Het oudste muziekinstrument is de menselijke stem zelf. Het oudste tongbeen van een Neanderthaler dat ooit is gevonden, dateerden onderzoekers op 60.000 jaar oud. Voor de eerste muziek werden dan ook geen instrumenten gemaakt, het slaan met stenen of klappen van de handen zou men al als muziek kunnen beschouwen.
Archeologen hebben in Duitsland het oudste door mensen gemaakte muziekinstrument ter wereld gevonden. Het gaat om een 35 duizend jaar oude fluit, vervaardigd uit het bot van een vale gier. De ontdekking werd gedaan in de grot Hohle Fels, een bekende vindplaats in het zuiden van Duitsland.
Wetenschappers in Duitsland hebben in een grot in het zuidwesten van het land drie primitieve fluitjes teruggevonden. Het gaat waarschijnlijk om de oudste instrumenten die tot nu toe gevonden zijn. Naar schatting zijn ze 35.000 jaar oud.
Oudste blaasinstrument
De zeeschelp is het oudst ontdekte blaasinstrument in zijn soort. Alleen fluiten van been uit de oude steentijd zijn ouder geschat.
Voorlopige versies van veel bekende moderne instrumenten (waaronder de viool- , gitaar- , luit- en toetsinstrumenten) ontwikkelden zich tijdens de Renaissance tot nieuwe vormen.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù - € 13.500.000
Mis! Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer: de italiaanse vioolbouwer uit de 17e eeuw: Guarneri Del Gesù. Muziekinstrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld.
De "winnaar" uit het lijstje is de gitaar. Dit instrument is het meest verkochte, meest populaire instrument.
Van alle muziekinstrumenten is de* serpent vermoedelijk het moeilijkst te bespelen. Het betreft een blaasinstrument.
Delfische hymnen
Chr. De 'Delfische hymnen' zijn stukjes uit twee liederen die zijn gegraveerd in een muur in Delphi. Beide liederen gaan over de god Apollo en werden opgevoerd tijdens religieuze feesten. De liederen zijn de eerste composities van muzikanten die we bij naam kennen.
In 2020 was het honderd jaar geleden dat de theremin werd uitgevonden, vernoemd naar zijn Russische bedenker, de geniale natuurkundige Lev Termen. Hij doopte het elektronische instrument etherphone, maar die term raakte al snel overvleugeld door het woord theremin.
Blaasinstrumenten waren de eerste muziekinstrumenten die werden gebruikt. Niet alleen in Egypte, maar ook daarbuiten is het het allereerste instrument ooit gevonden. In het oude Egypte hadden ze de vorm van een oude Griekse aulos, een soort dubbel hobo instrument. Dit was een dubbelrietinstrument.
Wanneer het orgel bespeeld wordt is de muziek zelfs in de gehele grot van 260.000 vierkante meter te horen. In die zin is het druipsteenorgel ook nog eens het grootste muziekinstrument ter wereld.
Het vroegst bekende voorbeeld van geschreven muziek dateert uit de 6e eeuw, toen de Romeinse filosoof Boëthius de noten van de twee octaven die toen in gebruik waren met letters weergaf. Hij hanteerde een schaal die van A tot O liep, waarbij A voor de laagste en O voor de hoogste noot stond.
Het eerste als viool herkenbare instrument verscheen rond 1550. De eigenlijke uitvinder van de viool is niet bekend, wel weten we dat enkele van de oudste violen, altviolen en celli het werk zijn van twee italianen: Gasparo da Solo (1540-1609) en Giovanni Paoli Maggini (1580-ca. 1632), beiden afkomstig uit Brescia.
Zo'n 3500 jaar voor Christus werd volgens hem de eerste westerse klassieke muziek geproduceerd. Dat gebeurde in Mesopotamië. Op afbeeldingen uit deze tijd en omgeving zijn harpen en simpele percussie-instrumenten. Bailie deed een simpele rekensom: hier is klassieke muziek ontstaan.
Wat je hierboven hoort is het allereerste geluid wat ooit is opgenomen, 150 jaar geleden in 1860. Het is het bekende Franse kinderliedje Au clair de la lune, gezongen door Édouard-Léon Scott de Martinville, de uitvinder van het allereerste audio opname apparaat: de phonautograph.
Er zijn ruim 20 miljoen tracks beschikbaar. Daarvan zijn er liefst vier miljoen nog nooit beluisterd. Meest opvallende artiesten die niet (meer) op Spotify te beluisteren zijn: The Beatles, AC/DC, Oasis, Thom Yorke, Led Zeppelin en Rammstein.
De musical My Fair Lady, in 1960 voor het eerst in Nederland te zien, wordt veelal beschouwd als hét beginpunt van 'de musical' in Nederland. Deze voorstelling, met Wim Sonneveld als Henri Higgins, was twee seizoenen lang in Nederland te zien.
Piano #1. Miljoenen mensen spelen wereldwijd piano, in Europe en de Verenigde Staten samen al zo'n 40 miljoen mensen! Geen verassing dus dat de piano bovenaan staat in onze lijst van makkelijkste instrumenten.
Van oudsher werd volksmuziek in Nederland gespeeld op instrumenten als viool, fluit, doedelzak, draailier, foekepot en wat slagwerk. Na de uitvinding van de trekharmonica en de daaruit ontwikkelde accordeon heeft de laatste een hoofdrol toebedeeld gekregen (en niet alleen in Nederland).
Je kan kijken naar de Japanse biwa (Chin. pipa). Dit instrument kan kwarttonen spelen. Als je kwarttonen niet gewoon bent van kinds af aan , zal je dit instrument nooit echt goed kunnen bespelen.
Een instrumentmaker maakt (onderdelen van) verschillende soorten instrumenten.
De hoorn wordt al sinds de barok gebruikt. De voorganger van de moderne hoorn had geen ventiel en de klank werd met de rechterhand in de beker gevormd. Dit verklaart waarom we tot op de dag van vandaag onze handen in de beker houden.