De rui. In het voorjaar en het najaar (en soms ook tussendoor) verwisselen konijnen hun vacht. Ze gaan 'in de rui'. Konijnen die buiten wonen passen zo hun vacht aan, aan de temperatuur.
De duur van de rui is ook anders bij ieder konijn. Dit verschilt meestal tussen een week en een maand, maar het kan bij sommige konijnen zelfs langer duren voordat de rui voorbij is. Veel konijnen krijgen tijdens de rui kale plekken of worden zelfs helemaal kaal.
Twee grote ruiperiodes
Maar dit gezegd hebbend kunnen we stellen, dat konijnen twee keer per jaar, namelijk in het voorjaar en in de herfst een grote ruiperiode doormaken en daarnaast nog één of twee keer per jaar een kortere, minder hevige periode van meer dan normaal haarverlies.
De rui of het ruien is het periodiek vervangen van het vederdek of de vacht door vogels en zoogdieren.
Daarom is het verstandig om een konijntje door het verharen heen te helpen met borstelen en voorzichtig plukken. Iedere haar die wij er handmatig uithalen, krijgt het konijn niet in zijn maag door te likken. Vooral bij langharige konijnen is het plukken en borstelen enorm belangrijk, ook om haarklitten te voorkomen.
Allergieën, mijten, schimmels en andere parasieten kunnen de haaruitval bij je konijn namelijk ook veroorzaken. In de meeste gevallen ontdek je bij deze veroorzakers ook andere symptomen dan enkel haaruitval. Je konijn kan bijvoorbeeld een rode huid, korstjes of roos in de vacht hebben.
Vaak is het nodig om dagelijks de vacht goed door te kammen met een knaagdierkam en zo klit- en viltvorming wat meer tegen te gaan. Veel langharige konijnen hebben een slechte vacht doordat de vacht niet goed wordt verzorgd en vaak veel te weinig wordt gekamd. Voel dagelijks de vacht na op klitten en viltplekken.
In de ruiperiode kan wassen voor sommige honden verlichting bieden. Door het stromende water en het gebruik van een neutrale hondenshampoo week je dode haren los. Droog na afloop de vacht met een koele föhn om klitten te voorkomen, en borstel voorzichtig na. Dit kun je in de rui periode 1-2 keer doen.
Soms dien je meerdere voedingen uit te proberen voordat je een voeding vindt waar jouw hond het goed op doet. Voedingssupplementen met omega-3 en 6 vetzuren kunnen tevens de huid en de vacht van jouw hond ondersteunen en net dat beetje extra bieden waardoor jouw hond soepeler door zijn rui komt.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.
Lijnzaadbrokjes voor konijnen bevatten veel onverzadigde vetzuren, omega-3, wat de darmwerking stimuleert en zorgt voor een mooie glanzende vacht. Daarnaast bevat het antioxidanten, vitamine B1 en 2, kalium, calcium, zink en magnesium.
Konijnen plukken
Ook plukken is een goede optie. Tenminste, als jouw konijntjes dat fijn vindt en toelaat. Je plukt dan het overtollige loszittende haar met je handen heel effectief weg. Jouw konijnen voelen geen pijn omdat de vacht al los zit.
De enige oplossing is dan ook het konijn te scheren. Konijnen hebben een heel teer en gevoelig huidje, klitten wegknippen is erg gevaarlijk. En met het uitkammen van klitten kun je de huid beschadigen. Scheren is het meest veilig, pijnloos en minst stressvol.
Gebruik voor de vachtverzorging van een kortharig konijn eerst een zachte borstel, een vachtborstel. Hiermee masseer je de huid en zorg je voor een goede bloedsomloop. De vachtborstel verwijderd los vuil en losse haren. Gebruik daarna een vachtkam om klitten, stof, vuil en losse haren uit de vacht te verwijderen.
Nee bij mensen bestaat er geen 'rui. De haargroei is een ritmisch proces en loopt verschillende stadia door: Groeifase, overgangsfase en rustfase. Bij de meeste zoogdieren verlopen deze fasen synchroon met elkaar: wanneer de haren uitvallen in de rustfase gebeurt dit ineens en dat staat bekend als 'de rui'.
Meestal start het ruiproces in de late zomer of vroege herfst, wanneer de dagen korter worden. Deze rui duurt tussen de 8 en 12 weken. De ruiperiode komt bij volwassen kippen ieder jaar terug. Tijdens deze periode van maximaal 8 weken zal de eileg iets minder zijn.
Kippen gaan meerdere keren in de rui. Als kuiken van 6-8 dagen verliezen ze hun dons voor de eerste veren. In de 8ste tot 12de week worden de babyveren voor volwassen veren ingewisseld. In deze ruiperiode krijgen de hanen hun kenmerkende veren en kun je de hennen en hanen goed uit elkaar halen.
Zo helpt een hond borstelen bijvoorbeeld haarverlies tegen te gaan, voorkom je klitvorming en verwijder je vuil en huidschilfers in een handomdraai. Wel zo fris! Door jouw hond te kammen krijgt de vacht een mooie, gezonde glans – én verbetert de kracht van de vacht.
Rui bij kippen is geen ziekte maar een normaal verschijnsel. De kippen voorzien zichzelf van nieuwe veren zodat ze er in de winter warmpjes bij zitten. Vandaar dat de rui zich meestal voordoet als de dagen korter worden.
Het vervangen van het verendek neemt zes tot zeven weken in beslag en vergt veel energie van een vogellijf. De inspannende broedperiode of de winter zijn daarom geen geschikte momenten. De ruiperiode begint in de maand juli als de dagen korter worden.
Het is verstandig om een teiltje water bijvoorbeeld te vullen en uw konijn hierin te zetten. Wanneer u uw konijn nat spuit doet u dit met een zachte straal. Ook gebruik je speciale shampoo voor konijnen. Wanneer u klaar bent met het wassen maakt u uw konijn goed droog.
Het knippen van nagels doet geen pijn, zolang je maar niet in het leven knipt. Bij het knippen van de nagels kun je de haargrens aanhouden als veilige rand om te knippen. Het beste is om een nageltang te gebruiken. Zo'n tang voorkomt dat de nagels splijten.
Lichaamstemperatuur: De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen ongeveer 38 en 39,5 graden Celsius, dit kan per konijn wat verschillen. Het kan handig zijn om de temperatuur van uw konijn eens op te meten zodat u weet wat voor uw konijn normaal is.