Grondig en zorgvuldig schuren van oud schilderwerk is vaak onvoldoende om de juiste basis te creëren voor nieuw schilderwerk met een perfect eindresultaat. Om een perfect eindresultaat te krijgen voor schilderwerk is het verwijderen van de oude gebarsten en gekrakeleerde verflagen altijd de beste oplossing.
Verf afbranden is een optie voor het verwijderen van verf van houten oppervlakken. Zo kun je bijvoorbeeld hout afbranden bij kozijnen en hout afbranden bij het raam. Deze techniek gebruik je als de verflaag beschadigd is geraakt.
Verfkrabbers worden gebruikt om slecht hechtende of loszittende verflagen weg te krabben, al dan niet na verhitting met een verfföhn of door middel van verfafbijt. Verfkrabbers zijn in verschillende vormen te koop, afgestemd op diverse ondergronden.
Waarom moet je oude verf verwijderen? Het is belangrijk om verf te verwijderen. Als je opnieuw wilt schilderen is het belangrijk om de oude laag verf te verwijderen zodat de nieuwe verflaag egaler oogt en beter hecht.
Gebruik een verfföhn en verfkrabber
Gebruik een speciale verfföhn en verfkrabber voor het verwijderen van de oude verflagen. Werk in de lengterichting van het hout. Verhit de oude verflaag over een lengte van 10 cm totdat er blazen ontstaan. Krab de nog warme verflaag direct weg.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
De meest gebruikte verfkrabber is de driehoek-krabber. De driehoek-krabber is geschikt voor het verwijderen van verf op kleinere of grotere vlakke of liggende delen zoals daklijsten, deuren en kozijnen. De profiel-verfkrabber wordt gebruikt voor een smallere, haakse ondergrond zoals sponningen en glaslatten.
Hoe verf verwijderen
Kaal schrapen met afbijtmiddel en schrapers. Kaal schuren met een schuurmachine. Kaal branden met een afbrander. Kaal föhnen met een verfföhn.
Schuren van oude verflagen
Je kunt na het schoonmaken, als de ondergrond goed droog is, de ondergrond goed schuren. Je kunt met handschuurpapier of met schuurpapier voor de machine de ondergrond schuren. Gebruik goed schuurpapier, met goed schuurpapier kun je niet alleen beter schuren, het gaat ook langer mee.
Om verf te verwijderen, kun je afbijtmiddelen op chemische of natuurlijke basis gebruiken. Hoewel chemische afbijtmiddelen hun werk goed doen, zijn de meeste producten zeer giftig voor mens en milieu. Gebruik daarom steeds een gezichtsmasker, een beschermende bril die volledig afsluit en veiligheidshandschoenen.
Watergedragen verf verwijderen doe je eenvoudig met een natte doek zolang de verf nog nat is. Met spiritus of alcohol verwijder je verfvlekken die al droog zijn. Geknoeid bij het schilderen van je kozijnen? Met een beetje aceton kan je ook heel makkelijk watergedragen verf verwijderen van je raam.
Waar u op moet letten als u een verfföhn koopt: in de eerste instantie is de temperatuur belangrijk en die moet maximaal 630 graden zijn en minimaal 600 graden om goed af te kunnen branden (bijvoorbeeld het merk Steinel is een heel goede föhn).
Laat minimaal 30 min. inwerken tot de verf gaat bladderen. Bij dikkere of oude verflagen is een langere inwerktijd noodzakelijk (maximaal 4 uur). Na het verwijderen ondergrond naspoelen met water.
Verf van je muren 'branden' doe je eigenlijk gewoon door met een hete-luchtblazer op je muren te blazen, zodat de verf vanzelf van de muren zal loskomen. Eenmaal de verf is gelost, hoef je ze enkel nog los te steken met een plamuurmes.
Het materiaal heeft een geleiachtig karakter, wat je dik op kunt brengen met een langharige wegwerpkwast. De kwast mag geen kunstofharen bevatten, deze gaan ook verschrompelen door de afbijt. Dus dik opbrengen, niet te vaak doorheen strijken en 15 minuten (afhankelijk van omgevingstemperatuur enz) zijn werk laten doen.
Antwoord: Ammonia is een zeer goed reinigingsmiddel voor hierna te schilderen ondergronden. Het heeft echter een scherpe geur. In hoge concentraties is het bovendien schadelijk voor de gezondheid.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
In de meeste gevallen kan je bij natte verf de verf wegpoetsen met een oude doek met terpentine. Vervolgens kan je het glas weer schoonmaken met een schone doek. Bij opgedroogde verf is het verstandig om een glaskrabber of een plamuurmes te gebruiken.
Latex of verf op waterbasis kun je makkelijk verwijderen met warm water. Laat een stuk sterk en absorberend keukenpapier van Okay in warm water weken en veeg de verfvlek ermee weg. Herhaal indien nodig, spoel de plek af en droog opnieuw met een schoon vel keukenpapier.
Net als benzine is terpentine een aardoliedistillaat. Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak. Ook wordt het soms als ontvetter gebruikt, maar het middel is niet geschikt als je een oppervlak wilt ontvetten voor het lijmen of schilderen.
Afwerken. Schuur met beleid; schuur alleen de oude verflaag tot op het kale hout eraf en vervorm niet het hout zelf. Lastige hoekjes doe je met handschuurpapier en een verfkrabber. Werk af met een blanke lak zodat vlekken niet in het hout kunnen trekken.
Meng een kilo soda met een kilo groene zeep en 10 liter water, waarna je het indikt met maïszetmeel. Breng dit mengsel aan op de houten ondergrond en laat het enkele uren intrekken. Hierna haal je de pap weg en spoel je het geheel grondig na. Zo haal je meerdere lagen verf weg.