Een manier om het water wel zo lang mogelijk schoon te houden zonder pomp is met behulp van Kiddy Pool. Een zakje poeder wat je in het zwembadwater kunt gooien en waarmee je het zwembadwater van een zwembad zonder pomp tot 2 weken goed kunt houden. Eenmaal toegevoegd aan het water kan er meteen in gezwommen worden.
Ververs het water één keer per jaar
Dit komt doordat u het zwembad afbreekt wanneer de temperatuur zakt dus wanneer u het zwembad in het voorjaar weer opbouwt, zal er nieuw water in moeten. De vuistregel van het één keer paar jaar verversen van water geldt alleen wanneer u het zwembad van het juiste onderhoud voorziet.
Wanneer er geen aansluiting aanwezig is, is het aan te raden om geen chloor te gebruiken. Een filterpomp zorgt er normaal gesproken voor dat het chloor wordt verdund. Zonder dit te gebruiken wordt het chloor in uw opzetzwembad te gedoseerd.
Om te berekenen hoeveel chloor je juist moet toevoegen, moet je enkel het totale volume van je zwembad weten. Daarna is het heel eenvoudig: reken op ongeveer 0,013 gram chloor per honderd liter. De formule wordt dan: het volume van je zwembad / 100 x 0,013.
Een zwembad zonder filterpomp is al snel niet meer fris om in te zwemmen. Bacteriën en vuil blijven hangen. Bij normaal gebruik is een zwembad van ongeveer 5000 liter – bijvoorbeeld de Intex Metal Frame 305 x 76 cm – al vies binnen een paar dagen en dan moet je flink aan de slag met chloor.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Voor het schoonmaken van je opblaas zwembad komt een tuinslang goed van pas, een emmer met water en groene zeep. Je pakt je tuinslang, sluit deze aan op de kraan en spuit de ondergrond en zijkanten van het zwembad goed schoon. Dit om die vettige laag te verwijderen.
Opblaaszwembad. Bij een opblaaszwembad zijn er eigenlijk geen regels. Het feit is dat je zo'n relatief klein bad niet heel lang laat staan. Meestal zet je 'm op in een warme tropische week en daarna verdwijnt het bad weer in een schuur of garage.
Zo is het verstandig om een filterpomp aan te schaffen, zodat het water rondgepompt en gefilterd wordt. Hierdoor wordt al het vuil direct verwijderd, want in stilstaand water gedijen algen, bacteriën en schimmels het best.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Dit hangt af van het gebruik van uw zwembad. In principe kunt je het zwembadwater het gehele seizoen laten staan, Indien u uw pH- en chloorwaarden goed in de gaten houd. Door het verdampen van het water zul je wel regelmatig water moeten invoegen.
Van zwembaden zonder pomp moeten we volgens hem namelijk zeker eens in de drie dagen het badwater verschonen. Met een paar slimme trucs kan dat misschien iéts worden verlengd, maar niet veel. Anders wordt het groen en glibberig door algvorming, vertelt hij.
Zwembad kan rustig een paar dagen blijven staan ook zonder chloortabletten.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Gebruik, nadat u de juiste watercapaciteit heeft uitgerekend, één chloortablet per 3 m3 water. Om te zorgen dat het chloor zijn werk goed doet moet u ook altijd de pH-waarde op peil houden.
Heb je een klein kinderbadje in de tuin, dan hoef je niet aan de haal met pompen en chloortabletten. Deze badjes kun je het best gewoon legen na gebruik en met een doek en sopje even goed uitsoppen en afspoelen. Dit hoeft heus niet elke dag, je kunt het badje best twee dagen laten staan.
Voor het schoonmaken van het zwembad kun je milde zeep gebruiken, of een goed afbreekbaar schoonmaakmiddel. Je zorgt er dan voor dat de binnen- en buitenkant goed schoon worden. Na het schrobben spoel je het hele zwembad af, en leg je het te drogen.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Voor het vasthouden van warmte, adviseren we altijd een zwembad zomerzeil. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water.
Zout is hetzelfde als natriumchloride. Door een kleine hoeveelheid stroom op het water te zetten is het mogelijk om het natrium van het chloride te scheiden. Het chloride die door de zoutelektrolyse wordt aangemaakt, doodt alle bacteriën en zorgt ervoor dat het water helder blijft.
Niet alle zwembaden zijn geschikt om de hele winter te laten staan. Opblaasbare zwembaden en opzetzwembaden kunnen beter goed opgeborgen worden, omdat deze over het algemeen niet bestand zijn tegen temperaturen onder 5 graden. Zo kan het frame kapot gaan en kunnen de PVC-onderdelen beschadigd raken.
Dode insecten kunnen uit het zwembad worden verwijderd met een schepnet. Zwembadstofzuigers en reinigingsrobots kunnen hun steentje bijdragen aan het verwijderen van deze beestjes uit het zwembad. Daarnaast zorgt chloor voor schoon water en stopt het de ontwikkeling van insectenlarven.
Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad. Gebruik je de chloorshock echt om bijvoorbeeld algen te doden en het chloorgehalte naar 10 ppm te brengen, geldt hier voor een zwemverbod van ongeveer 12 uur.
Olympisch zwembad/wedstrijdbad: 26°C. Openbaar buitenzwembad (zonder afdekking): 20°C. Baby-/kinderzwembad: Minimaal 29-30°C.