niet voldoende. Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht (!) dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden.
Ga lekker wandelen in de natuur of maak een fietstocht. Hierdoor komt er serotonine vrij en dat geeft je een goed gevoel. Ons lichaam is erop gebouwd om te bewegen en zich hierdoor goed te voelen. En wanneer je in de natuur bent, kom je ook nog eens vanzelf tot rust.
Aangetoond is nu dat acht dagen de ideale lengte van een vakantie is om er alle vruchten van te plukken. Het onderzoek is gedaan door Universiteit Tampere in Finland. In acht dagen heb je voldoende tijd om te ontspannen en om gelukkig te worden. En acht dagen zijn ook net te kort om weer verveeld te raken.
Een vakantie van twee weken duurt natuurlijk dubbel zo lang als die van één week, maar je hoeft er niet op te rekenen dat je ook met dubbel zo veel herinneringen terugkomt. Volgens psycholoog Daniel Kahneman zijn korte vakanties achteraf net zo goed als lange.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Een vakantie verlaagt de kans op ziek worden. Een vakantie verkleint het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden. Mensen worden gelukkiger van ervaringen dan van materiële aankopen. Vakantie vervult fundamentele behoeften.
Dat hangt af van hoeveel je werkt. Je werkweek keer vier is het aantal vakantie-uren dat je minimaal krijgt, dat is wettelijk geregeld. Werk je 25 uur per week, dan is dat 100 uur vakantie per jaar.
Je hebt best wat vakantiedagen nodig om écht tot rust te komen, te ontspannen en je weer op te laden. Uit onderzoek onder ruim 10.000 Europese werknemers blijkt dat Nederlanders gemiddeld 18 vakantiedagen nodig hebben om tot rust te komen.
De reden dat je na je vakantie vaak extra uitgeput en gedemotiveerd bent om weer aan het werk te gaan, komt omdat de geluksstofjes in je hersenen uit balans zijn. Geluksstofjes zoals dopamine, endorfine en serotonine worden aangemaakt door je lichaam en zorgen ervoor dat je je goed voelt.
Het kan ook zijn dat je niet meer kunt genieten doordat je het ontzettend druk hebt met externe factoren. We horen deze klachten veel van mensen. De keerzijde van de medaille is dat wanneer je juist wel kunt genieten, je minder stress ervaart! Niemand kent een stresssituatie waarbij hij/ zij ook kon genieten.
Studies tonen aan dat we minimaal acht dagen vakantie nodig hebben om los te komen, alle stress van ons af te schudden en “de batterijen opnieuw op te laden”. Het genoemde aantal dagen is echter wel afhankelijk van de aard van je vakantie. Plan je 'm helemaal vol, dan heeft het nog niet zo veel zin.
Voor mannen geldt een gemiddelde van 3,1 uur per dag, voor vrouwen is dat 2,5 uur. Dat blijkt uit onderzoek van Prominent onder 1.001 Nederlanders. Vrouwen stellen het liefst te ontspannen door te telefoneren of te kletsen, en mannen doen liever een dutje of kijken tv.
Werknemers hebben gemiddeld recht op 20 dagen wettelijk verlof per jaar. Dat is het minimum aantal toegekende dagen, ongeacht de collectieve arbeidsovereenkomst waartoe zij behoren. Naast deze wettelijke verlofdagen zijn er gemiddeld 6 dagen extralegaal verlof en 8 inhaalrustdagen.
Bij een baan van 40 uur, werkt u meestal 5 dagen. U heeft dus (4x5 dagen=) 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Wettelijke vakantiedagen moet u op tijd opnemen.
Meld je meteen ziek
Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Hanteer hiervoor dezelfde regels als altijd; vaak staan die in het verzuimreglement of personeelshandboek. Zo moet je je voor een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Een vakantie verlaagt je stressniveau
Een vakantie mag dan wel niet de remedie zijn bij langdurige stress of een naderende burn-out, ze heeft wel positieve effecten op je stressniveau. De positieve ervaringen van vakantie vormen een buffer tegen toekomstige stressfactoren.
Feit is alleen dat je niet eens zoveel kúnt aankomen in zo'n korte tijd. Als er al iets verandert aan je lichaamsmassa (los van watergewicht, waar we zo op terugkomen), kom je hoogstens een halve kilo aan. Dat zegt psycholoog, diëtist en voedingsdeskundige Ellen Albertson.
Dijksterhuis weet het zeker: vakantie maakt gelukkiger. 'Het houdt ons brein fris, geeft meer tijd en schudt je hoofd op. ' Dat denkt hij niet alleen zelf, dat blijkt ook uit onderzoek: 'Mensen die op vakantie gaan zijn vooraf, tijdens én na hun reis aantoonbaar gelukkiger dan mensen die géén vakantieplannen hebben.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
De werkgever mag een negatief saldo verlof verrekenen bij het einde van het dienstverband. Maar soms niet. Bij het einde van de arbeidsovereenkomst kan de werkgever vorderingen op de werknemer verrekenen met het salaris of andere te betalen bedragen in de eindafrekening.