Volg je op dit moment een havo-opleiding dan ben je na het behalen van je diploma niet toelaatbaar tot de opleiding Geneeskunde. Je wordt geadviseerd om na je havo-diploma eerst je vwo-diploma te behalen. Je hebt dan wel profiel Natuur & Gezondheid mét natuurkunde en/of profiel Natuur & Techniek mét biologie nodig.
Je moet hiervoor in het bezit zijn van een VWO-diploma (met natuur- en scheikunde) en een diploma van een HBO- of universitaire opleiding. Na een zware toelatingsprocedure kun je worden toegelaten tot een schakeljaar. Als je dit jaar succesvol afrondt, word je toegelaten tot de driejarige masteropleiding tot Basisarts.
Geneeskunde studeren na het behalen van een hbo-propedeuse
Helaas is dat niet het geval. Je moet eerst bewijzen dat je over voldoende voorkennis beschikt binnen het profiel natuur en gezondheid op vwo-niveau. Dat betekent dat je ook nu een traject van CCVX tentamens of staatsexamens te wachten staat.
Als je geneeskunde wilt studeren, heb je een vwo-diploma met één van deze profielen nodig: Natuur & Gezondheid met natuurkunde. Natuur & Techniek met biologie.
Je dient in ieder geval een biomedische bachelor te bezitten, al dan niet met een geneeskunde minor. Voor de geneeskunde minor dien je ook eerst toegelaten te worden. Daarna kun je solliciteren voor de pre-master geneeskunde, een schakeljaar waarna je kunt doorstromen in de reguliere geneeskunde master van Nijmegen.
Na 6 jaar, dus na je arsten examen, ben je een basisarts. Als basisarts mag je nog niet veel doen. Eigenlijk net zo veel als een co schapper. Na de artsen examen ga je specialiseren voor bijvoorbeeld cardioloog, gynaecoloog, internist, kinderarts.
Maximaal 2 aanmeldingen per studiejaar
Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag u maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen.
Het is zo dat wanneer je dokter wil worden een aantal Latijnse woorden moet kenne, zoals voor een bepaald lichaamsdeel of een bepaalde aandoening. Hoewel dat zo is, is het niet noodzakelijk om specifiek Latijn te studeren.
De beste (bachelor)opleidingen op het gebied van gezondheid vind je in Leiden, Amsterdam, Wageningen en Nijmegen. De beste geneeskundeopleiding vind je, volgens de Keuzegids, bij de VU in Amsterdam. (Medisch Contact geeft een ander kwaliteitsoordeel).
In totaal zijn er 2785 opleidingsplaatsen. Er waren volgens Medisch Contact 9181 aanmeldingen via Studielink binnengekomen. 7952 deelnemers deden uiteindelijk mee aan de decentrale selectie. In Rotterdam heb je de meeste kans om aangenomen te worden (48%), in Maastricht de minste (21%).
Kosten 2020/2021
Het collegegeld voor deze voltijdopleiding is tussen de € 1.276 en € 2.143 per jaar (wettelijk collegegeldtarief). Start je in of na 2019 met je eerste Ad- of bacheloropleiding aan een hogeschool of universiteit, bekostigd door de overheid?
Om dokter te worden moet je de opleiding "geneeskunde" volgen en een specialisatie kiezen. De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges.
Om dokter te worden moet je de opleiding "geneeskunde" volgen en een specialisatie kiezen. De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges.
Er zijn wel mensen die het moeilijk vinden maar dat is omdat je vaak heel veel moet lezen en dat dan ook nog allemaal uit je hoofd moet leren. Maar als je daar goed in bent, en je kunt ook nog een beetje logisch na denken valt het allemaal wel mee.
Biologie, fysica, chemie en wiskunde zijn belangrijk, want ze vormen de basis van de geneeskunde. Tijdens het toelatingsexamen bewijs je dat je deze vakken voldoende onder de knie hebt.
De opleiding tot arts duurt zes jaar en is ingedeeld in twee cycli: drie bachelorjaren en drie masterjaren. In de opleiding geneeskunde bestaat een studiejaar uit geïntegreerde blokken en lijnen (meer informatie is te vinden in de bachelorbrochure).
Directe plaatsing op basis van een 8 of hoger gemiddeld is niet mogelijk. De enige manier om Geneeskunde in Utrecht te kunnen studeren, is door deel te nemen aan de selectie en een kansrijk genoeg rangnummer te behalen voor plaatsing (1 t/m 304).
De studie geneeskunde heeft een numerus fixus van ongeveer 3.000 plekken, deze worden verdeeld door decentrale selectie. Over het algemeen bestaat de decentrale selectie uit twee rondes. Hoe deze rondes er uitzien verschilt per universiteit.
Als je onverhoopt echt (ernstig) ziek wordt in het buitenland en je goede professionele medische hulp nodig hebt, is het goed om de benamingen in de verschillende talen te weten.
De hogeschool of universiteit maakt op basis van de selectieprocedure een ranglijst van iedereen die zich heeft aangemeld. Denkt de onderwijsinstelling dat je goed bij de opleiding past? Dan krijg je een rangnummer hoog op de lijst. Hoe minder goed je bij de opleiding past, hoe lager je op de lijst komt te staan.
Je kunt worden toegelaten tot de bachelor Geneeskunde met een: vwo-diploma natuur & gezondheid + natuurkunde; vwo-diploma natuur & techniek + biologie; vwo-diploma natuur & gezondheid en natuur & techniek.
In Nederland mag je sinds 2011 nog maar één bachelorstudie binnen het cluster gezondheid doen. Heb je al een bachelor hbo-v, dan kun je geen bachelor geneeskunde gaan volgen. Tenzij je instellingscollegegeld betaalt, dat kan variëren van 15.000 tot 32.000 euro per jaar. Een flinke kostenpost.