Wolluis herkennen en bestrijden
Herkenning: kleine pluizige, witte plekjes in je plant. Lijkt soms op een soort schimmeltje. De eitjes worden ingepakt in een wit wollig beschermlaagje. Je vindt ze vooral op de onderkant van de bladeren en verstopt in de bladoksels.
Vraatzuchtige rupsen, bladluizen, slakken, vliegen, motten, kevers en larven hebben allemaal hun favoriete planten waar ze zich gulzig mee voeden.
Als je een kleine infectie wolluis of dopluis hebt, kun je de beestjes met een wattenstaafje met spiritus aanstippen en zo van je plant af halen. Voor de bestrijding van de andere beestjes die hierboven in het lijstje staan kun je een spray bij het tuincentrum kopen die specifiek voor jouw infectie geschikt is.
Als een trips volwassen is herken je 'm vooral aan de strepen die dwars over het lijfje lopen en zijn vleugeltekening. Larven herken je aan hun gele, witachtige kleur en ze leven dicht op elkaar. In het eerste stadium van de larf is hij een beetje transparant en ongeveer een halve millimeter groot.
Trips zijn langwerpig met verschillende kleuren en kleine vleugels. Ze zijn zichtbaar als streepjes op de planten. Spint is ovaalvormig of rondvormig en heeft een beige of gele kleur met aan de zijkant twee donkere plekken. Vooral deze donkere plekken zie je als stipjes op de plant voortbewegen.
Kaneel in de grond
Ook bij het planten van stekjes en het verpotten van (oude) planten strooi je een snuf kaneel op de wortels van de planten om ze te helpen opbloeien. Gebruik kaneel in plaats van plantenvoeding. Handig wanneer je geen plantenvoeding in huis hebt, maar je plant wel een oppepper kunt gebruiken.
Hoe ziet spint eruit? Hele kleine bruine of gele puntjes/vlekjes bovenop het blad kunnen duiden op spint. Check de onderkant van de bladeren.
Die vervelende hele kleine zwarte beestjes van 1 mm zijn vaak rouwvliegjes. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn net een maatje kleiner. Ze worden ook rouwvarenmugjes genoemd, maar soms ook rouwmugjes, rouwvliegjes of 'die kleine irritante beestjes'!
Het probleem: Bladeren zijn weggegeten, versnipperd of opgerold. De boosdoeners: Larven van allerlei vlinders, vliegen en motten: van de rupsen van grote en kleine koolwitjes op koolsoorten en Oost-Indische kers tot de larven van bladrollers en bladwespen op rozen en fruitbomen.
Vraatschade aan bladeren kunnen veroorzaakt worden door rupsen, taxuskever en/of naaktslakken. Het is belangrijk te weten welk beestje de vreterij veroorzaakt. Als je dat weet kun je kijken of een bestrijding nodig is en hoe je dat het beste kunt doen.
De oorzaak van luizen in planten
Zo komen ze met tocht de kamer in of verspreiden ze zich in je tuin door de wind. Maar ook de bodem speelt mee in het verhaal. Als de bodem van je planten genoeg voedingsstoffen heeft, kan de plant zich beter verweren tegen de luis.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis.
Tip ter bestrijding van spint: besproei de plant met water met hierin een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Raadzaam hierbij is om dit in de avonduren aan te brengen, omdat in deze tijden de eitjes uitkomen. Spint is dol op een warme en droge omgeving.
De wolluis heeft zijn naam te danken aan een witte, wolachtige afscheiding die vrouwelijke wolluizen produceren. Wanneer een soort wollige stipjes of bolletjes op jouw plant ziet, is de kans groot dat deze besmet is met wolluis. Deze wollige stipjes bevatten vaak ovaalvormige eitjes.
Uit onderzoek blijkt dat spinnen de geur van munt niet fijn vinden. Door een muntplant in je huis te zetten en deze geur te verspreiden maken spinnen rechtsomkeert en blijven ze ver uit de buurt van je muntplant. Tijd om een paar muntplanten te kopen en door je huis te zetten.
Kaneel gebruiken we voornamelijk in de keuken, om bijvoorbeeld heerlijke kaneelbroodjes te maken, maar wist je dat dit kruid ook van pas komt als je tuiniert? Strooi gerust wat kaneel bij je planten, ze zullen je dankbaar zijn!
Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
Kaneel. Als er iets is waar de varenrouwmug geen fan van is, is het kaneel. Vooral de larven van rouwvliegjes schijnen hier een hekel aan te hebben. Je kunt een mengsel van kaneel en water maken, maar je kunt het ook direct op de potgrond strooien.
Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers.
Tripsen houden niet van een hoge luchtvochtigheid, om van trips af te komen wordt er aangeraden de luchtvochtigheid te verhogen of de plant regelmatig te besproeien met water. Om goed te kunnen waarnemen hoeveel trips er aanwezig is gebruik je gele vangplaten waarop de trips zal vastplakken.
Trips kan op je planten terecht komen via een nieuwe plant die je koopt of krijgt, via de wind, of via je kleren als je ergens anders een tripsje hebt opgepakt. Niet helemaal te voorkomen dus. Al kun je een nieuwe plant wel even in quarantaine zetten voordat je hem aan je andere planten introduceert.