Een dwangnagel kan aangeboren zijn, maar ook een opgelopen trauma bijvoorbeeld door een klap of stoot kan de oorzaak zijn. Ook kan een dwangnagel ontstaan na een operatie aan de nagel. Een dwangnagel komt meestal voor aan de buitenkant van de nagel aan de kleine teen.
Goede basis oliën voor een nagelriemolie zijn: amandelolie, jojoba-olie of abrikozenolie. Maar ook worden sesamolie en zonnebloemolie gebruikt. Het is ook belangrijk om te kijken of er een plantaardige olie is toegevoegd of minerale olie wordt gebruikt.
Het gebeurt nog weleens dat mensen uit onwetendheid hun nagelriemen wegknippen. De matrix van de nagels ligt dan open en de huid wordt dan heel gevoelig voor infecties. Een infectie herken je aan kloppende, rode en pijnlijke vingertoppen, zwelling van de nagelriemen en pus. In ernstige gevallen kan er koorts optreden.
Nijnagel behandelen
De nijnagel kan eerst het beste zo kort mogelijk worden afgeknipt met een schaartje of nageltangetje. Op deze manier zal de nijnagel minder snel losscheuren. Vervolgens kan de manicure/pedicure met een fijne frees het uitstekende puntje zo glad mogelijk frezen.
Schoonmaakmiddelen en nagellakremover met aceton maken je huid en nagelriemen droog. Maar ook de droge lucht in huis, bijvoorbeeld door de verwarming, kan vocht uit je huid onttrekken waardoor je huid droog wordt. Je huid voelt ruw en trekkerig en er ontstaan gemakkelijk velletjes of barstjes.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Veel mensen hebben last van ingroeiende of tunnelnagels (zie afbeelding). Dit kan heel pijnlijk zijn en soms bemoeilijkt dit het lopen. In veel gevallen kan dit pijnloos opgelost worden d.m.v. het plaatsen van een nagelbeugel. Er zijn verschillende nagelbeugels.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
2 weken lang 3x per dag in de soda.... daarna ging het langzaam dicht verder behandelt met honing zalf desinfecterend en genezend.
Om je nagels en nagelriemen goed te hydrateren kun je ze insmeren met een paar druppels olijfolie. De olie voedt en heelt oneffenheden.
Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.
Daarnaast zorgt het knippen van je nagelriemen misschien twee dagen voor een mooi gezicht, maar daarna worden ze rafelig en pijnlijk. Geen goede zaak. Bovendien kan het zorgen voor witte plekjes en ribbeltjes in je nagels, omdat het deel waaruit ze groeien wordt aangetast.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Doe je nagels regelmatig in een bakje olie. Dit kan speciale nagelolie zijn, maar je kunt ook zonnebloemolie gebruiken. Door de olie worden je nagels steviger en zullen ze minder snel afbreken. Ook kun je je nagels het beste recht afvijlen.
Het is aangeraden om dagelijks je nagelriemen in te smeren met nagelriemolie. Het beschermt je nagels en de huid rondom je nagel en houdt ze zo in goede conditie. Wij raden aan om de nagelolie 2x per dag aan te brengen. Je brengt de nagelriemolie het beste aan bij dagelijkse gewoontes zoals na het tandenpoetsen.
De nagel komt dan rond te staan. Dit heet ook wel tunnelnagel: de beide zijkanten raken elkaar haast aan. Het ziet eruit als een balpen. Er is steeds minder ruimte voor de huid en de kans op ingroeien neemt daardoor toe.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Een dwangnagel kan aangeboren zijn, maar ook een opgelopen trauma bijvoorbeeld door een klap of stoot kan de oorzaak zijn. Ook kan een dwangnagel ontstaan na een operatie aan de nagel. Een dwangnagel komt meestal voor aan de buitenkant van de nagel aan de kleine teen.
Een stootnagel kan het gevolg zijn van te kort knippen van uw nagel, te langzame groei van de nagel of het dragen van te kleine schoenen. De lengtegroei wordt geremd waardoor uw nagel in dikte toeneemt of bol zal groeien. Een stootnagel kan ook veroorzaakt worden door een nageltrauma.
Simpel gezegd zijn traumanagels nagels die een beschadiging hebben opgelopen. Dat kan zijn door een ongelukje bijvoorbeeld de onderkant van de deur over je tenen heen of een hard voorwerp op je tenen laten vallen. In de meeste gevallen hersteld dit zich vanzelf.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen. Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis.