Natuurlijke vezels zoals zijde en wol behouden hun schoonheid als ze gestoomd worden, maar krimpen, verwringen en verliezen zelfs kleur als ze in water worden gewassen. Synthetische vezels, zoals polyester, reageren ook goed op stomen. Terwijl ze olievlekken kunnen behouden na het wassen in water.
Opfrissen met stoom
Of wanneer je trui al een lange tijd in de kast ligt. De wasmachine frist je was op met stoom, zonder water toe te voegen. Hiermee bespaar je wasmiddel en energie.Ook blijft je kleding langer mooi, doordat deze minder snel slijt.
Stoom is geschikt voor alle textielsoorten en is ideaal voor kleding waar geen vlekken in zit. De was grondig verzorgen met behulp van de stoomontkreuker of stoomcentrale is een praktisch en respectvol alternatief: de vezels worden duurzaam ontsmet, opgevuld en verjongd. Ze zien er weer uit als nieuw.
Een wasmachine met stoomfunctie heeft verschillende voordelen en functies. Zo kan de stoomfunctie strijkwerk verminderen, het wasgoed verfrissen met stoom en daarnaast kan het ook hygiënisch stomen.
Voordelen van een wasmachine met stoomfunctie
De stoomfunctie verwijdert bijna 100% van de bacteriën en allergenen die in je kleding kunnen zitten, zoals huisstofmijt, pollen en haren van huisdieren die zich in je kleding kunnen bevinden. Door de stoom zitten er minder kreukels in je kleding en beddengoed.
De voordelen van een stoomprogramma op je wasmachine
Voor het stoomprogramma heb je geen wasmiddel nodig, waardoor je geld bespaart. Dankzij het stomen verwijder je gemakkelijk bacteriën en vieze luchtjes uit je wasgoed. Je kleding slijt minder snel, omdat er geen wasmiddel of water wordt gebruikt.
Stomen is makkelijk en efficiënt
Je kan het ook zonder stoomoven of elektrische stomer. Stomen is een kooktechniek waarbij je heel precies én snel kan werken. Voor stomen heb je beduidend minder water nodig dan voor koken. Door het vocht kunnen de ingrediënten niet aanbranden.
Kleding die een tijdje in de kast heeft gelegen, of kleding die je pas een dag hebt gedragen maar die geen vlekken heeft kun je snel opfrissen met stoom.
Zeker wanneer de stof van wol of van linnen is raden wij het af om dit zelf te wassen. De kans is namelijk groot dat hierdoor de kleding krimpt. Hoe vaak u een pak moet laten stomen is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak u het draagt.
Dit is een ander proces dan wassen, er komt geen water aan te pas. Zodoende is er ook minder risico op krimp, terwijl er wel een groot scala aan vlekken mee te verwijderen is.
Stomen werkt voor verrassend veel meubel- en kledingstoffen, zoals de meeste soorten katoen, zijde, wol en polyester. Sommige stoffen kun je beter niet stomen, zoals: Gewaxte stoffen. Leer.
Naar de stomerij
Probeer je pak alleen wel maximaal drie keer per jaar te laten stomen. Chemisch reinigen kan de vezels van je kleding namelijk iets beschadigen, waardoor ze na verloop van tijd zwakker worden en uiteindelijk kunnen scheuren.
Een kledingstomer is een prima optie om snel een hemd of broek glad te strijken, maar hardnekkigere kreukels worden moeilijk. Een strijkijzer of stoomcentrale is daarom een betere keuze als je grotere stukken stof zoals beddengoed of tafelkleden wilt strijken.
Maar ook een jasje of winterjas kan kreuken of minder fris gaan ruiken. En dan hoef je niet naar de stomerij. Je jas stomen met je kledingstomer kan ook! En ook je winterjas stomen, je blazer of je colbert stomen doe je gewoon lekker zelf.
Kleding die je over een andere laag draagt kun je 4 tot 5x aan, zonder te wassen. Even opfrissen is dan voldoende. Je kunt zelf jouw kleding stomen, zoals een trui, een overhemd of een T-shirt.
Spijkerbroek reinigen met stoom: Als een onaangename geur (bijv.rook, geur van eten) zich in je spijkerbroek heeft gevestigd, kan een korte stoomreiniging wonderen doen. Hang je spijkerbroek in de badkamer terwijl je doucht.
Stomen heeft eigenlijk weinig met stoom te maken maar is het reinigen van kleding zonder water. In plaats van water wordt de kleding gewassen in een chemische vloeistof. Deze vloeistof wordt niet door textielvezels opgenomen waardoor deze mooi in model blijven.
Als je je kleding stoomt in plaats van ze te wassen, gaan ze veel langer mee. Een stoomapparaat verfrist kledingstukken, vermindert kreukels, geurtjes en doodt bacteriën. Stomen is ook milieuvriendelijker, omdat je de kleding die alleen opgefrist hoeft te worden niet hoeft te wassen.
Wasmachines met stoomfunctie gebruiken stoom om je was grondiger te reinigen en vlekken en kreuken effectiever te verwijderen. De stoomfunctie komt doorgaans in actie aan het einde van het wasprogramma. De machine verwarmt dan water om stoom op te wekken die geuren, kreuken en vlekken uit je kleding verwijdert.
Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik. Druk de stoomhendel in en houdt het apparaat de eerste paar seconden van jou en je kleding af. De eerste stoom kan namelijk wat waterdruppeltjes bevatten.
Je wast extra schoon met een Samsung wasmachine met stoom. Alle nieuwe wasmachines van Samsung hebben het programma 'hygiënisch stomen'. Hiermee verwijder je alle bacteriën en allergenen, terwijl je wast. Handig, wanneer je een allergie hebt voor bijvoorbeeld dierenharen.
Stomen kan de klachten van verkoudheid verminderen, maar versnelt de genezing niet. Het zorgt er wel voor dat je tijdelijk iets minder snot in je neus hebt en dus minder verstopt bent.
Bij Stomerij.nl kunt u bijna alle soorten kleding laten stomen. Heeft u bijvoorbeeld een kostuum dat u voor een feest aan wilt? Of een trui die zo lekker zit, maar niet thuis gewassen mag worden? Dan kan de stomerij deze kledingstukken weer voor u opfrissen.
Stomerij werkt goed voor zijde, wol, fluweel, chiffon, katoenfluweel of natuurlijk leer . Omdat bij deze manier van vuilverwijdering geen water wordt gebruikt, is de kleding direct klaar om te dragen.