Voor het Surinaamse gerecht roti wordt dhalpuri roti gebruikt; roti gevuld met gekruide spliterwten of aardappel. Dhalpuri roti wordt vaak als wrap gebruikt en dus perfect voor een 'on the go' streetfoodversie van het gerecht roti die ook wel een rotirol wordt genoemd.
De rotirol is een complete maaltijd met kip, boontjes en aardappeltjes. Ze worden huisgemaakt volgens authentiek recept. Je kunt de rotirol eenvoudig opwarmen in de magnetron of oven. Lekker in combinatie met komkommer-zoetzuur.
Een roti is een soort Indiaas brood. Het is een soort hartige pannenkoek-tortilla-platbrood-achtige vibe. Een roti-rol is eigenlijk een taco met dat als schelp . De thurman murman heeft pulled pork, mac & cheese en kimchi en was erg lekker.
Roti is een van oorsprong hindoestaanse, gevulde, `broodpannenkoek` Roti is van oorsprong een Hindi woord en is de algemene benaming voor alle vormen van brood in grote delen van India, Pakistan, geheel Indonesië en geheel Maleisië.
Met de woorden roti of chapati worden alle vormen van platbrood bedoeld in India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Indonesië, Maleisië en Suriname. Meer specifiek worden hiermee alleen de ongerezen platte Indiase broden bedoeld zoals de Indiase naan en alu paratha.
Hoe eet je roti? Hoewel we gewend zijn om gerechten met mes en vork te nuttigen, eet je roti met je handen! De roti vellen zijn namelijk het bestek. Scheur een stuk roti af en pak hiermee de andere ingrediënten.
Chapati is een vorm van roti of rotta (brood) . De woorden worden vaak door elkaar gebruikt. Het woord chapat (Marathi: चापट) betekent "klap" of "plat", en beschrijft de traditionele methode om ronde stukken dun deeg te vormen door het deeg tussen de natte handpalmen te slaan.
Er zijn verschillende soorten roti, waaronder paratha, sada en dhalpuri. Voor het Surinaamse gerecht roti wordt dhalpuri roti gebruikt; roti gevuld met gekruide spliterwten of aardappel.
Surinaamse roti is (g)een pannenkoek. Een van de bekendste gerechten in en uit Suriname is roti. Ook in Nederland heeft het gerecht de culinaire hartjes veroverd.
Roti is het bekendste gerecht uit Suriname, maar ook Maksi Alesi, een Creools rijstgerecht, en bruine bonen met rijst is populair. De geliefdste gemeenschappelijke keuken is echter de Chinese keuken, uiteraard aangepast aan de Surinaamse smaakpapillen (lees: met veel kip en peper).
Bereidingsadvies. Oven: 225°C (heteluchtoven: 200˚C), 16-18 min. Regelmatig keren.
Roti werd oorspronkelijk naar de eilanden gebracht door contractarbeiders van het Indiase subcontinent en is een populair basisvoedsel geworden in de cultureel rijke keukens van deze landen. In het Caribisch gebied wordt roti vaak gegeten als bijgerecht bij verschillende curry's en stoofschotels .
Het deeg van de roti wordt gemaakt van bloem, water en olie en met de hand worden er deegbolletjes gemaakt. Als het deeg is gerezen is het tijd om de roti te vullen, traditioneel wordt deze gevuld met dahl van gele spliterwten, maar er zijn ook roti varianten met aardappel.
Opwarmen in de oven: Verwijder de maaltijdverpakking en plaats de tortilla in het midden van een voorverwarmde oven (max.120 graden) in een ovenschaal en verwarm deze 10 tot 12 minuten.
Er zitten 407 kilocalorieën in 1 stuk (185 gram) roti met aardappelvulling.
De grote smaakmaker in roti is Hindoestaanse masala, niet te verwarren met Indiase garam masala. Masala is een mengsel van gedroogde specerijen. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigellazaad, fenegriek en peper. Belangrijk hierbij is dat je goede kwaliteit masala gebruikt, dit proef je echt terug.
Roti kip is een Hindoestaans Surinaams gerecht. Het wordt ook vaak met lams, eend of zelfs vegetarisch gegeten.
Spraakgebruik. Het woord wordt ook wel gebruikt als scheldwoord. Iemand die niet goed presteert (in werk of anderszins) wordt soms voor pannenkoek uitgemaakt.
Het verschil tussen tortilla wrap en roti is dat ze in Mexico het maismeel door het deeg mengen. De wrap zo dun mogelijk uitrollen en tijdens het bakken niet met een doek aandrukken om er lucht in te krijgen. En over mais gesproken, kennen ze in India ook mais-roti die vooral populair is in de wintermaanden.
Gezondheid
Roti rol is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Roti rol kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Naan is een gerezen brood (wat betekent dat er gist in zit), terwijl roti een ongerezen brood is (wat betekent dat er geen gist in zit) . De verschillende ingrediënten geven een heel andere textuur: naan is zacht en taai, terwijl roti compact en dun is.
Je wilt bij dit gerecht een droog en licht bitter bier om tegenstand te kunnen bieden aan de stevige saus en het vlees, maar tegelijkertijd wil je niet teveel bitters, omdat té bitter niet lekker gaat bij pittig eten.
Chapati biedt een stevigere en iets dikkere optie, perfect om rijke curry's en stoofschotels mee op te scheppen. Aan de andere kant maken de lichte en luchtige textuur van phulka het een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een lichtere begeleiding bij hun maaltijden .
In normale termen wordt Roti Indian Flat Bread of Tortilla in het Engels genoemd. Brood, vooral een plat rond brood gebakken op een bakplaat.
De naam roti staat eigenlijk gewoon voor brood. De ronde broodpannenkoek wordt vaak gecombineerd met aardappelen, ei, masala en kousenband. Kousenband is verkrijgbaar bij de toko, maar kan je vervangen door sperziebonen.