Na een aantal maanden wordt het litteken zachter, soepeler en dunner. De rode kleur verdwijnt langzaam en de huidpigmenten, die bij veel brandwonden verloren zijn gegaan, komen geleidelijk terug. Het litteken krijgt weer meer de kleur van uw normale, niet verbrande huid.
De wond is roodachtig-wit, nat en erg pijnlijk. Er ontstaan blaren, waarbij de huid vaak niet meer heel is. Op sommige delen van het lichaam wordt de huid heel dik (bijvoorbeeld op de rug of het been) Genezing: meestal tussen de 3-6 weken. Een diepe tweedegraads brandwond kan na een maand of langer nog vanzelf genezen.
Eerste- en oppervlakkige tweedegraads brandwonden genezen meestal binnen 14 dagen, bijna altijd zonder littekens achter te laten. De genezing van diepere tweedegraads en derdegraads brandwonden duurt langer. Vooral bij derdegraads brandwonden ontstaan littekens. Door deze littekens kan de huid vergroeien.
Bij elke verbranding is direct koelen onder stromend water belangrijk. Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen.
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan. De behandeling van tweedegraads brandwonden kan met zalf of een speciaal verbandmiddel. De wond geneest meestal binnen 2 weken.
Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid zichtbaar aangetast. De hitte heeft langer kunnen doordringen in het huidweefsel en er is dan ook duidelijk sprake van een wond. De wond is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk.Ook hier kan blaarvorming optreden.
Het herstel van de huid waarvan de barrière beschadigd is geweest, duurt minimaal vijf dagen. In die tijd verliest de huid een grote hoeveelheid vocht waardoor de huid erg droog wordt. Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière.
Genezing van de huid. Het herstel van uw huid neemt, afhankelijk van de diepte van de verbranding, enkele weken tot een aantal jaren in beslag. Een tweedegraads brandwond, waarbij slechts een gedeelte van de huid verloren is gegaan, wordt met zalven, crèmes, donorhuid of met speciale verbandmiddelen behandeld.
Er kunnen open en dichte blaren zichtbaar zijn. Blaren en een wond op de huid. De huid is rood en/of wit van kleur. De huid voelt nat aan en de brandwond is matig pijnlijk.
Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht. Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
Bij ontstekingsprocessen van de huid komen eiwitten vrij die jeuk veroorzaken.Die stoffen komen ook vrij bij de genezing van een wond. Daarom kan bijvoorbeeld een litteken of brandwond jeuk veroorzaken. Bij veel huidaandoeningen is ook sprake van een droge huid.
Na een brandwond doet je lichaam er alles aan om de schade te herstellen. Op die plek is je huid keihard aan het werk om te genezen. Dat zorgt voor (vaak hevige) jeuk. Daarbij komt dat je beschadigde huid belangrijke functies heeft verloren.
U mag onder de douche zeep en shampoo gebruiken. Na het voorzichtig afdrogen, met een schone handdoek, brengt u de nieuwe zalf en verband aan. De genezende huid moet meerdere malen per dag met ongeparfumeerde bodylotion of vitamine E-olie ingesmeerd worden.
De wond is pijnlijk en opgezwollen.Je ziet pus of vocht in de wond.De omringende huid voelt warm aan.In en rond de wond zie je een rode kleur.
Het ontstaan van een litteken na een brandwond kun je niet volledig voorkomen. Je kunt wél de kans op afwijkende littekenvorming verkleinen, de zichtbaarheid van het litteken verminderen en huidklachten verlichten. Dat doe je door de verbrande huid goed te verzorgen, met een goede littekencrème.
Er is ook sprake van kapotte en/of intacte blaren die al na uren kunnen ontstaan. Het kan veel pijn doen. Vanaf deze graad kan douchen onaangenaam worden. Douchen heeft in ieder geval de voorkeur boven baden bij een verbrande huid, zodat de wond niet 'doorweekt' in water.
Koel de brandwonde af, maar NIET het slachtoffer!
Gebruik NOOIT koud water of ijsblokjes bij uitgebreide brandwonden bij kleine kinderen! Ga met het kind onder de douche om te voorkomen dat het dubbel getraumatiseerd raakt en te veel afkoelt (onderkoeling).Probeer 20 minuten onder de douche te blijven.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen. Ook gewoon verband of een schone theedoek kan, maar dat gaat aan de wond vastplakken.
6. Na hoeveel dagen laten de korstjes los? De huid geneest binnen 7 tot 10 dagen. De korstjes laten na enkele dagen vanzelf los.
Bij diepere 2e graads brandwonden is de genezing soms moeizamer. Na 14 dagen is een deel van deze brandwonden genezen, soms is een operatie noodzakelijk. Deze operaties worden zowel in algemene ziekenhuizen als in brandwondencentra verricht.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen.