"Bij het koken van groente lossen wateroplosbare vitamines op in het kookwater", legt Dekker uit. "Hierdoor kan bijvoorbeeld wel de helft van de vitamine C verloren gaan. Bij roerbakken is dat niet het geval." Vetoplosbare vitamines hebben minder te lijden tijdens de bereiding.
In hoeverre vitamines gevoelig zijn voor verhitting, vocht, licht en lucht is namelijk per vitamine verschillend. Vitamine B1, foliumzuur en vitamine C zijn erg gevoelig voor verhitting. Vitamine B1 gaat voor een deel verloren bij temperaturen hoger dan 100°C, zoals bakken en frituren.
Het verloren gaan van vitamines tijdens het koken
Wanneer eten wordt bereid, gaan vitamines verloren. Dit kan oplopen tot een verlies van 10 tot 50% of meer aan vitamines.
Groenten en aardappelen bij een hoge temperatuur en gedurende langere tijd koken in water leidt tot een aanzienlijk verlies aan wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C, foliumzuur en B-vitaminen. Vitaminen zijn gevoelig voor afbraak door hitte.Wateroplosbare vitaminen gaan bovendien deels verloren via het kookvocht.
In het algemeen geldt dat koken leidt tot de grootste verliezen door het oplossen van vitamines en mineralen in het kookvocht. Zo gaat gemiddeld 33 tot 45 procent van de hoeveelheid vitamine C en foliumzuur verloren bij het koken van groente.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan. Kook je de broccoli kort, dan gebeurt er nog niet zoveel.
Tips om vitamineverlies zoveel mogelijk te beperken:
Kook in weinig water en zo kort mogelijk. Kook groente direct in kokend water. Gebruik kookvocht voor een soep of saus.
Een vitamine B12 tekort komt vrij veel voor bij ouderen boven de zestig jaar maar het kan ook voorkomen bij jongere mensen. Een andere naam voor vitamine B12 is cobalamine. Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen.
Nee, zegt dr.ir. P. Hollman van het Rijkskwaliteitsinstituut voor land- en tuinbouwprodukten. Vitamine C is niet in staat tot vliegen, vervliegen of vervluchtigen.
Voor het verstofwisselen van B6 zijn B-vitamines, magnesium.zink etc van groot belang. Vitamine B6 moet in onze cellen worden opgenomen met behulp van lysine.
Groenten zitten boordevol goede stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam, zoals vitaminen en mineralen. Maar als je groenten (te lang) kookt, dan kook je de vitaminen en mineralen kapot. Dat is natuurlijk zonde! Om deze stoffen te behouden kun je de groenten beter stomen.
Peter wil tijd winnen door de tomaten van te voren te snijden. Maar ook deze keuze leidt tot een drastische afname van de hoeveelheid vitamines. Op die manier stel je vitamine B9 en vitamine C namelijk bloot aan zuurstof, en daar zijn beide vitamines zeer gevoelig voor.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Voedingssupplementen kunnen een wisselwerking hebben op medicijnen. Vitamine K-supplementen gaan niet samen met antistollingsmiddelen van het cumarinetype. Zowel vitamine K1 als vitamine K2 maken deze medicijnen minder werkzaam.
Iemand die geen of weinig vlees eet, kan een tekort krijgen aan bepaalde B-vitamines, met name B12, dat nagenoeg alleen in dierlijke producten zit.
Vitamine C is gevoelig voor verhitting. Tijdens koken, bakken et cetera. gaat er een groot deel verloren. Eet daarom de vitamine C-bronnen die rauw te eten zijn liever rauw.
De meest voorkomende tekorten in Nederland zijn een vitamine B12 tekort en een vitamine D tekort.
Vitamine B1 (thiamine) is nodig om energie te halen uit ons eten. Ons lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom moeten we het binnenkrijgen via ons eten.
Wie regelmatig dierlijke producten inneemt, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, krijgt ruim voldoende vitamine B12 binnen. Ook wie vitaminesupplementen slikt, met daarin vitamine B12, krijgt meer dan voldoende vitamine B12 binnen.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium.
Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die alleen te vinden is in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. Omdat het bij eieren om dierlijke eiwitten gaat, bevatten ze én vitamine B1 én vitamine B12. Twee eieren (50 gram) zijn genoeg om 100 gram vlees (1 stukje) te vervangen.
Daarnaast kan vitamine C slecht tegen verhitting en raakt het (deels) verloren door het koken, stomen, grillen en roerbakken van groenten. Ook is vitamine C labiel voor zuurstof. Dus ook het snijden van groente en fruit vermindert het gehalte aan vitamine C.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Bijna geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Te veel vitamine C
Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek.