Berekeningen tonen aan dat onder normale omstandigheden de Zweedse wolvenpopulatie inmiddels uit 700 dieren had moeten bestaan. In plaats daarvan telt de Zweeds-Noorse populatie nu 270 wolven.
[KRO-NCRV] In Nederland is de wolf nog een zeldzaamheid, maar in Noorwegen zijn ze echt terug van weggeweest. Het zijn er nu bijna 70 en niet iedereen is daar blij mee.
In 2012 zijn er 137 Europese bruine beren gesignaleerd in Noorwegen. De meeste beren in Noorwegen vind je bij het grensgebied met Zweden en Rusland. Toch is de kans op een ontmoeting vrij klein.
Men houdt nauwlettend in de gaten hoe de wolvenpopulatie in Noorwegen zich ontwikkeld. Bekend is dat de grootste populatie wolven in de enorme wouden nabij Trysil leven. Ze leven deels ook (net) over de grens in Zweden.
Beren leven in Noorwegen voornamelijk in de bossen van Trysil.
Bergen heeft de hoogste gemiddelde maandtemperaturen van Noorwegen in maart en april, Fornebu in Akershus heeft de hoogste temperaturen van Noorwegen in mei. In de zomermaanden is het normaal het warmst in het zuiden van oost Noorwegen en de zuidkust.
Ga je op rondreis door de gemeente Stor-Elvdal, krijg je één van de grootste elandbeelden ter wereld te zien. De zilveren eland vind je aan het Bjørå-rustgebied langs de Rv3-weg, zo'n 110 kilometer ten noorden van de stad Elverum in Oost-Noorwegen.
De laatste jaren verdwijnen er op mysterieuze wijze wolven uit de Zweedse populatie. Berekeningen tonen aan dat onder normale omstandigheden de Zweedse wolvenpopulatie inmiddels uit 700 dieren had moeten bestaan. In plaats daarvan telt de Zweeds-Noorse populatie nu 270 wolven.
Kunnen we de wolf dan gewoon aaien? "Nee, dat gaat niet. Gewoonweg omdat je in die situatie nooit zal komen. Wolven komen niet bij je snuffelen en kun je dus niet zomaar aanraken.
Omdat de beren zich niet snel laten zien is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden. De schatting is dat er tussen de 1500 en 3000 beren in het wild te vinden zijn. Vaak denken mensen dat beren alleen vis uit de rivier eten.
In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km². In totaal zijn er ongeveer 3500 exemplaren. De meeste beren komen voor in het midden van Zweden, zoals in de provincie Gavleborgslan bij Hälsingland. In Finland leven er 1500 beren.
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
De bekendste plek voor een walvissafari in Noorwegen is Andenes, maar ook bij de Lofoten, de Vesteralen, Tromso en Skjervoy kun je in de winter groepen walvissen spotten.
Je hebt dan de beste kans om ze, met een beetje geluk, te zien in het wild. De Europese bruine beer is te vinden in het noorden en midden van Zweden. In Dalarna, Gävleborg en Jämtland zitten de grootste populaties beren van Zweden (en misschien zelfs van Europa)! Er zijn momenteel zo'n 3000 beren.
De Zweedse wolf leeft in Midden-Zweden. In de regio's Dalarna, Västmanland, Örebro, Berslagen, Gävleborg of Värmland heb je de grootste kans om één van de naar schatting 400 tot 500 wolven te zien. Net zoals de beer is de wolf eerder verlegen. Ze zijn vooral actief 's nachts en zijn goed gecamoufleerd.
Wie er achter de wolvenmaskers van 'Jim' en 'Keith' schuilgaan is officieel nog niet bekend. Noorse media hebben een sterk vermoeden dat het gaat om Gaute Ormåsen (nummer 2 van de Noorse Idols in 2003) en Ben Adams (zanger van de band A1). Ook de naam van Ylvis (van What does the fox say?) deed de rondte.
Al decennia lang hebben de meeste Amerikaanse schapenproducenten grote witte honden gebruikt, zoals de Pyreneese Berghond , de Akbash of Maremma-herdershonden, maar ook Anatolische herders worden gebruikt.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
Momenteel telt België één wolvenroedel in Vlaanderen en één in Wallonië. In Wallonië heeft zich ook een mannetjeswolf gevestigd, waarschijnlijk is hij nog steeds op zoek naar een vrouwtje. In Vlaanderen wordt de roedel geleid door het beroemde koppel Noëlla en August.
In de periode van 17 februari tot en met 30 april 2022 is de aanwezigheid van een aantal gevestigde wolven wederom vastgesteld in Nederland. Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe.
Die slang glijdt echt wel weg, want die vindt ons veel te groot. Het enige dier dat echt gevaarlijk is, is de schapenteek, die ook in Nederland massaal in de natuur voorkomt.
Het is in dit uitgestrekt gebied dat de eland zorgeloos kan opgroeien zonder veel contact met mensen. Deze aspecten van een zorgeloos en vrij bestaan zorgen voor een mager, mals en lekker stukje wild met een veel zoetere toets dan gewoon wild vlees.
Interactie met elanden
„Elanden en auto's zijn geen goede match”, vervolgt Young. „Als je een eland aanrijdt, kan dat heel gevaarlijk zijn.” Door elanden aan de auto's te laten likken, raken ze gewend aan de objecten waardoor de kans groter wordt dat automobilisten een eland tegenkomen of ze er zelf een aanrijden.