Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
Is het water rond de 20 graden, dan heeft de gemiddelde zwemmer zonder wetsuit misschien even nodig om door te komen, maar zwemmen is prima te doen. In de herfst – als de nachten kouder worden – dan daalt de watertemperatuur best hard.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.
Wat is de beste zwembad temperatuur? De ideale temperatuur van zwembadwater is tussen de 25 en 28 graden. Zwembadwater voelt het beste aan wanneer de temperatuur ongeveer 10 graden lager is dan je lichaamstemperatuur. De meeste mensen vinden zwembadwater het meest aangenaam als het 28 graden is.
Een deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden. Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Zwemmen in water onder de 15 graden is zonder goede voorbereiding wel riskant. Je kunt in een koude-shock terechtkomen, waardoor je ademhaling ontregelt wordt wat weer tot paniek leidt en je in de schrik water binnen kunt krijgen met alle gevolgen van dien. Ook kun je bevangen raken door de kou.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
De temperatuur van lauw water ligt tussen de 38 en 40 graden.
Een kilo vet is 9000 kcal. Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen.
Al raadt Pauwels wel af om zeer intensief te sporten en in het rood te gaan met een lichte verkoudheid, omdat er dan te weinig energie overblijft om de infectie de de kop in te drukken. "Maar gewoon lichtjes wat joggen, fitnessen, fietsen of zwemmen, dat kan zeker geen kwaad," stelt Pauwels ons gerust.
Je kunt opwarmen door eerst naar de locatie van het meer te lopen of te fietsen.Neem een thermoskan met lekkere hete koffie of thee mee voor na het zwemmen. Vergeet niet dat opwarmen na die tijd ook heel belangrijk is. Extra dikke sokken meenemen is daarom geen overbodige luxe.
Normaal gesproken is de watertemperatuur van een subtropisch zwembad rond de 31 graden. Het kinderbad is rond de 33 graden. En dat is een stuk warmer dan bijvoorbeeld een wedstrijdbad, dat meestal rond de 27 graden is.
Te bereiken temperaturen
Een zonneverwarming kan het bad maximaal drie tot vijf graden opwarmen afhankelijk van de plaatsing en de hoeveelheid zonlicht. Als het koud is buiten zal uw bad niet warmer worden dan 18 °C. Als het warm is buiten kan de temperatuur wel stijgen tot 23 °C.
Buitenzwemmen is goed voor je bloedsomloop. Door de kou gaat je lichaam er automatisch voor zorgen dat je bloed sneller stroomt zodat het niet te veel afkoelt. Zo gaat er meer bloed naar je vitale organen, zoals je hart en dat is goed voor je doorbloeding.
De voordelen van koud water zwemmen voor je lichaam
Je bloedvaten vernauwen (later aan land worden ze weer wijder).Daarnaast gaat je hartslag omhoog, verbetert je doorbloeding en krijg je meer zuurstof.
Je huid te lang blootstellen aan ijskoud water kan je huid zelfs beschadigen, ga daarom maximaal 10 tot 15 minuten in een ijsbad zitten.
Het verkleint de kans op hart- en vaatziektes en verbetert je stofwisseling en immuunsysteem. Het verbetert je warmteregeling en kan dus juist notoire koukleumen helpen. Je kan steeds beter met de kou omgaan. En ook je weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal, varen er wel bij.
Het nemen van een koud bad na een intensieve training heeft voordelen voor je gezondheid. Daarom worden ijsbaden steeds populairder bij sporters. Het vermindert spierpijn, ontstekingen in de spieren en spierbeschadigingen. Daarnaast voel je je na een koud bad minder vermoeid.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Heb je ook last van griepverschijnselen zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn dan is geldt het nadrukkelijke advies om niet te sporten.
Elke zwemslag is gericht op verschillende spiergroepen, terwijl het water zorgt voor een zachte weerstand. Niet enkel je spieren krijgen een workout. Ook het cardiovasculaire systeem wordt getraind: zwemmen maakt je hart en longen sterk.
Wanneer zwemt, train je tegelijkertijd meer spieren dan bij de meeste andere sporten, omdat je niet alleen de spieren van de benen en bilspieren inschakelt, maar ook de armen, schouders, borst en rug. Met andere woorden, je hele lichaam werkt mee. Zwemmen kan daarbij zelfs helpen om wat buikvet te verliezen.
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).