Wijnvlekken. Wijnvlekken komen bij 3 op de 1000 pasgeborenen voor en evenveel bij jongens als bij meisjes. Zelden ontstaan zij op latere leeftijd.
Vaak is de wijnvlek bij de geboorte al aanwezig en kan in de loop der jaren groter worden. Een wijnvlek komt vaak in het gezicht voor, maar kan ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen.
De oorzaak van het ontstaan van de wijnvlek is onbekend. Er is wel een gen ontdekt die een rol lijkt te spelen (GNAQ-gen), maar dit moet nog verder worden onderzocht. De wijnvlek ontstaat doordat de kleine haarvaatjes (capillairen) in de huid uitgezet zijn.
De oorzaak voor het ontstaan van een wijnvlek bij de geboorte is niet bekend. De aandoening is niet erfelijk. Ziektes van de moeder, medicatie-, alcohol- of drug gebruik, roken of vergiftiging zijn geen relevante risicofactoren gebleken voor het krijgen van een kind met een wijnvlek.
Als kind word je met deze vlek geboren en groeit het met de huid mee mee in de loop der jaren. Een wijnvlek gaat helaas niet vanzelf over en vervaagt ook niet meer. Goed om te weten: een wijnvlek kan niet uitgroeien tot een kwaadaardige aandoening.
Een wijnvlek is in de meeste gevallen onschuldig. Bij sommige kinderen (10-15%) met een wijnvlek in het gezicht kunnen er ook klachten in de ogen en hersenen zijn wat kan passen bij sturge-webersyndroom. Uw arts zal hier verder onderzoek naar laten doen.
Een wijnvlek verdwijnt niet vanzelf en is helaas ook moeilijk te behandelen, zeker op latere leeftijd. In sommige gevallen kan de wijnvlek met een vaatlaser of met IPL behandeld worden. De gemiddelde verbetering bij deze behandeling is 40 tot 60 procent, wat natuurlijk op zich een heel mooi resultaat is!
Een hemangioom wordt ook wel aardbeivlek genoemd. Het is een goedaardige zwelling van de bloedvaten en ziet er paars-rood uit. Een wijnvlek is een goedaardige aangeboren vaatafwijking in de huid. De bloedvaatjes zijn dan uitgezet en zien er ook paars-rood uit.
Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Deze afwijking is al bij de geboorte zichtbaar en wordt gekenmerkt door uitgezette, paars-rode bloedvaatjes. Er is geen sprake van groei door celvermeerdering. Wijnvlekken worden ook wel capillaire malformaties genoemd.
Als de rode vlekken uitbreiden en de huid op die plekken anders aanvoelt, dik of bobbelig, dan kan het zijn dat het geen ooievaarsbeet is. Groeit de vlek of is hij dik en bobbelig?Dan kan het een aardbeivlek of een wijnvlek zijn.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt is keukenzout en lauw water. Strooi flink wat zout op de vlek en laat dit ongeveer 3 minuten intrekken, zodat het zout de vlek kan absorberen. Laat het water over de wijnvlek lopen en wrijf het zout er met 2 vingers af. Herhaal dit totdat de vlek er helemaal uit is.
Wijnvlek verminderen
Een wijnvlek kan bij ons goed worden verminderd door middel van o.a. lasertherapie. Bij een laserbehandeling worden de bloedvaatjes verhit waarna ze verschrompelen. De vlek kan na tien behandelingen geheel verdwenen zijn. Soms is de vlek echter na meer dan dertig behandelingen nog steeds te zien.
Giet wat jenever over de vlek en u ziet de rode wijn vlek normaal gesproken direct verdwijnen uit uw kleding. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan de behandeling herhalen. Naast jenever is bruisend water ook een optie. Giet het op de vlek en de volgende dag is de rode wijn vlek verminderd of verdwenen.
Een wijnvlek is een roze of rode vlek die vaak in het gelaat voorkomt. Het is vrijwel altijd bij de geboorte aanwezig. Ze kunnen enkele millimeters tot centimeters groot zijn en groeien met het kind mee. Een wijnvlek kan geleidelijk aan donkerrood tot donkerpaars verkleuren en dikker worden.
In de vlek zelf kunnen dieppaarse vaatjes ontstaan. Hoe ouder je wordt, hoe dikker, paarser en moeilijker de vlek te behandelen is. De vlek doet geen pijn en heeft dezelfde temperatuur als de huid eromheen. Een wijnvlek kan één steeds grotere vlek zijn, of uit meerdere losse vlekken bestaan.
Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt hebben van rode vlekken. Het kan een infectie zijn, een reactie op de zon of hitte, dermatitis, een allergie of petechiën - kleine paarse, rode of bruine vlekjes die meestal op je armen, benen, buik en billen verschijnen.
Een wijnvlek, ook naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Ongeveer 0.1% tot 2% van de pasgeborenen heeft een wijnvlek en het is niet erfelijk. Er zit geen verschil in het voorkomen van de wijnvlek tussen mannen/jongens of vrouwen/meisjes.
Circa 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met wijnvlekken. Er zit geen verschil in de mate waarin wijnvlekken voorkomen bij jongens of meisjes. Een wijnvlek is een onschuldige aandoening, maar worden vaak als erg storend gezien door patiënten. Wijnvlekken verdwijnen nooit vanzelf.
Een hemangioom is een veel voorkomend goedaardig gezwel van bloedvaten. Deze kan zowel in de huid als in een orgaan voorkomen. De meeste hemangiomen in de huid vormen geen risico van een (grote) bloeding.
Het Sturge-Weber syndroom (SWS) is een variabele aandoening met een progressief beloop dat op zich moeilijk te voorspellen valt. De kernsymptomen zijn een wijnvlek, meestal eenzijdig op het voorhoofd en rondom het oog.
Aardbeivlekken (hemangiomen) komen vaak voor bij baby's en jonge kinderen. Het zijn opvallende rode of paarse vlekken op de huid. Ze verdwijnen meestal spontaan.
U kunt een ooievaarsbeet herkennen aan: Roze en/of rode vlekken op of rond het gezicht van uw baby. Bij veel baby's zitten de vlekken in de nek, oogleden of het voorhoofd, maar in principe kunnen de vlekken over het hele lichaam voorkomen. Als de plek op het voorhoofd zit, wordt dit ook een 'engelenkus' genoemd.
Meestal kunnen we direct zien dat uw kind hemangiomen heeft. Soms maken we een echo of doen we een doppler onderzoek (echo van de bloedvaten). Heel soms krijgt uw kind een MRI-scan of halen we een stukje huid weg (biopt).
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals. Circa 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met wijnvlekken.
Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Deze afwijking is al bij de geboorte zichtbaar en wordt gekenmerkt door uitgezette, paars-rode bloedvaatjes. Er is geen sprake van groei door celvermeerdering. Wijnvlekken worden ook wel capillaire malformaties genoemd.