Als de koelkast steeds open en dicht gedaan wordt, leidt dat tot 'turbulentie' in de koelkast.Daardoor komt er warme en vochtige lucht in de koelkast. Dat gebeurt ook wanneer je de koelkast open laat staan, maar wel stukken langzamer. Er zijn dan namelijk minder luchtstromingen.
De koelkast even open laten zorgt voor minder luchtstromingen dan wanneer je 'm steeds opent en sluit in die paar minuten waarin je de boodschappen opruimt. De koelkast hoeft dan minder hard te werken om de temperatuur op peil te houden, en dat zie je terug op de energierekening.
Verminderde levensduur van opgeslagen goederen : Door de instroom van warme lucht als gevolg van het open laten staan van de koelkastdeur, stijgt de temperatuur in de koelkast. Deze willekeurige temperatuurschommelingen versnellen mogelijk het ontbindingsverschijnsel in de opgeslagen goederen.
Het openen van je koelkast kost geld. Gaat de deur open? Dan kost dat je tussen de 3 en 10 procent extra energie. Anders gezegd: als je de deur goed dichthoudt en het beperkt tot 3 procent, bespaar je ongeveer 25 kWh per jaar.
Het is voor koelkasten het beste om ze rechtop staand te vervoeren. Omdat een koelkast koelmiddel bevat is het beter dat je deze niet liggend of plat te vervoert. Wanneer je een koelkast liggend vervoert, of te veel kantelt tijdens het tillen, gaat dit koelmiddel schuimen.
Een nieuwe koelkast kun je het beste 12 uur laten staan voor je hem aanzet. Bij een gebruikte koelkast hoeft dit niet, mits hij staand is vervoerd.
Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is, wat voor meer ijsvorming zorgt. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer nadien of de deur wel goed sluit.
Als u uw koelkast liggend hebt vervoerd, moet u minstens 12 uur wachten voordat u deze weer in gebruik neemt. Voor oudere koelkasten wordt zelfs 24 uur aanbevolen. Bij rechtopstaand transport is twee uur wachten voldoende. Op deze manier kan de koelvloeistof teruglopen in het daarvoor bestemde reservoir.
Belangrijkste punten. Gemiddeld gebruiken koelkasten 300-800 watt aan elektriciteit. Het kost gemiddeld $ 20 per maand of $ 240 per jaar om een koelkast te laten draaien. Het werkelijke energieverbruik van een koelkast is doorgaans veel lager dan het vermelde wattage, omdat ze gedurende de dag aan en uit gaan.
De 'gemiddelde' koelkast verbruikt jaarlijks zo'n 150 kWh. Als we van een gemiddeld dynamisch stroomtarief van 2024 van €0,27 per kWh uitgaan, kost jouw koelkast je €40,50 per jaar.
Gedesinfecteerde eieren kunnen maximaal twee uur buiten de koelkast blijven . "Als er ziekteverwekkers op het voedsel zitten," waarschuwt hij, "kunnen ze zich gaan vermenigvuldigen." Bij kamertemperatuur kunnen bacteriën gewassen eierschalen binnendringen die hun beschermende coating niet meer hebben.
Wanneer de koelkast gedurende lange tijd heeft gelegen, raden we aan 12 uur te wachten voordat de koelkast wordt aangezet. Dit is om te voorkomen dat de olie/koelvloeistof die zich onderin de leidingen bevindt, het systeem niet laat verstoppen.
Veel koelkasten zijn ontworpen om optimaal te functioneren bij een bepaalde temperatuur, meestal tussen 10°C en 32°C. In een niet-geïsoleerde garage kan de temperatuur in de winter veel lager zijn en in de zomer veel hoger. Dit kan invloed hebben op de werking van de koelkast.
Wanneer een koelkast zonder stroom zit, stijgt de temperatuur in het apparaat. Wanneer de temperatuur boven de 10 graden komt, kun je na een paar uur een aantal voedingsmiddelen beter niet meer eten. Denk aan kwetsbare producten als vleeswaren, rauw vlees of vis, zachte kaas, gerookte vis of gesneden groente.
Het is niet raadzaam om je koelkast liggend te vervoeren, want de koelkast plat vervoeren kan defecten veroorzaken die je makkelijk kunt voorkomen door hem rechtop in je verhuisbus te plaatsen. In de koelkast zit namelijk koelvloeistof. Deze kan al bij kantelen en zeker bij liggend vervoer schuimen.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Controleer vervolgens de vrije ruimte tussen de muur en de koelkast/vriezer.
Hoeveel betaalt u om uw koelkast draaiende te houden? In de meeste gevallen kosten koelkasten die vóór 1993 zijn geproduceerd meer dan $ 65 per jaar meer om te gebruiken dan nieuwe ENERGY STAR-gekwalificeerde modellen. Koelkasten die vóór 1980 zijn geproduceerd, kunnen ongeveer $ 200 meer per jaar kosten.
Energie-efficiëntie: koelkasten met één deur verbruiken over het algemeen minder stroom vanwege hun kleinere formaat en eenvoudigere koelmechanisme. Dubbeldeursmodellen hebben mogelijk een hoger energieverbruik , maar worden vaak geleverd met energiebesparende functies zoals invertertechnologie, die helpt om de elektriciteitsrekening op den duur te verlagen.
Gekoeld voedsel blijft vier uur goed als de stroom uitvalt. Diepvriesvoedsel blijft één dag goed in een halfvolle vriezer en twee dagen in een volledig gevulde vriezer. Zorg ervoor dat u voedsel niet langer dan vier uur eet bij een temperatuur boven de 40 graden Fahrenheit.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staat hoe lang je precies moet wachten totdat je het apparaat aan mag zetten. Meestal moet je 4 tot 24 uur wachten.
Een stroomonderbreking betekent niet noodzakelijk verspilling, verre van dat zelfs. De hele inhoud van de diepvriezer moet niet in de vuilbak, een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel in uw ijskast gaat bederven en tot 48 uur voor uw diepvriezer. U hebt dus ruim de tijd!
Wanneer je de koelkastdeur iets langer open laat staan mengt koude lucht zich ook met warme lucht, maar dit gaat een stuk langzamer. Een koelkast hoeft dus minder hard te werken om alles koud te houden als je de deur even open laat staan, dan wanneer je deze een paar keer opent en sluit.
Tenzij je het helemaal open hebt laten staan, is het ergste wat er kan gebeuren dat het bevriest en je het misschien moet ontdooien . Als het eten nog bevroren was/is, zou het goed moeten zijn.
Voedsel onbedekt laten liggen kan leiden tot kruisbesmetting . Bedek voedsel met goed sluitende plasticfolie of aluminiumfolie. Wanneer ziekteverwekkende micro-organismen van het ene voedsel of oppervlak naar het andere worden overgebracht, via bestek, handen of ander voedsel, is er sprake van kruisbesmetting.