Vreemdgaan of overspel is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner, zonder dat die laatste hiervoor toestemming heeft gegeven. Vaak wordt dit gezien als immoreel gedrag.
overspelig = overspelig bijv. naamw. Uitspraak: [ovər`speləx] wat te maken heeft met seksuele relaties met iemand anders dan je vaste partner Voorbeeld: `In sommige islamitische landen worden overspelige vrouwen ...
Volgens seksuologen voldoet een affaire meestal aan drie elementen: een emotionele band, geheimhouding en seksuele chemie. De redenen om overspel te plegen zijn ook vaak hetzelfde: gebrek aan intimiteit, positieve aandacht en het 'vuur' dat gedoofd is in de relatie.
Overspel wordt in een bemiddeling wel genoemd, maar het wordt als dusdanig niet vastgesteld door een gerechtsdeurwaarder. Bewezen overspel kan evenwel gebruikt worden als bewijs van een onherstelbare ontwrichting van het huwelijk. Dit is dan een grond tot echtscheiding.
De impact is groter op vrouwen dan op mannen. De invloed die overspel heeft op jouw relatie maar ook op jou als persoon mag niet onderschat worden. Vreemdgaan deukt je zelfvertrouwen, je verliest het vertrouwen in je huidige en toekomstige partners en je geloof in het begrip 'relatie' daalt.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
Vreemdgaan of overspel is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner, zonder dat die laatste hiervoor toestemming heeft gegeven. Vaak wordt dit gezien als immoreel gedrag.
Misschien vergeef je hem/haar wel, maar de meeste mensen geven aan dat ze het niet vergeten. Dit heeft alles te maken met de impact op het vertrouwen dat opeens weg is. Dit zorgt er namelijk voor dat je in een volgende relatie sneller problemen hebt met iemand vertrouwen.
Want ja, je kunt het je misschien niet voorstellen, maar vreemdgaan heeft ook een groot voordeel. Sommige relatietherapeuten stellen namelijk dat je relatie er beter van wordt als één van de twee eens buiten de deur heeft gekeken of wanneer jullie allebei een beetje stout zijn geweest.
Duitse vrouwen gaan volgens dit onderzoek het vaakst vreemd: 43 procent gaf aan ontrouw te zijn geweest door sex te hebben gehad met een ander. Frankrijk staat op de tweede plek met 37 procent, terwijl het Europese gemiddelde 36 procent is.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Kan vreemdgaan ook goed zijn voor je relatie? Vreemdgaan kan zelfvertrouwen en energie geven, bijvoorbeeld omdat die ander je weer het gevoel geeft dat je aantrekkelijk bent. Dat kan je relatie oppeppen, bijvoorbeeld doordat het je een beter humeur bezorgt. Maar dat geldt alleen zolang de affaire geheim blijft.
Hij zegt: 'Als je je vrouw wegstuurt en met een ander trouwt, dan pleeg je overspel.
Razendsnel mini-onderzoek onder de vrouwelijke lifestyle-redactie van NU.nl leert namelijk dat liefst 80 procent van alle vrouwen regelmatig vreemdgaat, vier op de vijf inderdaad.
' Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy.
Blijft die ontrouw een levenslange litteken binnen de relatie of huwelijk? Je relatie overleeft geen enkele affaire als de ontrouwe partner contact blijft houden met de minnaar of met de minnares. Het vertrouwen zal dan nooit terug keren.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent. Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed.
Een man binnen een relatie die daarbuiten ook aan het flirten is, is over het algemeen een stuk gelukkiger: Hij voelt zich beter over zichzelf, is mentaal gezonder en geeft zijn relatie een hoger cijfer.
Niets is minder waar. Volgens een studie aan de Universiteit van New Hampshire gaan de meeste mannen vreemd als ze 55 zijn en vrouwen op hun 45e. Hadden we kunnen weten – een klassieke midlife-crisis. Dat verklaart volgens de onderzoekers ook waarom de leeftijd voor vrouwen tien jaar lager ligt dan die bij mannen.
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd dat vrouwen vreemdgaan rond hun 37e levensjaar is (36.6 om precies te zijn). Dus tóch rond het begin van die gevreesde midlifecrisis. Voor de één een stressvolle tijd in hun leven waarin twijfel en veranderingen centraal staan.
Je kent vast wel de tips die ervoor moeten zorgen dat iemand verliefd op je wordt. Dingen zoals lekker ruiken, veel lachen, direct oogcontact, aanrakingen en oprechte interesse.