Wifi en draadloos internet worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn verschillen. Via een simkaart kun je bijvoorbeeld ook draadloos internetten. Maar wifi gebruikt het internetsignaal van een modem in een lokaal netwerk (LAN).
Wifi is een term die gebruik wordt voor een Wireless LAN (WLAN), een draadloos netwerk. Zo'n draadloos netwerk zit vaak aangesloten op een modem dat toegang tot internet biedt. Zo kan dit draadloze wifi netwerk dus gebruikt worden voor draadloos internet.
Wifi is een draadloze verbinding waarmee je op je pc, laptop, smartphone en tablet kunt internetten zonder een internetkabel te gebruiken. Het internetsignaal komt via de kabel je huis of je bedrijf binnen en het wifi-modem zorgt er dan voor dat je kunt internetten.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.
Een tijdschakelaar is wel degelijk de oplossing. En zeker voor iemand die aangeeft niet handig te zijn met computers. Met een tijdschakelaar zet je s'nachts de WiFi uit en daarmee is de gewenste oplossing op een eenvoudige wijze bereikt.
Beperkt bereik: Wifi-netwerken hebben met name in gebouwen beperkt bereik tot maximaal 100 meter, waardoor de snelheid al gauw minder wordt. Meer elektriciteitsverbruik: daarnaast verbruikt draadloos internet opvallend meer elektriciteit dan bekabelde netwerken.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Wilt u draadloos internet installeren, dan hebt u een WLAN router of een WLAN modem-router nodig. WLAN (Wireless Local Area Network) geeft vaak toegang tot het internet, maar kan ook twee of meer computers indirect met mekaar verbinden.
Je kunt ook draadloos tv kijken via wifi of mobiel internet. Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken.
Het modem haalt het internet binnen via een ondergrondse kabel, terwijl de router het signaal uitzendt (via elektromagnetische straling). De router mag je rustig ergens anders in het huis plaatsen, maar idealiter wel op een centraal punt. Zo heb je overal in het huis zo veel mogelijk een goede verbinding.
Wat maakt ons internet zo duur? Volgens de bond zelf ligt het aan een gebrek aan concurrentie. Met twee telecomreuzen, KPN en VodafoneZiggo, is er volgens de consumentenorganisatie sprake van een duopolie. “Ze beheersen zo'n beetje de markt”, aldus Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar.
Score Consumentenbond - DSL
Volgens Tweakers is Ziggo de beste internet provider van Nederland. De Consumentenbond geeft kabel provider Ziggo een nette 7,7. De beste internet provider volgens de Consumentenbond is KPN glasvezel.
Je bent namelijk heel erg vatbaar voor hackers als je bluetooth altijd aan staat. Hackers kunnen je hacken door met hun eigen bluetooth-apparaat verbinding te maken met jouw apparaat. Iets wat natuurlijk extra gemakkelijk gaat als je je bluetooth altijd aan hebt staan.
Bluetooth is een open standaard, wat betekent dat iedereen de technologie vrij kan gebruiken zonder een licentie nodig te hebben. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom bluetooth al een tijdje bestaat en in steeds meer apparaten zit ingebouwd.
Bluetooth gebruiken
Stel dat er op een smartphone leuke liedjes staan opgeslagen. Speel deze liedjes dan af op allerlei andere apparaten met bluetooth. Denk aan luidsprekers, laptops, versterkers, hoofdtelefoons en autoradio's. Bluetooth wordt ook veel gebruikt om te bellen.
Een gemiddelde router verbruikt al snel 22,5 watt per uur. Als we uitgaan van een prijs van 25 cent per kilowatt uur komen de totale kosten van je WiFi op € 50 per jaar.
Wifi-repeaters
Maar wist je dat dit apparaatje, dat dag en nacht functioneert, flink wat stroom verbruikt? Een gemiddelde repeater heeft een vermogen van 72 watt (je hebt er van 50 watt, maar ook van 80 watt!). Jaarlijks verbruikt één zo'n apparaatje 630 kWh en dat kost je ongeveer 145 €.
Het is heel erg simpel om je eigen modem aan te sluiten. Je moet je modem aansluiten op het punt in jouw woning waar het internet binnenkomt. Dit kan je glasvezelaansluiting zijn, maar bij DSL internet heet dit bijvoorbeeld het ISRA Punt. Je sluit je modem op dit punt aan door middel van een ethernet kabel.