U kunt tot enkele dagen na de gastroscopie last houden van een gevoelige keel. Door verslikken kan er maaginhoud in de longen terecht komen. Een enkele keer kan dit een infectie veroorzaken. Ook komen soms ademhalingsproblemen of hartfunctiestoornissen voor door het roesje.
De eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van irritatie van de keel en pijn achter het borstbeen. Meestal zakt deze pijn een aantal dagen na de behandeling, maar soms kan de pijn één tot twee weken aanhouden. Een opgeblazen gevoel en pijn in de buik kunnen ontstaan door de lucht die ingeblazen wordt.
Je kunt tijdens de gastroscopie gaan kokhalzen of een gevoel van benauwdheid ervaren, of – als je het liever met een roesje ondergaat – mag je niet zelfstandig naar huis. Na de gastroscopie kun je last hebben van een opgeblazen gevoel in de bovenbuik of keelpijn. Er is een kleine kans op complicaties.
Pijnklachten. De eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel en pijn in de buik. Dit komt doordat er tijdens de behandeling lucht in het darmstelsel is geblazen. Daarnaast kan er door de ontstane oppervlakkige wond een scherpe pijn ontstaan in uw bovenbuik of achter uw borstbeen.
Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken, tenzij de arts anders met u afspreekt. U krijgt een voorlopige uitslag van de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. De definitieve uitslag wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
Het onderzoek is niet pijnlijk. Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de gastroscoop vervelend, omdat ze moeten kokhalzen.
Door krachtig opboeren tijdens het onderzoek of door moeilijk passeren van de endoscoop, kan het slijmvlies soms beschadigen. Dit kan een kleine bloeding geven. Er is een kans dat u keelpijn heeft na het onderzoek. Deze pijn is meestal na een dag verdwenen.
Het onderzoek duurt drie tot vijf minuten en wordt meestal onder lichte verdoving, oftewel een roesje uitgevoerd. Door het roesje kunt u zich meer ontspannen voelen en voelt u minder angst. U bent wel in staat om aanwijzingen van de arts op te volgen.
Bij een dyspeptische patiënt zonder maagslijmvlies-laesie moeten biopten worden uitgevoerd om te zoeken naar Helicobacter pylori (HP) en het detecteren van neoplastische veranderingen (atrofie of intestinale metaplasie).
Wat is propofol-sedatie
Propofol-sedatie is NIET hetzelfde als narcose. U behoudt belangrijke reflexen als ademhalen en slikken. Propofol-sedatie maakt het mogelijk om een mogelijke onaangename gastroscopie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen zonder pijn, angst of stress.
Voorzie vervoer naar huis: na het onderzoek mag u gedurende 12 uur zelf niet met de wagen rijden.
Gedurende het maagonderzoek krijgt u een ring tussen uw kaken om de gastroscoop te beschermen. Met het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via het infuus krijgt u het roesje toegediend. Het roesje kan uw bewustzijn, uw reactievermogen en uw ademhaling beïnvloeden.
Na een coloscopie kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, veranderd ontlastingspatroon en slijm- en vochtverlies via uw anus. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen. Het is verstandig de aandrang om lucht uit uw darmen te laten ontsnappen, niet te tegen te houden.
Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.
Ook belangrijk is dat u 1 jaar na de vaststelling en nadien om de 3 jaar een controle gastroscopie ondergaat om de slokdarm opnieuw te laten bekijken en meestal ook nieuwe biopsies (staaltjes van het ontstoken slijmvlies) te laten nemen.
Tijdens een biopsie haalt een arts een stukje weefsel uit het lichaam van een patiënt voor onderzoek. Dat heeft zijn beperkingen. De kans op fouten is reëel en het duurt lang, gemiddeld één week, voor de uitslag binnen is.
Bij mensen met een Barrett slokdarm (Barrett oesophagus) is een deel van de slokdarm bekleed met ander weefsel dan normaal. Dat deel bestaat uit roze gekleurd slijmvlies, vergelijkbaar met het slijmvlies van de maag. Minder dan vijf procent van de mensen met een Barrett slokdarm krijgt uiteindelijk slokdarmkanker.
Als de verdoving is ingewerkt, neemt de radioloog met een biopsienaald een stukje weefsel weg. Dit gebeurt een paar keer, om voldoende weefsel te hebben voor een goede diagnose. Het nemen van een biopt kan ondanks de verdoving heel even pijnlijk zijn.Die pijn duurt meestal niet langer dan een paar seconden.
Een van de bijwerkingen van het slaapmiddel is dat u zich suf en/of slaperig kunt voelen. In verband met de patiëntenplanning is het niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog voor een roesje te kiezen.
Meestal is de misselijkheid binnen 2 uur voorbij.Echter kan het in sommige gevallen voorkomen dat de misselijkheid 1 dag of langer aanhoudt.
Wat is een gastroscopie
Het onderzoek wordt gedaan met een endoscoop. Dit is een flexibele slang van ongeveer 9 mm dik.
De sedatie is een heel lichte vorm van algemene verdoving. Uitzonderlijk kan een gastroscopie gebeuren onder algemene verdo- ving (anesthesie), bijvoorbeeld bij het behandelen van een bloeding, bij het verwijderen van vroegtijdige letsels of op uitdrukkelijke vraag van de patiënt.
Meestal helpen de adviezen en medicijnen goed. Uw klachten worden minder of gaan weg. Na 8 tot 12 weken krijgt u weer een kijkonderzoek van uw slokdarm en maag. De maag-darm-lever-arts vertelt wanneer u verder controles krijgt.
Pijn in de maagstreek;Misselijkheid;Een opgeblazen gevoel;Soms (bloed)braken.