De misselijkheid kan verminderen door het drinken van heldere vloeistoffen, zoals water, thee en appelsap. Verder is het goed om de misselijkheid tegen te gaan door licht verteerbaar voedsel te eten, zoals beschuit en geraspte appel.
Drink niet bij de maaltijden, maar ervoor of erna. Drink liever geen vruchtensappen (die zijn vaak te zuur voor de maag) of verdun ze met wat water. Appelsap is eventueel wel een optie. Alcoholische dranken vermijd je beter.
Als uw kind weinig drinkt, geef het dan het liefst ORS of verdunde appelsap (half appelsap half water), dit wordt snel door het lichaam opgenomen. ORS (Oral Rehydration Solution) bevat suiker en zouten. De samenstelling is precies zo gemaakt dat het vocht snel in het lichaam wordt opgenomen.
Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt.
Voel je je misselijk? Probeer dan eerst een klein beetje te drinken. Kies voor water of thee, want koffie en sinaasappelsap maken je net misselijk. Voorkom een lege maag.
Aangezien misselijkheid vaak gepaard gaat met uitdroging, is het allereerst enorm belangrijk dat u voldoende water blijft drinken. Het ligt eraan waardoor u misselijk bent, maar vaak helpt het ook om iets te eten dat licht verteerbaar is, bijvoorbeeld crackers of bouillon.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere vijf of tien minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Drink 1,5 liter per dag
Te weinig drinken kan de misselijkheid erger maken. Probeer daarom genoeg te drinken, minimaal 1,5 liter per dag. Dit zijn ongeveer 8-10 glazen. Mocht je gedurende langere tijd niet voldoende kunnen drinken dan kan een infuus nodig zijn.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Eet vaker kleine lichte maaltijden of snacks in plaats van grote maaltijden.Kies voor koude gerechten of laat eten eerst afkoelen. Koude gerechten vallen bij misselijkheid vaak beter in de smaak dan warme gerechten. Zorg ervoor dat je altijd iets in je maag hebt.
Onverdunde sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder goed, omdat deze veel fructose (vruchtensuiker) bevatten. Fructose kan laxerend werken. Vruchtensap dat met veel water is verdund kan wel. Bijvoorbeeld 1 glas vruchtensap verdelen over de dag maar dan verdund met water tot meerdere glazen.
Water, thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Voor jongere kinderen raden we appelsap af, omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden. Een baby moet minstens de helft drinken van wat hij normaal drinkt.
Waarom cola drinken tegen buikpijn en misselijkheid
Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290).Van koolzuur gaan mensen vaak boeren en dat kan verlichtend werken bij buikklachten.
Het verlicht ook maagpijn en bestrijdt spijsverteringsproblemen. De verzadigende eigenschap en het lage caloriegehalte helpen ons om op gewicht te blijven en om de gewichtstoename onder controle te houden. Het eten van 2 of 3 appels per dag kan zwaar zijn, maar het sap drinken is heerlijk en gemakkelijk.
Appelsap is ook een van de lekkerste en meest favoriete onder kinderen. Verpakt met voordelen van vitamines, calcium, kalium en magnesium, het fruit en het sap geven voldoende gezondheidspunch.Appelsap zit boordevol pectine en vezels en helpt de energie een boost te geven.
Het was al eerder aangetoond dat appelsap helpt om de hersenen optimaal te laten functioneren. Nu zou uit het onderzoek blijken dat appelsap de productie van eiwitfragment beta amyloïde afremt.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt. Het stimuleert de afscheiding van alvleesklierenzymen. Op deze manier wordt het eten in delen verteerd in plaats van in één keer.
Helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola werkt tegen misselijkheid. En volgens het Voedingscentrum heeft het ook bij diarree of buikpijn geen zin om een glas cola te drinken. De frisdrank zou je klachten vanwege de grote hoeveelheid suiker juist erger kunnen maken.
Kan je een paracetamol nemen tegen misselijkheid? Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Gemberthee vermindert de misselijkheid en gaat het gevoel van braken tegen. * Gember bevat gingerol en shogaol, stoffen die een kalmerend effect hebben op de maag en de spieren in het maag-darmkanaal helpen ontspannen.
Misselijkheid is een symptoom van maag-darmaandoeningen, middenooraandoeningen, maagbreuk, migraine, alvleesklierontsteking, voedselvergiftiging, galstenen of een leverziekte. Misselijkheid is dus vaak niet ernstig, maar wel erg vervelend. Door dit gevoel heb je vaak geen trek en staat alles je tegen.