100% polyester / sublimatie stof bedrukken
Blockout flex is speciaal ontwikkeld voor het bedrukken van 100% polyester en gesublimeerde stoffen. Bij het bedrukken van deze stoffen kan het namelijk gebeuren dat de kleuren gaan migreren en dat de kleur van de stof doorslaat op de bedrukking, ook wel doorbloeden genoemd.
Katoen en/of polyester is goed te bedrukken
Is de textiel gemaakt van katoen en/of polyester dan is de stof over het algemeen goed te bedrukken.
Laat viscose bedrukken met ontwerpen naar keuze en geniet van de prachtige, kleurvaste printresultaten die ons reactieve printproces oplevert. Deze geweven stof is ideaal voor het maken van kleding, sjaals of andere luchtige mode-items.
Gekleurde nylon en polyester shirts bevatten vaak sublimatie inkt, die door de hitte van de transferpers weer wordt opgewarmd en door de flex heen zichtbaar wordt. Voor het bedrukken van deze materialen wordt Sublistop flexfolie of Silicone flexfolie aangeraden.
Het glanzende oppervlak en het fijne weefsel zorgen ervoor dat satijn gemakkelijk te printen is. Zelfs de kleinste details van je ontwerp komen mooi uit op satijn. Bedrukt satijn is daarnaast erg praktisch: het heeft een hoog draagcomfort, neemt snel vocht op en hoeft na het wassen niet gestreken te worden.
Transferpapier is vooral geschikt voor bedrukkingen op katoen of een mix van katoen en polyester. Wanneer je met deze techniek gaat werken is het belangrijk dat je een hoge kwaliteit transferpers gebruikt. De transfer temperatuur moet goed in te stellen zijn en de pers moet een hoge en gelijkmatige druk kunnen leveren.
Om fullcolour transfers voor op textiel te maken, kunt u werken met een Sublimatieprinter, OKI White Toner printer of Eco-Solvent printer in combinatie met een printbare textielfolie Daarnaast kunt u ook direct op textiel printen met een DTG printer of kant en klare transfers met een DTF printer.
Hoewel transferpersen vaak worden gebruikt om textiel te bedrukken kan je via de verschillende soorten persen ook mokken, borden, tegels, paraplu's, petten en andere items bedrukken. Hierbij kan je werken met inkten, folies en andere transfer materialen.
Flexfolie, ook wel textielfolie genoemd, wordt gebruikt bij digitale snij- & printtechnieken. Flexfolie is gemaakt van polyurethane (PU) en wordt toegepast om textiel te voorzien van logo's, ontwerpen en/of teksten.
Sublimatiedruk is een techniek die gebruikt kan worden om een print als het ware in het oppervlakte van het product te bakken. Wanneer de speciale sublimatie-inkt wordt verhit tot 200 ℃, laat deze los van het printpapier en hecht deze in de coating van bijvoorbeeld de kleding, mok of aluminium plaat.
Flexfolie is het standaard materiaal voor het bedrukken van textiel. Bedruk met flexfolie onder anderen katoen en polyester. De standaard flexfolie bestaat in heel veel verschillende kleuren en vind je hier in de winkel.
De meest verkochte flexfolie is de Siser P.S. Film Easyweed. Deze folie is verkrijgbaar in bijna 60 kleuren en geschikt voor zowel katoen als polyester textiel. Deze flexfolie kun je ook lagen en is zeer makkelijk te pellen dankzij de sterk klevende drager. Ideaal dus, zeker voor de beginners onder ons.
Flexfolie staat bekend als een dunne en gladde folie. Flock is het tegenovergestelde. Door een suède afwerking voelt de folie een stuk dikker aan. Daarnaast is de afwerking niet glad; de toplaag van de folie bestaat namelijk uit kleine zachte haartjes.
Vanwege de manier waarop het vinyl wordt aangebracht, gebruik je het op stoffen en materialen die de warmte en druk kunnen verdragen, die nodig is om de overdracht goed te laten hechten. Voor stoffen en kleding zijn dit typisch temperaturen in het bereik van 120 tot 150 graden Celcius.
De te bedrukken stof wordt rond een met vilt beklede tambour tegen de wals gedrukt. Als het patroon bestaat uit grote vlakken wordt het niet verdiept maar verhoogd op de wals aangebracht. Bij sjabloondruk wordt de verf door uitgesneden openingen van een sjabloon van karton of dun metaal gewreven of gespoten (vlakdruk).
Bij transferdruk wordt gebruikt gemaakt van folies die van te voren in de juiste vorm zijn gesneden. De folietransfer wordt op de kleding geplaatst en door middel van hitte wordt de folie overgezet (transfer) op de kleding. De hitte zorgt er ook voor dat de bedrukking goed blijft hechten aan de textiel.
Een Textieldrukker brengt een tekening, foto, logo, tekst of patroon aan op stof. Dit kunnen T-shirts, jassen of sloven zijn, maar ook bijvoorbeeld keycords, tassen of handdoeken. Er zijn verschillende methodes om een afbeelding op een stof te drukken.
Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) kan deze druktechniek ook worden gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.
Een goede transferpers heeft een gietijzeren onderplaat en moet je met moeite kunnen verplaatsen omdat hij zo zwaar is. Op de onderplaat komt veel druk te staan en moet lang mee kunnen gaan. Hierom moet deze gemaakt zijn van zware kwaliteit gietijzer.
Wat is vinylfolie? Vinylfolie beschikt over een drager papier waar een zelfklevende stickerfolie op plakt. Vinylfolie wordt veelal gebruikt voor het maken van stickers en met name voor het beletteren van reclame borden en voertuigen.
Met sublimatie creëert u een foto op hout met levendige kleuren dat ook nog eens kras vast is. Dit komt doordat de inkt in de coating trekt. Als u gaat sublimeren op hout is het wel belangrijk dat de ondergrond voorzien is van een polyester coating.
Flockfolie is fluweelachtig (voelt zacht aan) en is een materiaal dat kan gebruikt worden om niet alleen textiel te decoreren, maar ook papier, karton en glas.