Je planten te weinig water geven is niet goed, maar met een overdaad aan water kan je je plant verdrinken. Een vochtige grond is bovendien een broeihaard van ziekten en schimmels. Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven.
Als je te weinig water geeft is niet de gehele wortelkluit voorzien van water. Als je te veel water geeft dan staat de plant met z'n wortels in een laagje water. Als je de juiste hoeveelheid water geeft, is de gehele kluit vochtig zonder dat er water onderin de pot staat.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Planten nemen water, en mineralen, uit de grond op met hun wortels. Toch begint die wateropname bij de bladeren. Bladeren verliezen water door transpiratie, een soort 'zweten' van de plant. Als de lucht rondom een blad droog wordt, verdampt er water uit het blad.
Hoe geef ik planten en bomen in de volle grond water? Water geven kan met de hand maar is vooral bij grotere oppervlaktes makkelijker met een sproeier, sproei- of druppelsysteem. Het is altijd beter om tijdens droogte één of twee keer per week flink te bewateren dan iedere avond een beetje.
Je planten te weinig water geven is niet goed, maar met een overdaad aan water kan je je plant verdrinken. Een vochtige grond is bovendien een broeihaard van ziekten en schimmels. Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven.
Kraanwater is dus niet per se funest voor je planten, maar je moet de potgrond en bladeren goed in de gaten blijven houden omdat te veel kalk schadelijk kan zijn. Om die redenen kunnen we dus wel stellen: regenwater is gezonder voor je planten dan kraanwater.
Guttatie is een normaal proces en is niet schadelijk voor de plant. Het kan je simpelweg laten zien dat je minder water kunt gaan geven, of het water geven wat beter kunt spreiden.
Het druppelen van water van de bladeren (of 'huilen') kan bij bijna alle planten voorkomen, maar er zijn bepaalde soorten waar je het met name regelmatig ziet, zoals de Alocasia en de Bananenplant. Het is zo veelvoorkomend dat ze hier zelfs een naam voor hebben bedacht: guttatie.”
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Als de wortels van die planten continu in te zompige grond staan, dan gaan ze rotten. Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert. En langzaam sterft de plant af.
Heeft jouw plant veel dorre blaadjes of een hele stengel zonder bladeren? Dit soort planten zijn vaak makkelijk te redden: stimuleer nieuwe groei door de plant te snoeien! De plant stopt zijn energie dan in het produceren van nieuwe bladeren, in plaats van het redden van oudere blaadjes.
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Planten zijn anders dan dieren. Ze hebben geen hersenen, geen zenuwen en geen centraal zenuwstelsel. Ze kunnen geen pijn voelen of bewust op een externe prikkel reageren. Planten kunnen reageren op trillingen, zonlicht of chemische stimuli, maar dit zijn autonome reacties, geen bewuste.
Planten hebben geen oren zoals wij ze kennen. Toch kunnen de teunisbloemen van het onderzoek uit Tel Aviv geluid waarnemen. De onderzoekers concludeerden dat de geluiden opgevangen worden door de bloem van de plant.
'Als planten in goede vorm verkeren, produceren ze minder dan één geluid per uur, maar als ze gestrest zijn, stoten ze dertig à vijftig klanken per uur uit', zegt professor Lilach Hadany, evolutiebioloog aan de Universiteit van Tel Aviv.
Het zweten zorgt er dus voor dat een plant water en voeding binnen blijft krijgen en tegelijkertijd niet te veel water vasthoudt. Maar ook kunnen planten net als wij mensen, zweten om hun temperatuur te regelen. Als het te warm wordt dan komt er waterdamp uit de bladeren.
De plant kan dus zowel abiotische stress van bovengronds en ondergronds ervaren. Bovengronds kan een plant door te veel instraling, hitte of droogte abiotische stress hebben. Een ondergrondse factor die hetzelfde effect kan hebben op de plant is een te hoog zoutgehalte, maar ook verpotten van de plant.
Sommige planten, vooral die uit tropische of subtropische klimaten, verdragen de hoge concentraties calcium en magnesium in het meeste harde water niet. Als deze planten met hard water bewaterd worden, kunnen de overtollige mineralen zich op de bladeren en bloemen ophopen, waardoor ze bruin worden en verwelken.
4. Spa Rood of ander koolzuurhoudend water is wellicht nog het allerbeste voor je planten.
Je tuin oogt toch frisser van regenbesproeiing dan wanneer je kraanwater gebruikte, maar hoe komt dat eigenlijk? Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat.