Paarden dragen een hoofdkap als bescherming tegen vliegen. De hoofdkap voorkomt dat het paard in de ogen wordt gestoken. Een andere naam voor een hoofdkap is 'marker' of vliegenmasker.
Een vliegenmasker is een masker voor het hoofd van je paard wat beschermt tegen vervelende vliegen, muggen en paardenvliegen. Een vliegenmasker bestaat vaak uit een soort gaas wat over de ogen gaat van je paard. Hierdoor hebben vliegen geen kans om bij de ogen te gaan irriteren.
- Bescherming tegen de kou. - Bescherming tegen insectenbeten, bijvoorbeeld van vliegen en dazen. - Bescherming tegen de regen. - Voorkomen dat een paard, na een rit te snel afkoelt (want dit kan voor blessures zorgen).
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Een paard slaapt niet uren achter elkaar, omdat het van nature een prooidier is en het zich daarom niet kan 'veroorloven' om lang plat te liggen. Een typische nacht van een paard bestaat uit grazen, staand slapen en korte periodes van diepe slaap terwijl het plat ligt (de REM-slaap).
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Wollen dekens en fleecedekens worden vaak voor hetzelfde gebruikt: het warm houden van een paard na de rit (of na het wassen). Beide dekens absorberen zweet en vocht, waardoor het paard opdroogt en tegelijkertijd warm blijft.
Omdat de oren een van de meest gevoelige delen van een paard zijn, is het belangrijk om ze goed te beschermen. Een oornetje vermijdt dat je paard geïrriteerd raakt en met zijn hoofd schudt terwijl er insecten rond hem zoemen. Dit zorgt voor extra concentratie en komt zeker van pas tijdens een wedstrijd.
Als het paard al overleden is, kan het crematorium je paard ophalen. Indien het paard op het crematorium wordt geëuthanaseerd, dan komt het eerst in de speciale inslaapruimte. Soms is het een fijner idee als je eigen dierenarts meegaat om je paard te euthanaseren.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Het laten inslapen van je paard door de dierenarts biedt de mogelijkheid om rustig afscheid te kunnen nemen. Dit kan op een kliniek of thuis, in de vertrouwde omgeving van het paard. Thuis heb je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te zorgen dat het paard niet alleen is, maar bijvoorbeeld een maatje in de buurt heeft.
3 rijen vasten langs de voorkant en een gedraaid koord in een andere kleur er op naaien. Meet de oren van je paard op en knip twee stukjes stof zoals de tekening. De vouw in het midden, de naad aan de buitenkant. Naai de oorbescherming met de naaimachine of met de hand vast en klaar is het oornetje!
Productomschrijving. De Harry's Horse Jersey Cooler deken is een deken van Jersey (100% polyester fleece). Dit materiaal is licht, absorbeert goed en voert zweet snel af.
Het verschil tussen wol en fleece zit in de afvoer van het zweet: Wol neemt water op en creëert door de warmte van het paard een natuurlijk proces zodat het water kan verdampen, Het vocht gaat door de deken heen en slaat aan de bovenkant op de deken, Zo droogt het paard snel op en blijft warm.
Het woord fleece is afkomstig uit het Engels en betekent letterlijk vertaald niets anders dan vacht. Deze naam is echter misleidend omdat fleece niet gemaakt wordt van wol, maar volledig bestaat uit kunstvezels (polyester). Het zachte materiaal doet echter wel degelijk denken aan wol.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Een trillend paard is te lang nat geweest. De oorzaak kan een verkeerde deken zijn, zoals een staldeken in de wei. Een staldeken absorbeert namelijk water, waardoor het vocht langer contact maakt met de huid van jouw paard.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Er zijn maar enkele paarden die dit niet doen en dat heeft meestal te maken met het feit dat ze niet goed kunnen opstaan. De ruimte van de stal is bijvoorbeeld te klein voor ze waardoor ze niet of nauwelijks gaan liggen.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Als een paard te lang ligt is dat schadelijk voor zijn ingewanden. Niet kunnen opstaan is voor een vluchtdier bijzonder stressvol.
Tuurlijk kan een paard zich verdrietig voelen. Het verschil met ons, mensen, is dat zij er direct alles aan doen om terug gelukkig te worden.
Paarden en pony's
Van paarden is het nog minder bekend hoe en hoelang ze rouwen. Sommige eigenaren beweren dat ze het lang merken aan hun paard, maar het is moeilijk te bewijzen. Paarden zijn vluchtdieren.
Wanneer dit allemaal goed is, krijg je twee- à driehonderd euro voor het paard, afhankelijk van het gewicht, de conditie en de leeftijd.