De nummers 5, 4 en 3 zijn populair om rauw geconsumeerd te worden. Platte oesters worden geclassificeerd met nullen. Hoe meer nullen, des te groter de oester. Oesters uit Frankrijk kennen een classificering van 0 tot en met 5, waarbij een oester met classificatie 0 het zwaarst weegt.
Voor oesters gelden verschillende sorteringen. Franse creuses worden qua gewicht genummerd van groot naar klein genummerd: de grootste 0 en de kleinste 4. Meest gangbare formaat voor rauwe consumptie is nummer 3, gevolgd door nummer 4.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen platte en holle (creuse) oesters. De platte oester is iets kleiner dan de creuse. Omdat de platte oester trager groeit en kleiner in aanbod is, is hij duurder. Een platte oester heeft drie jaar nodig, de holle is na een jaar oogstklaar.
Bij Zeeuwse oesters wordt dat als volgt aangeduid: 1/0 (40 à 50 gram), 2/0 (50 à 60 gram), 3/0 (60 à 70 gram,) 4/0 (70 à 80 gram), 5/0 (80 à 90 gram), 6/0 (90 à 105 gram) en zelfs 6/0 super (120 gram).
Hoe meer nullen, des te groter en duurder de oester. Een platte oester met maat 6/0 is (in tegenstelling met de creuse) de grootste variant. De maten liggen tussen de 1/0 en 6/0. Een oester met 3/0 weegt 60 gram, 6/0 weegt 120 gram.
Een oester openen gaat het beste met een oestermes. Je steekt deze in het scharnier, vervolgens snijd je de sluitspier los door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Voor een mooie presentatie snijd je de oester aan de onderkant van de schelp los en draai je hem om.
!
Oesters kunnen wel 20 jaar oud worden en soms wel meer dan 22 centimeter groot. De bekendste oesters in Nederland zijn de platte Zeeuwse oester en de Japanse oester. Oesters hebben twee kleppen, net als de stevige strandschelp, de grote strandgaper en deze kleurige nonnetjes.
Het liefst drinken we bij oesters een elegante wijn die de smaak van de oesters niet overheerst zoals een Ayala Brut Majeur Champagne of Sauvignon Blanc wijnen. Een droge witte Bordeaux, wordt vaak ingezet als er oesters in een gerecht verwerkt zijn.
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.
Sinds 1880 kweken we de koningin onder de oesters: de Zeeuwse platte oester. Deze oester heeft een kenmerkende platte bovenschelp en is een zeldzame delicatesse. De Zeeuwse platte oester groeit alleen op de beste en meest voedselrijke plaatsen in de Oosterschelde.
De boter kleurt bruin, tijdens het smelten en dat zorgt van die heerlijk hazelnootachtige smaak. Het maken ervan is heel eenvoudig, maar volg dan wel zorgvuldig de stappen uit dit recept. Schep daarna een lepel hazelnootboter op je rauwe oester en je weet niet wat je proeft.
Oesters (12 stuks)
Zowel de noord- als de zuidkust van Bretagne lenen zich bijzonder goed voor de oesterteelt, met oesters die bekendstaan om hun uitzonderlijke kwaliteit. De fines of de creuses, de speciale of de platte, ze hebben allemaal die kenmerkende en krachtige zilte smaak.
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten.
Een mousserende wijn, zoals een champagne of Cava is een goede keuze bij oesters. Wel is het belangrijk om een droge mousserende wijn te kiezen. De bubbels verrijken de een beetje metalige smaak van de oester.
Combineer oesters met parels
Een erg lekkere combinatie is die van oesters met Blanc de Blancs champagne. Probeer eens de heerlijke combinatie van oesters en de Blanc de Blancs van Ruinart. Maar ook andere champagnes gaan geweldig samen met oesters zoals bijvoorbeeld de R.D. Extra Brut 2002.
Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Als de schelp iets open staat, geef de schelp dan een tik. Sluit de schelp zich, dan is de oester geschikt voor consumptie. Bewaar oesters altijd in de koelkast.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
"Het kan dat een oester nog wat beweegt als je die opendoet, maar eenmaal als de spier is doorgesneden is het diertje dood", vertelt ze. "Er zijn mensen die er wel citroen opdoen om te zien of die nog leeft, maar dat is geen sluitende methode want het vlees van de oester reageert gewoon op het zuur."
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
Het norovirus zit vooral in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen. Dit kan komen doordat deze in besmet water gekweekt zijn. Verder kunnen ook rauwe groente en fruit besmet zijn door het gebruik van besmet water. Met name zacht fruit, zoals bosvruchten, is gevoelig voor besmetting.