Bij blefarospasmen (of blepharospasmen) is de spierspanning in de oogleden te hoog. Daardoor knippert uw oog sterk, of blijft het ongewild dicht. Blefarospasmen kunnen een aantal seconden, minuten of soms wel uren duren. Als uw ogen (bijna) niet meer opengaan, kan dat erg vervelend zijn.
Je ziet geen normale optische projectie meer, maar een wazige afbeelding van de binnenkant van je ogen. De pigmenten in de huid en ons bloed absorberen vooral licht van een lage golflengte, dus blauw- en groentinten. Het licht dat door de oogleden schijnt, ligt dus meer in het rode deel van het spectrum.
Symptomen van vermoeide ogen
Moeite met scherpstellen. Terugkerende hoofdpijn, met name in het voorhoofd en achter de ogen. Branderige ogen. Jeukende ogen.
Als je moe bent, zijn je ogen vaak droog. Dit komt doordat je dan minder knippert. Daardoor verdampt de traanfilm, het laagje vocht dat je ogen beschermt, sneller dan je ogen kunnen aanvullen. Het wrijven stimuleert de traanklieren, die vervolgens de ogen bevochtigen met traanvloeistof.
Je ogen uit je oogkassen niezen is onmogelijk
Sterker nog, het is onmogelijk om je ogen eruit te niezen. Je ogen zitten met oogspieren behoorlijk goed vast in je oogkassen. De ruimte in je neus is bovendien niet verbonden met iets achter je ogen of je oogkassen.
Ontspannen oogspieren
het vergt best wel wat inspanning van die spieren. Door in de ogen te wrijven, kunnen de oogspieren ontspannen en ebt de spanning en gevoeligheid rond de ogen weg.
Tranende ogen komen meestal doordat uw ogen droog zijn. De traanklier gaat dan extra tranen maken. Als u ouder wordt, worden uw ogen droger. Door droge lucht in huis worden uw ogen droger.
Pijn in of rond de ogen. Een brandend gevoel in de ogen. Tranende ogen of juist droge ogen. Gevoeligheid voor licht.
Bij gebrek aan slaap heb je eerder last van wallen en kringen onder je ogen. Dit is misschien niet heel gevaarlijk, maar je ziet er wel minder stralend uit dan gewoonlijk. Genoeg slaap zorgt voor een jonge en frisse blik.
Vermoeide ogen kunnen ontstaan door diverse activiteiten. Enkele van de meest voorkomende zijn te lang werken op de computer, slechte lichtomstandigheden, langdurig autorijden, lezen gedurende lange periodes en andere activiteiten die hoge eisen stellen aan de ogen omdat langere tijd intensief moet worden gefocust.
Het kan voorkomen dat iemand slaapt met zijn ogen open. De slaper is echter buiten bewustzijn en ziet niets. Doorgaans is de oorzaak dat een zenuwfunctie in het gebied rond het oog niet goed werkt, waardoor de oogleden omhoog glijden.
Duizeligheid kan dus veroorzaakt worden door onze ogen en het is belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).
De traanklier gaat dan extra tranen maken. Als u ouder wordt, worden uw ogen droger. Door droge lucht in huis worden uw ogen droger. Veel tranen kan ook komen door bijvoorbeeld rook, een ontsteking, een vuiltje of allergie.
Als je huilt van blijdschap komt de eerste traan uit je rechteroog. Huil je van verdriet, dan kom de eerste traan uit je linkeroog. Of huilen gezond is? Daar bestaat helaas nog geen sluitend antwoord op.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
“Overmatig wrijven in jeukende ogen kan het hoornvlies aanzienlijk dunner maken en diens vorm veranderen. Deze aandoening wordt ook wel keratoconus genoemd,” zegt dr. Horne. Keratoconus kan je zicht behoorlijk aantasten.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Tijdens de REM-slaap gebeurt de verwerking van gegevens en worden bepaalde zaken opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Het is ook de fase van het emotionele herstel. Omdat je lichaam volledig in rust is en je brein tegelijk op volle toeren draait, spreekt men van de paradoxale slaap.
Vlak na de geboorte ervaren baby's ook het REM én NREM. Maar zodra baby's daadwerkelijk in slaap vallen, is er direct sprake van de REM-slaap. Hoewel jij je dromen vaak niet waarneemt door verlamming, dromen baby's heel erg levendig. Vandaar dat zij lachen, geluidjes maken en onregelmatig ademen tijdens hun slaapjes.