Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK? Als je 2 maanden na het verstrijken van je APK-datum je auto nog steeds niet hebt laten keuren, krijg je automatisch een boete van de RDW. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Zet na elke APK afspraak even een reminder in je agenda voor de volgende verplichte keuring.
Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK? Je hebt twee maanden de tijd nadat jouw APK is verlopen om jouw voertuig APK te laten keuren. Dit betekent echter niet dat je die tijd rond kunt blijven rijden met jouw voertuig. Het rondrijden met een verlopen APK is namelijk strafbaar.
Laat u uw auto binnen 2 maanden voordat de APK vervalt, keuren?Dan wordt de oude vervaldatum met 1 of 2 jaar verlengd. Dit hangt af van hoe vaak uw auto gekeurd moet worden. Als u uw auto eerder dan 2 maanden voor de APK-vervaldatum laat keuren, dan krijgt het voertuig een nieuwe vervaldatum.
Rijdt u met een voertuig zonder APK dan kunt u een boete krijgen van de politie. Alleen als u niet rijdt, mag de APK maximaal 2 maanden zijn verlopen.
Het is niet mogelijk om uitstel aan te vragen voor de APK. Iedereen moet zijn voertuig op tijd APK laten keuren.
APK-keuring te laat? Als jouw voertuig niet op tijd is gekeurd mag het niet meer op de openbare weg komen en riskeert u een boete. De boete is € 130,- voor alle voertuigen, zowel trekkende als getrokken voertuigen.
Geldige autokeuring is verplicht
De verplichting om uw wagen te voorzien van een geldig autokeuringsbewijs vindt haar grondslag in de artikelen 23 en 24 van het KB 15 maart 1968. Hoe lang mag je zonder keuring rijden? In principe gewoon niet!
Boete wordt afgeschaft
Wie te laat met z'n auto naar de keuring trekt, krijgt een boete aangerekend. Die bedraagt minstens 9,7 euro en loopt vervolgens op tot maximaal 34,7 euro.
480.000 laattijdige keuringen
In de eerste maand bedraagt de boete voor zo'n laattijdige aanbieding nu 9,70 euro. In 2022 kwam dat in totaal neer op 3.081.059,50 euro aan boetes.
Hoe hoog is de boete voor rijden zonder APK? Twee maanden na het verlopen van jouw APK krijg je automatisch een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Zelfs wanneer je niet met de auto op de openbare weg rijdt krijg je een bekeuring voor het niet voldoen aan de APK-plicht.
Aangezien de APK wettelijk verplicht is, is rijden zonder APK een overtreding van de wet. Als u in die situatie schade oploopt aan uw auto, is deze niet verzekerd.
Neen.Uitstel van keuring kan niet verleend worden.
Nee, het is in Nederland nergens mogelijk om zaterdag de APK keuring te doen. Dit komt doordat de APK afgemeld moet worden bij de RDW en de RDW is op zaterdag niet beschikbaar.
Eeder laten keuren kan op ieder moment. Echter, als je wilt dat de APK-vervaldatum de volgende keer hetzelfde is, dan kan dat vanaf twee maanden vóór de APK-vervaldatum.
Houd rekening met een bedrag tussen de 20 en 50 euro voor het APK keuren van een benzineauto.Voor een dieselauto is dit bedrag maximaal 70 euro.De prijs voor een APK van een elektrische auto ligt tussen de 20 en 65 euro.
Het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Als u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs, kan de straf oplopen.
Indien het voertuig niet op tijd, namelijk meer dan 2 maanden ná de uiterste geldigheidsdatum vermeld op het keuringsbewijs, wordt voorgereden, zal steeds een nieuwe volledige keuring moeten uitgevoerd worden!
Zware boete voor auto zonder keuringsbewijs
een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden;een geldboete van 80 tot 80.000 euro;of één van deze straffen alleen.
Autokeuring. U kan uw voertuig tot 2 maanden voor de vervaldatum van het keuringsbewijs ter keuring kan voorrijden, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. U mag uw voertuig voorrijden in een keuringsstation naar keuze; een eventuele herkeuring dient in hetzelfde keuringsstation te gebeuren.
Als een voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie het keuringsbewijs opvragen.
Uw keuringsbewijs vermeldt een geldigheidsdatum. Als u uw voertuig te laat aanbiedt, moet u een toeslag betalen. De tarieven worden jaarlijks aangepast. Meer dan 6 maanden te laat: 35 euro.
Als het voertuig te laat is gekeurd, dan zal u in eerste instantie altijd een toeslag moeten betalen. Als u te laat bent door overmacht, dan kunt u daarna wel een terugbetaling aanvragen bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Rondrijden met een verlopen APK is strafbaar. Als je dus in de periode van 2 maanden na de vervaldatum gesnapt wordt door een agent krijg je de boete direct uitgeschreven.
Denk aan de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting, carrosserie en alle andere auto-onderdelen die betrekking hebben op de verkeersveiligheid. Verder wordt ook de uitstoot van uitlaatgassen gecontroleerd. Daarnaast checken we alles dat met registratie te maken heeft.